en es en de fr бг nl sv pt ру slo 中文 hr عربىة ro it ελ tr



Βασιλικό διάταγμα 244/2019, της 5ης Απριλίου, το οποίο ρυθμίζει τους διοικητικούς, τεχνικούς και οικονομικούς όρους για την αυτοκατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
I
Ο νόμος 24/2013, της 26ης Δεκεμβρίου, για τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, στην αρχική διατύπωση του άρθρου 9, όριζε την ιδιοκατανάλωση ως την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από εγκαταστάσεις παραγωγής που συνδέονται εντός του δικτύου ενός καταναλωτή ή μέσω μιας απευθείας γραμμής ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέεται με έναν καταναλωτή και διέκρινε διάφορους τρόπους ιδιοκατανάλωσης.
Σύμφωνα με την προαναφερθείσα διατύπωση, στις 10 Οκτωβρίου 2015, δημοσιεύθηκε στην "Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης" το βασιλικό διάταγμα 900/2015, της 9ης Οκτωβρίου, που ρυθμίζει τους διοικητικούς, τεχνικούς και οικονομικούς όρους των τρόπων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας με ιδιοκατανάλωση και παραγωγής με ιδιοκατανάλωση. Ο κανονισμός αυτός περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, τις τεχνικές απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν οι εγκαταστάσεις που προορίζονται για αυτοκατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να διασφαλίζεται η συμμόρφωση με τα κριτήρια ασφαλείας των εγκαταστάσεων, καθώς και το οικονομικό πλαίσιο εφαρμογής της δραστηριότητας αυτής.
Στη συνέχεια, το βασιλικό διάταγμα-νόμος 15/2018, της 5ης Οκτωβρίου, σχετικά με επείγοντα μέτρα για την ενεργειακή μετάβαση και την προστασία των καταναλωτών, προχώρησε σε μια βαθιά τροποποίηση της ρύθμισης της αυτοκατανάλωσης στην Ισπανία, ώστε οι καταναλωτές, οι παραγωγοί και η κοινωνία στο σύνολό της να μπορούν να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα που μπορεί να επιφέρει αυτή η δραστηριότητα, όσον αφορά τις χαμηλότερες απαιτήσεις του δικτύου, τη μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία και τις χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Με στόχο την προώθηση της αυτοκατανάλωσης με κατανεμημένη παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές, το παρόν βασιλικό διάταγμα-νόμος ορίζει ότι η αυτοκατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, συμπαραγωγή ή απόβλητα θα απαλλάσσεται από κάθε είδους τέλη και διόδια.
Η ενσωμάτωση στο νομικό σύστημα των μέτρων για την προώθηση της αυτοκατανάλωσης που περιέχονται στο προαναφερθέν βασιλικό διάταγμα-νόμος πραγματοποιήθηκε κυρίως μέσω της μεταρρύθμισης του άρθρου 9 του νόμου 24/2013, της 26ης Δεκεμβρίου, στο οποίο έχουν εισαχθεί οι ακόλουθες τροποποιήσεις:
- Δίδεται νέος ορισμός της αυτοκατανάλωσης, ώστε να νοείται ως τέτοια η κατανάλωση από έναν ή περισσότερους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από εγκαταστάσεις παραγωγής που βρίσκονται κοντά στις εγκαταστάσεις κατανάλωσης και συνδέονται με αυτές.
- Γίνεται ένας νέος ορισμός των τύπων αυτοκατανάλωσης, μειώνοντάς τους σε δύο μόνο: "αυτοκατανάλωση χωρίς πλεόνασμα", η οποία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διοχετεύσει ενέργεια στο δίκτυο, και "αυτοκατανάλωση με πλεόνασμα", κατά την οποία είναι δυνατή η διοχέτευση ενέργειας στα δίκτυα διανομής και μεταφοράς.
- Οι εγκαταστάσεις αυτοκατανάλωσης χωρίς πλεονάσματα, για τις οποίες ο συνδεδεμένος καταναλωτής διαθέτει ήδη άδεια πρόσβασης και σύνδεσης για κατανάλωση, απαλλάσσονται από την ανάγκη απόκτησης αδειών πρόσβασης και σύνδεσης για εγκαταστάσεις παραγωγής.
- Ο κανονισμός επιτρέπει την ανάπτυξη μηχανισμών αντιστάθμισης μεταξύ του ελλείμματος και του πλεονάσματος των καταναλωτών που έχουν αυτοκατανάλωση με πλεονάσματα για εγκαταστάσεις έως 100 kW.
- Όσον αφορά το μητρώο, αποφασίστηκε να υπάρξει ένα μητρώο αυτοκατανάλωσης, αλλά πολύ απλουστευμένο. Αυτό το μητρώο σε επίπεδο κράτους θα έχει στατιστικούς σκοπούς, προκειμένου να αξιολογηθεί κατά πόσον επιτυγχάνεται η επιθυμητή εφαρμογή, να αναλυθούν οι επιπτώσεις στο σύστημα και να είναι σε θέση να υπολογιστούν οι επιπτώσεις της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα ολοκληρωμένα σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα. Το μητρώο αυτό θα τροφοδοτείται με πληροφορίες που θα λαμβάνονται από τις αυτόνομες κοινότητες και τις πόλεις Θέουτα και Μελίλια.
Το προαναφερθέν βασιλικό διάταγμα-νόμος 15/2018, της 5ης Οκτωβρίου, ενσωματώνει επίσης την κατάργηση πολλών άρθρων του προαναφερθέντος βασιλικού διατάγματος 900/2015, της 9ης Οκτωβρίου, καθώς θεωρούνται εμπόδια στην επέκταση της αυτοκατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τις διαμορφώσεις των μετρητών, τους περιορισμούς της μέγιστης εγκατεστημένης ισχύος παραγωγής μέχρι τη συμβατική ισχύ ή εκείνων που αφορούν την καταβολή χρεώσεων για την αυτοκατανάλωση ενέργειας.
Το ίδιο το βασιλικό διάταγμα-νόμος περιλαμβάνει την ανάγκη έγκρισης κανονισμού που θα διέπει διάφορες πτυχές, συμπεριλαμβανομένων των απλουστευμένων διαμορφώσεων μέτρησης, των διοικητικών και τεχνικών όρων για τη σύνδεση στο δίκτυο των εγκαταστάσεων παραγωγής που συνδέονται με την αυτοκατανάλωση, των μηχανισμών αντιστάθμισης μεταξύ ελλειμμάτων και πλεονασμάτων των καταναλωτών που χρησιμοποιούν την αυτοκατανάλωση με πλεονάσματα για εγκαταστάσεις έως 100 kW και την οργάνωση του διοικητικού μητρώου. Με το παρόν βασιλικό διάταγμα, η προαναφερθείσα ρυθμιστική εξέλιξη πραγματοποιείται προκειμένου να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται από το βασιλικό διάταγμα-νόμο 15/2018, της 5ης Οκτωβρίου.

Το κείμενο του βασιλικού διατάγματος περιλαμβάνει επίσης τροποποιήσεις βασιλικών διαταγμάτων που επηρεάζουν την αυτοκατανάλωση. Η δεύτερη τελική διάταξη εισάγει τροποποιήσεις στην ITC-BT-40 του ηλεκτροτεχνικού κανονισμού χαμηλής τάσης, η οποία ρυθμίζει τις απαιτήσεις για τους μηχανισμούς προστασίας από διαρροές και διάφορες απαιτήσεις ασφαλείας για εγκαταστάσεις παραγωγής χαμηλής τάσης. Η πρώτη τελική διάταξη τροποποιεί το βασιλικό διάταγμα 1110/2007, της 24ης Αυγούστου, το οποίο εγκρίνει την ενιαία ρύθμιση των σημείων μέτρησης του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, μεταξύ των οποίων πρέπει να σημειωθεί ότι επιτρέπει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης εξοπλισμού που βρίσκεται σε χαμηλή τάση στα σύνορα τύπου 3 και 4 σε συστήματα απομακρυσμένης διαχείρισης και απομακρυσμένης μέτρησης. Ένας άλλος από τους κανονισμούς που τροποποιείται για την προώθηση της αυτοκατανάλωσης μέσω της τέταρτης τελικής διάταξης είναι το βασιλικό διάταγμα 1699/2011, της 18ης Νοεμβρίου, το οποίο ρυθμίζει τη σύνδεση στο δίκτυο μικρών εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να επιτραπεί η σύνδεση στο δίκτυο μονοφασικών εγκαταστάσεων παραγωγής έως 15 kW.

Ομοίως, μέσω του παρόντος βασιλικού διατάγματος, μέρος του περιεχομένου του άρθρου 21 της οδηγίας (ΕΕ) 2018/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2018, σχετικά με την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μεταφέρεται στο ισπανικό δίκαιο.

Από την έναρξη ισχύος του βασιλικού διατάγματος-νόμου 15/2018, της 5ης Οκτωβρίου, υπήρξε νομικό κενό όσον αφορά τον προορισμό των ποσών που εισπράττονται για την περίοδο χρέωσης της αντιδραστικής ενέργειας, το εν λόγω βασιλικό διάταγμα-νόμος τροποποίησε το βασιλικό διάταγμα 1164/2001, της 26ης Οκτωβρίου, για τον καθορισμό των τιμολογίων πρόσβασης στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, να επιστρέψει στην αρχική του διατύπωση, σύμφωνα με την οποία τα τιμολόγια που λαμβάνονται για την περίοδο αυτή δεν θα υπόκεινται στη διαδικασία διακανονισμού, παραμένοντας στα χέρια των εταιρειών διανομής, οι οποίες θα πρέπει να διαθέσουν τα ποσά αυτά για την εκτέλεση των απαραίτητων ενεργειών για την εκπλήρωση των απαιτήσεων ελέγχου της τάσης που καθορίζονται σε ένα σχέδιο δράσης.

Το εν λόγω διάταγμα έρχεται σε αντίθεση με το βασιλικό διάταγμα 1048/2013, της 27ης Δεκεμβρίου, το οποίο καθορίζει τη μεθοδολογία για τον υπολογισμό της αμοιβής της δραστηριότητας διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία ορίζει ότι οι επενδύσεις που είναι αναγκαίες για την άσκηση της δραστηριότητας αυτής θα αμείβονται από το σύστημα. Για το σκοπό αυτό, οι επιχειρήσεις πρέπει να υποβάλλουν ετήσιο επενδυτικό σχέδιο σύμφωνα με το άρθρο 40 του νόμου 24/2013, της 26ης Δεκεμβρίου, χωρίς σε καμία περίπτωση να προβλέπεται η εκτέλεση ειδικού σχεδίου δράσης για τον έλεγχο της τάσης.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση σύγχυσης και, ως εκ τούτου, με την πρώτη τελική διάταξη του παρόντος κανονισμού, τροποποιείται το άρθρο 9 παράγραφος 3 του βασιλικού διατάγματος 1164/2001, της 26ης Οκτωβρίου, ώστε να αποφευχθεί η διπλή αμοιβή των εταιρειών διανομής για επενδύσεις που αποσκοπούν στην κάλυψη των απαιτήσεων ελέγχου της τάσης που απαιτούνται από τις εταιρείες διανομής σε σχέση με το δίκτυο μεταφοράς και οι οποίες, επί του παρόντος, ήδη αμείβονται από το σύστημα με βάση τη μεθοδολογία που καθορίζεται στο βασιλικό διάταγμα 1048/2013, της 27ης Δεκεμβρίου, που αναφέρεται ανωτέρω.


II


Η ανάπτυξη της αυτοκατανάλωσης που προωθείται από τον κανονισμό θα έχει θετικό αντίκτυπο στη γενική οικονομία, στο σύστημα ηλεκτρισμού και ενέργειας και στους καταναλωτές.

Όσον αφορά τον γενικό οικονομικό αντίκτυπο, αυτός ο τρόπος παραγωγής που συνδέεται με την κατανάλωση θα προωθήσει την οικονομική δραστηριότητα και την τοπική απασχόληση, λόγω του κατανεμημένου χαρακτήρα του. Επιπλέον, η αυτοκατανάλωση που πρόκειται να ευνοηθεί με μεγαλύτερη ένταση είναι αυτή που έχει ανανεώσιμο χαρακτήρα, έτσι ώστε η ανάπτυξή της να συμβάλει στην υποκατάσταση της παραγωγής που εκπέμπει και ρυπαίνει, έτσι ώστε η παρούσα ρύθμιση να συμβάλει στην εκπλήρωση των στόχων της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Όσον αφορά τα οφέλη για το ενεργειακό σύστημα, η αυτοκατανάλωση είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τον εξηλεκτρισμό της οικονομίας, ο οποίος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη μετάβαση στην οικονομία του άνθρακα με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο, όπως προκύπτει από το σενάριο-στόχο που προτείνεται στο Εθνικό Ολοκληρωμένο Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα 2021-2030.

Από τη σκοπιά των τελικών καταναλωτών, η αυτοκατανάλωση μπορεί να είναι μια πιο συμφέρουσα οικονομικά εναλλακτική λύση σε σχέση με την παραδοσιακή αποκλειστική προμήθεια από το δίκτυο. Επιπλέον, ο κανονισμός ενθαρρύνει την τοπική αυτοκατανάλωση και, εν ολίγοις, έναν πιο ενεργό ρόλο των τελικών καταναλωτών στον ενεργειακό τους εφοδιασμό, που αποτελεί απαίτηση της σημερινής κοινωνίας.
Όσον αφορά τον αντίκτυπο στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, η ανάπτυξη της αυτοκατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει διάφορες άμεσες οικονομικές επιπτώσεις, το καθαρό ισοζύγιο των οποίων είναι θετικό. Όσον αφορά τα έσοδα και το κόστος του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, η εφαρμογή της αυτοκατανάλωσης συνεπάγεται χαμηλότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μικρή μείωση των εσόδων από τα διόδια και τα τέλη του συστήματος σε σύγκριση με το σενάριο στο οποίο δεν υπάρχει αυτοκατανάλωση. Ωστόσο, αυτή η μείωση των εσόδων θα αντισταθμιστεί από την αύξηση των εσόδων από την ηλεκτροδότηση της οικονομίας, όπως ορίζεται στο ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα.
Επιπλέον, από τη σκοπιά του τελικού καταναλωτή, η εφαρμογή της νέας παραγωγής από ιδιοκατανάλωση θα επιφέρει μείωση της τιμής της ενέργειας σε σύγκριση με ένα σενάριο στο οποίο δεν θα εφαρμοστεί η ιδιοκατανάλωση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυξάνεται η ενέργεια που προσφέρεται από τα πλεονάσματα που πωλούνται και μειώνεται η ζήτηση που καλύπτεται από την ίδια την αυτοκατανεμόμενη ενέργεια. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν τα οφέλη που προκύπτουν από τις χαμηλότερες τεχνικές απώλειες λόγω της κυκλοφορίας της ενέργειας στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής και το χαμηλότερο οριακό κόστος για νέες υποδομές δικτύου.

Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να είναι δυνατή η παρακολούθηση της εφαρμογής της αυτοκατανάλωσης και των πιθανών επιπτώσεών της στη βιωσιμότητα του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, θεσπίζεται εντολή για την Εθνική Επιτροπή Αγορών και Ανταγωνισμού να συντάσσει και να υποβάλλει ετήσια έκθεση στο Υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης, το οποίο οφείλει να ενημερώνει την Εντεταλμένη Κυβερνητική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων σχετικά με τα συμπεράσματα της εν λόγω έκθεσης και τα μέτρα, εάν υπάρχουν, που σκοπεύει να εφαρμόσει για να ανταποκριθεί σε αυτήν.


III


Όσον αφορά τον επείγοντα χαρακτήρα της διαδικασίας, το βασιλικό διάταγμα 15/2018, της 5ης Οκτωβρίου, στην τέταρτη τελική διάταξη σχετικά με την εξουσιοδότηση για την ανάπτυξη κανονιστικών ρυθμίσεων, αναφέρει ότι "Ειδικότερα, η κυβέρνηση εκδίδει, εντός μέγιστης προθεσμίας τριών μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος βασιλικού διατάγματος-νόμου, όσες κανονιστικές διατάξεις είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη και την εκτέλεση των διατάξεων του άρθρου 18", το τελευταίο άρθρο που περιέχει το περιεχόμενο που αφορά την αυτοκατανάλωση.

Ο νόμος 50/1997, της 27ης Νοεμβρίου, της Κυβέρνησης, στο άρθρο 27 σχετικά με την επείγουσα διεκπεραίωση των κανονιστικών πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της Γενικής Κρατικής Διοίκησης, ορίζει ότι "Το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση του προϊσταμένου της υπηρεσίας στην οποία αντιστοιχεί η κανονιστική πρωτοβουλία, μπορεί να συμφωνήσει την επείγουσα διεκπεραίωση της διαδικασίας σύνταξης και έγκρισης των προσχεδίων νόμων, των νομοθετικών βασιλικών διαταγμάτων και των βασιλικών διαταγμάτων, σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες περιπτώσεις: ...α) Όταν είναι αναγκαίο να τεθεί σε ισχύ ο κανονισμός εντός της προθεσμίας που απαιτείται για τη μεταφορά των κοινοτικών οδηγιών ή της προθεσμίας που ορίζεται σε άλλους νόμους ή κανονισμούς του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης...".

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, στις 7 Δεκεμβρίου 2018, εγκρίθηκε η συμφωνία του Υπουργικού Συμβουλίου που επιτρέπει την επείγουσα επεξεργασία του βασιλικού διατάγματος που ρυθμίζει τους διοικητικούς και τεχνικούς όρους για την αυτοκατανάλωση.

Ο παρών κανονισμός συντάχθηκε λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές που συνθέτουν τη χρηστή ρύθμιση, οι οποίες αναφέρονται στο άρθρο 129 παράγραφος 1 του νόμου 39/2015, της 1ης Οκτωβρίου, σχετικά με την κοινή διοικητική διαδικασία της δημόσιας διοίκησης. Ειδικότερα, πληρούνται οι αρχές της αναγκαιότητας και της αποτελεσματικότητας, καθώς θεωρείται ότι η έγκριση του παρόντος βασιλικού διατάγματος είναι το ιδανικό μέσο για την επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων και τη συμμόρφωση με τις εντολές που απορρέουν από το βασιλικό διάταγμα-νόμο 15/2018, της 5ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το άρθρο 26 παράγραφος 6 του προαναφερθέντος νόμου 50/1997, της 27ης Νοεμβρίου, το παρόν βασιλικό διάταγμα υποβλήθηκε σε δημόσια ενημέρωση και ακρόαση μέσω της δημοσίευσής του στη διαδικτυακή πύλη του Υπουργείου Οικολογικής Μετάβασης. Επιπλέον, η διαδικασία ακρόασης διεξήχθη επίσης μέσω διαβούλευσης με τους εκπροσώπους του Συμβουλευτικού Συμβουλίου Ηλεκτρικής Ενέργειας της Εθνικής Επιτροπής Αγορών και Ανταγωνισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις της δέκατης μεταβατικής διάταξης του νόμου 3/2013, της 4ης Ιουνίου, σχετικά με τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Αγορών και Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5.2 α) του νόμου 3/2013, της 4ης Ιουνίου, οι διατάξεις του παρόντος βασιλικού διατάγματος έχουν ενημερωθεί από την Εθνική Επιτροπή Αγορών και Ανταγωνισμού στην έκθεσή της με τίτλο "Συμφωνία έκδοσης έκθεσης σχετικά με το προτεινόμενο βασιλικό διάταγμα που ρυθμίζει τους διοικητικούς, τεχνικούς και οικονομικούς όρους για την αυτοκατανάλωση", η οποία εγκρίθηκε από το τμήμα ρυθμιστικής εποπτείας στη συνεδρίασή του της 21ης Φεβρουαρίου 2019 (IPN/CNMC/005/19).

Δυνάμει αυτού, μετά από πρόταση του Υπουργού Οικολογικής Μετάβασης, με προηγούμενη έγκριση του Υπουργού Χωροταξίας και Δημόσιας Λειτουργίας, σε συμφωνία με το Συμβούλιο της Επικρατείας και μετά από συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίασή του στις 5 Απριλίου 2019,

ΠΑΡΈΧΩ:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι

Γενικές διατάξεις.
Άρθρο 1. Αντικείμενο.
Σκοπός του παρόντος βασιλικού διατάγματος είναι η θέσπιση:

1. Οι διοικητικοί, τεχνικοί και οικονομικοί όροι για τους τρόπους αυτοκατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που ορίζονται στο άρθρο 9 του νόμου 24/2013, της 26ης Δεκεμβρίου, για τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

2. Ο ορισμός της έννοιας των κοντινών εγκαταστάσεων για τους σκοπούς της αυτοκατανάλωσης.

3. Η ανάπτυξη της ατομικής και συλλογικής αυτοκατανάλωσης.

4. Ο απλουστευμένος μηχανισμός αντιστάθμισης μεταξύ των ελλειμμάτων των αυτοκαταναλωτών και των πλεονασμάτων των συνδεδεμένων με αυτούς εγκαταστάσεων παραγωγής.

5. Η οργάνωση, καθώς και η διαδικασία καταχώρισης και κοινοποίησης δεδομένων στο διοικητικό μητρώο αυτοκατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Άρθρο 2. Πεδίο εφαρμογής.
1. Οι διατάξεις του παρόντος βασιλικού διατάγματος εφαρμόζονται στις εγκαταστάσεις και τα αντικείμενα που καλύπτονται από οποιονδήποτε από τους τρόπους αυτοκατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που ορίζονται στο άρθρο 9 του νόμου 24/2013, της 26ης Δεκεμβρίου, οι οποίες είναι συνδεδεμένες με τα δίκτυα μεταφοράς ή διανομής.

2. Οι απομονωμένες εγκαταστάσεις και οι ομάδες παραγωγής που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σε περίπτωση διακοπής της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από το ηλεκτρικό δίκτυο σύμφωνα με τους ορισμούς του άρθρου 100 του βασιλικού διατάγματος 1955/2000, της 1ης Δεκεμβρίου, το οποίο ρυθμίζει τις δραστηριότητες μεταφοράς, διανομής, εμπορίας, προμήθειας και τις διαδικασίες αδειοδότησης των εγκαταστάσεων ηλεκτρικής ενέργειας, εξαιρούνται από την εφαρμογή του παρόντος βασιλικού διατάγματος.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II
Ταξινόμηση και ορισμοί
Άρθρο 3. Ορισμοί.
Για τους σκοπούς του κανονισμού για την αυτοκατανάλωση που περιέχεται στο παρόν βασιλικό διάταγμα, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

α) Συνδεδεμένος καταναλωτής: Καταναλωτής σε σημείο παροχής που έχει συνδεδεμένες εγκαταστάσεις κοντά στο εσωτερικό δίκτυο ή εγκαταστάσεις κοντά σε αυτό μέσω του δικτύου.

β) Εγκατάσταση παραγωγής: Εγκατάσταση υπεύθυνη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πρωτογενή πηγή ενέργειας.

γ) Εγκατάσταση παραγωγής: εγκατάσταση παραγωγής εγγεγραμμένη στο διοικητικό μητρώο εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Υπουργείου Οικολογικής Μετάβασης, όπου θα αποτυπώνονται οι συνθήκες της εν λόγω εγκατάστασης, ιδίως η αντίστοιχη ισχύς της.

Επιπλέον, οι εγκαταστάσεις παραγωγής που, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 παράγραφος 3 του νόμου 24/2013, της 26ης Δεκεμβρίου, ακόμη και αν δεν είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο παραγωγής, θεωρούνται επίσης ως εγκαταστάσεις παραγωγής και πληρούν τις ακόλουθες απαιτήσεις:

i. Να έχουν ισχύ που δεν υπερβαίνει τα 100 kW.

ii. Συνδέονται με τρόπους εφοδιασμού με αυτοκατανάλωση.

iii. Μπορεί να διοχετεύσει πλεονάζουσα ενέργεια στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής.

δ) Απομονωμένη εγκατάσταση: Εγκατάσταση στην οποία δεν υπάρχει φυσική δυνατότητα ηλεκτρικής σύνδεσης με το δίκτυο μεταφοράς ή διανομής ανά πάσα στιγμή, είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω της δικής της ή άλλης εγκατάστασης. Οι εγκαταστάσεις που αποσυνδέονται από το δίκτυο μέσω διατάξεων μεταγωγής ή ισοδύναμων διατάξεων δεν θεωρούνται απομονωμένες για τους σκοπούς της εφαρμογής του παρόντος βασιλικού διατάγματος.

ε) Εγκατάσταση συνδεδεμένη με το δίκτυο: Η εγκατάσταση παραγωγής που συνδέεται εντός του δικτύου ενός καταναλωτή, η οποία μοιράζεται υποδομές σύνδεσης με το δίκτυο με έναν καταναλωτή ή η οποία συνδέεται με αυτό μέσω απευθείας γραμμής και η οποία έχει ή ενδέχεται να έχει, κάποια στιγμή, ηλεκτρική σύνδεση με το δίκτυο μεταφοράς ή διανομής. Μια εγκατάσταση παραγωγής που είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο θα θεωρείται επίσης εγκατάσταση συνδεδεμένη στο δίκτυο εάν είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα δίκτυα μεταφοράς ή διανομής.

Οι εγκαταστάσεις που αποσυνδέονται από το δίκτυο μέσω διακοπτών ή ισοδύναμων διατάξεων θεωρούνται εγκαταστάσεις συνδεδεμένες με το δίκτυο για τους σκοπούς της εφαρμογής του παρόντος βασιλικού διατάγματος.

Στην περίπτωση εγκαταστάσεων παραγωγής που συνδέονται με το εσωτερικό δίκτυο ενός καταναλωτή, και οι δύο εγκαταστάσεις θεωρούνται συνδεδεμένες με το δίκτυο όταν είτε η εγκατάσταση υποδοχής είτε η εγκατάσταση παραγωγής είναι συνδεδεμένη με το δίκτυο.

στ) Απευθείας γραμμή: γραμμή της οποίας σκοπός είναι η απευθείας σύνδεση μιας εγκατάστασης παραγωγής με έναν καταναλωτή και η οποία πληροί τις απαιτήσεις που καθορίζονται στους ισχύοντες κανονισμούς.

ζ) Εγκατάσταση παραγωγής κοντά στις εγκαταστάσεις κατανάλωσης και συνδεδεμένη με αυτές: Εγκατάσταση παραγωγής ή παραγωγής που προορίζεται να παράγει ηλεκτρική ενέργεια για την τροφοδότηση ενός ή περισσότερων καταναλωτών στο πλαίσιο οποιουδήποτε από τους τρόπους αυτοκατανάλωσης, στον οποίο πληρούται οποιαδήποτε από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

i. Συνδέονται με το εσωτερικό δίκτυο των συνδεδεμένων καταναλωτών ή συνδέονται με αυτούς μέσω απευθείας γραμμών.

ii. Συνδέονται σε οποιοδήποτε από τα δίκτυα χαμηλής τάσης που προέρχονται από τον ίδιο υποσταθμό μετασχηματιστή.

iii. Συνδέονται, τόσο η παραγωγή όσο και η κατανάλωση, με χαμηλή τάση και σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων μεταξύ τους. Για το σκοπό αυτό, λαμβάνεται η απόσταση μεταξύ του εξοπλισμού μέτρησης στην ορθογώνια προβολή του στην κάτοψη.

iv. Βρίσκονται, τόσο η παραγωγή όσο και η κατανάλωση, στην ίδια κτηματολογική αναφορά σύμφωνα με τα πρώτα 14 ψηφία τους ή, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις διατάξεις της εικοστής συμπληρωματικής διάταξης του βασιλικού διατάγματος 413/2014, της 6ης Ιουνίου, που ρυθμίζει τη δραστηριότητα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπαραγωγή και απόβλητα.

Οι κοντινές και συναφείς εγκαταστάσεις που πληρούν την προϋπόθεση i του παρόντος ορισμού θα ονομάζονται κοντινές εγκαταστάσεις εσωτερικού δικτύου. Οι κοντινές και συναφείς εγκαταστάσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις ii, iii ή iv του παρόντος ορισμού ονομάζονται κοντινές εγκαταστάσεις δικτύου.

η) Εγκατεστημένη ισχύς: Με εξαίρεση τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, είναι όπως ορίζεται στο άρθρο 3 και στην ενδέκατη συμπληρωματική διάταξη του βασιλικού διατάγματος 413/2014, της 6ης Ιουνίου.

Στην περίπτωση φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, η εγκατεστημένη ισχύς είναι η μέγιστη ισχύς του αντιστροφέα ή, κατά περίπτωση, το άθροισμα της μέγιστης ισχύος των αντιστροφέων.

i) Εσωτερικό δίκτυο: Ηλεκτρική εγκατάσταση που αποτελείται από τους αγωγούς, τους διακόπτες και τον εξοπλισμό που είναι απαραίτητοι για την παροχή υπηρεσιών σε μια εγκατάσταση υποδοχής που δεν ανήκει στο δίκτυο διανομής ή μεταφοράς.

ι) Βοηθητικές υπηρεσίες παραγωγής: Εκείνοι που ορίζονται στο άρθρο 3 του Ενιαίου Κανονισμού των σημείων μέτρησης του ηλεκτρικού συστήματος, που εγκρίθηκε με το βασιλικό διάταγμα 1110/2007, της 24ης Αυγούστου, με το οποίο εγκρίνεται ο Ενιαίος Κανονισμός των σημείων μέτρησης του ηλεκτρικού συστήματος.

Οι βοηθητικές υπηρεσίες παραγωγής θα θεωρούνται αμελητέες και, ως εκ τούτου, δεν θα απαιτείται ειδική σύμβαση προμήθειας για την κατανάλωση των βοηθητικών υπηρεσιών παραγωγής, όταν πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

i. Πρόκειται για εγκαταστάσεις κοντά στο εσωτερικό δίκτυο.

ii. Πρόκειται για εγκαταστάσεις παραγωγής με τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που προορίζονται για την τροφοδότηση ενός ή περισσοτέρων καταναλωτών με οποιονδήποτε τρόπο αυτοκατανάλωσης και η εγκατεστημένη ισχύς τους είναι μικρότερη από 100 kW.

iii. Σε ετήσια βάση, η ενέργεια που καταναλώνεται από αυτές τις βοηθητικές υπηρεσίες παραγωγής είναι μικρότερη από το 1% της καθαρής ενέργειας που παράγεται από την εγκατάσταση.

ια) Μηχανισμός κατά της εκφόρτισης: Μια συσκευή ή ένα σύνολο συσκευών που αποτρέπει ανά πάσα στιγμή την εκφόρτιση ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο. Οι συσκευές αυτές πρέπει να συμμορφώνονται με τους ισχύοντες βιομηχανικούς κανονισμούς ποιότητας και ασφάλειας και, ιδίως, στην περίπτωση χαμηλής τάσης, με τις διατάξεις του ITC-BT-40.

ιβ) Αυτοκατανάλωση: Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9.1 του νόμου 24/2013, της 26ης Δεκεμβρίου, ως αυτοκατανάλωση νοείται η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από έναν ή περισσότερους καταναλωτές από εγκαταστάσεις παραγωγής που βρίσκονται κοντά σε αυτές της κατανάλωσης και συνδέονται με αυτές.

ιγ) Συλλογική αυτοκατανάλωση: Λέγεται ότι ένα υποκείμενο καταναλωτής συμμετέχει σε συλλογική αυτοκατανάλωση όταν ανήκει σε μια ομάδα πολλών καταναλωτών οι οποίοι τροφοδοτούνται, με συμφωνημένο τρόπο, με ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από εγκαταστάσεις παραγωγής που βρίσκονται κοντά σε αυτές της κατανάλωσης και συνδέονται με αυτές.

Η συλλογική αυτοκατανάλωση μπορεί να ανήκει σε οποιαδήποτε από τις μορφές αυτοκατανάλωσης που ορίζονται στο άρθρο 4, όταν πραγματοποιείται μεταξύ εγκαταστάσεων που βρίσκονται κοντά στο εσωτερικό δίκτυο.

Ομοίως, η συλλογική αυτοκατανάλωση μπορεί να ανήκει σε οποιαδήποτε από τις μορφές αυτοκατανάλωσης με πλεόνασμα που ορίζονται στο άρθρο 4, όταν πραγματοποιείται μεταξύ κοντινών εγκαταστάσεων μέσω του δικτύου.

ιδ) Η ωριαία αυτοκατανάλωση ενέργειας στις περιπτώσεις ατομικής αυτοκατανάλωσης μέσω εγκαταστάσεων που βρίσκονται κοντά στο εσωτερικό δίκτυο, θα είναι η ωριαία καθαρή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ενός καταναλωτή από εγκαταστάσεις παραγωγής που βρίσκονται κοντά στην κατανάλωση και συνδέονται με αυτήν.

Η ενέργεια αυτή θα αντιστοιχεί στην καθαρή ωριαία ενέργεια που παράγεται, εκτός από τις περιπτώσεις όπου η καθαρή ωριαία ενέργεια που παράγεται είναι μεγαλύτερη από την ωριαία ενέργεια που καταναλώνεται, η οποία θα υπολογίζεται ως η διαφορά μεταξύ της καθαρής ωριαίας ενέργειας που παράγεται και της πλεονάζουσας ωριαίας ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται μηδενική όταν η τιμή της εν λόγω διαφοράς είναι αρνητική.

ιε) Ωριαία ισχύς που καταναλώνεται από βοηθητικές υπηρεσίες παραγωγής: Καθαρό ωριαίο ισοζύγιο ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται από βοηθητικές υπηρεσίες παραγωγής.

Για τον υπολογισμό του χρησιμοποιείται ο εξοπλισμός μέτρησης της καθαρής παραγωγής. Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται μηδέν όταν η τιμή είναι αρνητική.

ιστ) Ωριαία ενέργεια που καταναλώνεται από το δίκτυο: Στη μη συλλογική αυτοκατανάλωση ή από κοντινές εγκαταστάσεις μέσω του δικτύου, πρόκειται για το καθαρό ωριαίο ισοζύγιο της ηλεκτρικής ενέργειας που λαμβάνεται από το δίκτυο μεταφοράς ή διανομής και δεν προέρχεται από κοντινές εγκαταστάσεις παραγωγής που συνδέονται με το σημείο παροχής.

Για τον υπολογισμό του, στην περίπτωση ενός μεμονωμένου καταναλωτή με εγκατάσταση παραγωγής συνδεδεμένη με το εσωτερικό του δίκτυο, χρησιμοποιείται ο αντίστοιχος εξοπλισμός μέτρησης στο συνοριακό σημείο.

Εάν δεν υπάρχει εξοπλισμός μέτρησης στο συνοριακό σημείο, η ενέργεια αυτή υπολογίζεται από τη διαφορά μεταξύ της ωριαίας ενέργειας που καταναλώνει ο συνδεδεμένος καταναλωτής και της ωριαίας ενέργειας που καταναλώνει ο ίδιος ο συνδεδεμένος καταναλωτής. Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται μηδέν όταν η τιμή είναι αρνητική.

q) Πλεόνασμα ωριαίας ενέργειας: Στη μη συλλογική αυτοκατανάλωση ή από κοντινές εγκαταστάσεις μέσω του δικτύου, η καθαρή ωριαία ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τις εγκαταστάσεις παραγωγής που βρίσκονται κοντά στις εγκαταστάσεις κατανάλωσης και συνδέονται με αυτές και δεν αυτοκαταναλώνεται από τους συνδεδεμένους καταναλωτές.

Για τον υπολογισμό της χρησιμοποιείται το μητρώο εξερχόμενης ενέργειας του εξοπλισμού μέτρησης που βρίσκεται στο αντίστοιχο συνοριακό σημείο. Εάν δεν υπάρχει εξοπλισμός μέτρησης στο συνοριακό σημείο, η ενέργεια αυτή θα υπολογίζεται από τη διαφορά μεταξύ της καθαρής ωριαίας ενέργειας που παράγεται και της ωριαίας ενέργειας που αυτοκαταναλώνεται από τον σχετικό καταναλωτή. Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται μηδέν όταν η τιμή είναι αρνητική.

r) Ωριαία ενέργεια που καταναλώνεται από τον συνδεδεμένο καταναλωτή: Στη μη συλλογική αυτοκατανάλωση ή από κοντινές εγκαταστάσεις μέσω του δικτύου, είναι η συνολική καθαρή ωριαία ενέργεια που καταναλώνεται από τον καταναλωτή που συνδέεται με μια εγκατάσταση παραγωγής.

Για τον υπολογισμό του θα χρησιμοποιηθεί το μητρώο του μετρητικού εξοπλισμού του συνδεδεμένου καταναλωτή. Ελλείψει τέτοιου εξοπλισμού μέτρησης, η τιμή αυτή υπολογίζεται ως το άθροισμα της ωριαίας ενέργειας που καταναλώνεται από τον καταναλωτή και της ωριαίας ενέργειας που καταναλώνεται από το δίκτυο, μείον την ωριαία ενέργεια που καταναλώνεται από τις αντίστοιχες βοηθητικές υπηρεσίες παραγωγής. Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται μηδέν όταν η τιμή που προκύπτει από τον υπολογισμό αυτό είναι αρνητική.

s) Καθαρή ωριαία παραγόμενη ενέργεια: Στη μη συλλογική αυτοκατανάλωση ή στην αυτοκατανάλωση από κοντινές εγκαταστάσεις μέσω του δικτύου, πρόκειται για την ακαθάριστη παραγόμενη ενέργεια μείον την ενέργεια που καταναλώνεται από τις βοηθητικές υπηρεσίες παραγωγής σε μια ωριαία περίοδο.

Για τον υπολογισμό του θα χρησιμοποιηθεί ο εξοπλισμός μέτρησης της καθαρής παραγωγής. Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται μηδέν όταν η τιμή είναι αρνητική.

τ) Εξατομικευμένη ωριαία αυτοκατανάλωση ενέργειας: Καθαρή ωριαία αυτοκατανάλωση που πραγματοποιείται από καταναλωτή που πραγματοποιεί συλλογική αυτοκατανάλωση ή από καταναλωτή που συνδέεται με κοντινή εγκατάσταση μέσω του δικτύου.

Η ενέργεια αυτή υπολογίζεται όπως ορίζεται στο παράρτημα Ι. Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται μηδέν όταν η τιμή είναι αρνητική.

u) Εξατομικευμένη ωριαία καταναλισκόμενη ενέργεια: Συνολική καθαρή ωριαία ενέργεια που καταναλώνεται από κάθε έναν από τους καταναλωτές που πραγματοποιούν συλλογική αυτοκατανάλωση ή καταναλωτές που συνδέονται με κοντινή εγκατάσταση μέσω του δικτύου. Για τον υπολογισμό του, θα χρησιμοποιηθεί ο εξοπλισμός μέτρησης στο συνοριακό σημείο. Σε κάθε περίπτωση, θα θεωρείται μηδέν όταν η τιμή είναι αρνητική.

v) Ωριαία ενέργεια που καταναλώνεται από το εξατομικευμένο δίκτυο: Καθαρό ωριαίο ισοζύγιο ηλεκτρικής ενέργειας που λαμβάνεται από το δίκτυο μεταφοράς ή διανομής ενός καταναλωτή, ο οποίος δεν προέρχεται από κοντινές εγκαταστάσεις παραγωγής που συνδέονται με το σημείο παροχής και ο οποίος συμμετέχει σε εγκατάσταση συλλογικής αυτοκατανάλωσης. Ο ορισμός αυτός θα ισχύει για μια κοντινή εγκατάσταση μέσω του δικτύου, ακόμη και αν υπάρχει μόνο ένας συνδεδεμένος καταναλωτής.

Η ενέργεια αυτή θα υπολογίζεται ως η διαφορά μεταξύ της εξατομικευμένης ωριαίας ενέργειας που καταναλώνει κάθε καταναλωτής και της εξατομικευμένης ωριαίας ενέργειας που καταναλώνει ο ίδιος, όταν η τελευταία είναι μεγαλύτερη του μηδενός. Σε κάθε περίπτωση, θα θεωρείται μηδέν όταν η τιμή είναι αρνητική.

w) Εξατομικευμένο ωριαίο πλεόνασμα ενέργειας: Καθαρό ωριαίο ισοζύγιο του ωριαίου πλεονάσματος ενέργειας που αντιστοιχεί σε καταναλωτή που συμμετέχει σε συλλογική εγκατάσταση αυτοκατανάλωσης ή σε καταναλωτή που συνδέεται με κοντινή εγκατάσταση μέσω του δικτύου.

Η ενέργεια αυτή θα υπολογίζεται ως η διαφορά μεταξύ της καθαρής ωριαίας ενέργειας που παράγεται ατομικά και της ωριαίας ενέργειας που καταναλώνεται ατομικά από κάθε καταναλωτή. Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται μηδέν όταν η τιμή είναι αρνητική.

x) Καθαρή ωριαία ενέργεια που παράγεται ατομικά: Πρόκειται για την ακαθάριστη ενέργεια που παράγεται μείον την ενέργεια που καταναλώνεται από τις βοηθητικές υπηρεσίες παραγωγής σε μια ωριαία περίοδο που αντιστοιχεί σε έναν καταναλωτή στον τρόπο συλλογικής αυτοκατανάλωσης ή σε έναν καταναλωτή που συνδέεται με μια κοντινή εγκατάσταση μέσω του δικτύου.

Η ενέργεια αυτή υπολογίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παραρτήματος Ι. Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται μηδέν όταν η τιμή είναι αρνητική.

y) Πλεόνασμα ωριαίας ενέργειας από την παραγωγή: Πρόκειται για το καθαρό ωριαίο πλεόνασμα ενέργειας που εκλύεται από κάθε μία από τις εγκαταστάσεις παραγωγής που συμμετέχουν στη συλλογική αυτοκατανάλωση ή την κοντινή εγκατάσταση μέσω του δικτύου.

Η ενέργεια αυτή υπολογίζεται όπως ορίζεται στο παράρτημα Ι. Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται μηδέν όταν η τιμή είναι αρνητική.

z) Ισχύς που χρεώνεται στον καταναλωτή: Πρόκειται για την ισχύ που έχει συμβληθεί ή, κατά περίπτωση, ζητηθεί από το υποκείμενο του καταναλωτή, η οποία θα χρεωθεί για την εφαρμογή των διοδίων πρόσβασης σε μια τιμολογιακή περίοδο στο συνοριακό σημείο με τα δίκτυα μεταφοράς ή διανομής, σύμφωνα με τις διατάξεις του βασιλικού διατάγματος 1164/2001, της 26ης Οκτωβρίου, το οποίο καθορίζει τα τιμολόγια πρόσβασης στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

αα) Ισχύς που χρεώνεται για υπηρεσίες βοηθητικής παραγωγής: Πρόκειται για την ισχύ που έχει συμβληθεί ή, κατά περίπτωση, ζητηθεί από το συνδεδεμένο υποκείμενο παραγωγό για τις υπηρεσίες βοηθητικής παραγωγής του, η οποία θα χρεωθεί για την εφαρμογή των διοδίων πρόσβασης σε μια τιμολογιακή περίοδο στο σημείο συνόρων με τα δίκτυα μεταφοράς ή διανομής, σύμφωνα με τις διατάξεις του βασιλικού διατάγματος 1164/2001, της 26ης Οκτωβρίου 2001.

ββ) Ισχύς που απαιτείται από την κατανάλωση: Πρόκειται για την ισχύ που απαιτείται από τις εγκαταστάσεις κατανάλωσης σε μια περίοδο τιμολόγησης. Στην περίπτωση της μη συλλογικής αυτοκατανάλωσης από το εσωτερικό δίκτυο, υπολογίζεται ως το άθροισμα της ισχύος που πρέπει να χρεωθεί στον καταναλωτή και η οποία θα χρεωνόταν για τους σκοπούς της εφαρμογής των διοδίων πρόσβασης σε μια τιμολογιακή περίοδο, εάν ο έλεγχος της ισχύος γινόταν με τη χρήση του μετρητικού εξοπλισμού που βρίσκεται στο συνοριακό σημείο και καταγράφει την ωριαία ισχύ που καταναλώνεται από το δίκτυο, συν τη μέγιστη ισχύ παραγωγής κατά τη διάρκεια της τιμολογιακής περιόδου. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, είναι η ισχύς που απαιτείται στο αντίστοιχο συνοριακό σημείο.

Άρθρο 4. Ταξινόμηση των τρόπων αυτοκατανάλωσης.
1. Θεσπίζεται η ακόλουθη ταξινόμηση των τρόπων αυτοκατανάλωσης:

(α) Τρόπος εφοδιασμού με αυτοκατανάλωση χωρίς πλεόνασμα. Αντιστοιχεί στις λεπτομέρειες που ορίζονται στο άρθρο 9.1.α) του νόμου 24/2013, της 26ης Δεκεμβρίου. Σε αυτούς τους τρόπους, πρέπει να εγκατασταθεί ένας μηχανισμός κατά της διαρροής, ώστε να αποτρέπεται η έγχυση πλεονάζουσας ενέργειας στο δίκτυο μεταφοράς ή διανομής. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρχει ένας μόνο τύπος υποκειμένου από αυτά που προβλέπονται στο άρθρο 6 του νόμου 24/2013, της 26ης Δεκεμβρίου, ο οποίος θα είναι το υποκείμενο καταναλωτής.

β) Τύπος εφοδιασμού με αυτοκατανάλωση με πλεόνασμα. Αντιστοιχεί στις λεπτομέρειες που ορίζονται στο άρθρο 9.1.β) του νόμου 24/2013, της 26ης Δεκεμβρίου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι εγκαταστάσεις παραγωγής που βρίσκονται κοντά και συνδέονται με τις εγκαταστάσεις κατανάλωσης μπορούν, εκτός από την παροχή ενέργειας για ιδιοκατανάλωση, να διοχετεύουν πλεονάζουσα ενέργεια στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα υπάρχουν δύο είδη υποκειμένων από αυτά που προβλέπονται στο άρθρο 6 του νόμου 24/2013, της 26ης Δεκεμβρίου, τα οποία θα είναι το υποκείμενο καταναλωτής και ο παραγωγός.

2. Ο τρόπος εφοδιασμού με αυτοκατανάλωση με πλεόνασμα, διακρίνεται σε:

α) Τρόπος με πλεονάσματα υπό αντιστάθμιση: Σε αυτόν τον τρόπο θα ανήκουν οι περιπτώσεις προσφοράς με αυτοκατανάλωση με πλεονάσματα στις οποίες ο καταναλωτής και ο παραγωγός επιλέγουν οικειοθελώς να επωφεληθούν από έναν μηχανισμό αντιστάθμισης του πλεονάσματος. Η επιλογή αυτή είναι δυνατή μόνο στις περιπτώσεις στις οποίες πληρούνται όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

i. Η πρωτογενής πηγή ενέργειας είναι ανανεώσιμης προέλευσης.

ii. Η συνολική ισχύς των σχετικών εγκαταστάσεων παραγωγής δεν υπερβαίνει τα 100 kW.

iii. Εάν είναι απαραίτητο να συναφθεί σύμβαση προμήθειας για υπηρεσίες βοηθητικής παραγωγής, ο καταναλωτής έχει υπογράψει ενιαία σύμβαση προμήθειας για τη συνδεδεμένη κατανάλωση και για την κατανάλωση βοηθητικής παραγωγής με μια εταιρεία εμπορίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9.2 του παρόντος βασιλικού διατάγματος.

iv. Ο καταναλωτής και ο συνδεδεμένος παραγωγός έχουν υπογράψει σύμβαση αντιστάθμισης του πλεονάσματος αυτοκατανάλωσης, όπως ορίζεται στο άρθρο 14 του παρόντος βασιλικού διατάγματος.

v. Η μονάδα παραγωγής δεν έχει λάβει πρόσθετο ή ειδικό σύστημα αμοιβών.

β) Τρόπος με πλεονάσματα που δεν καλύπτονται από αντιστάθμιση: Όλες εκείνες οι περιπτώσεις αυτοκατανάλωσης με πλεονάσματα που δεν πληρούν καμία από τις προϋποθέσεις για να ανήκουν στον τρόπο με πλεονάσματα που καλύπτονται από αντιστάθμιση ή που επιλέγουν οικειοθελώς να μην καλύπτονται από τον τρόπο αυτό θα ανήκουν στον τρόπο αυτό.

3. Εκτός από τα προαναφερθέντα είδη αυτοκατανάλωσης, η αυτοκατανάλωση μπορεί να ταξινομηθεί ως ατομική ή συλλογική, ανάλογα με το αν πρόκειται για έναν ή περισσότερους καταναλωτές που συνδέονται με τις εγκαταστάσεις παραγωγής.

Στην περίπτωση της συλλογικής αυτοκατανάλωσης, όλοι οι συμμετέχοντες καταναλωτές που συνδέονται με την ίδια εγκατάσταση παραγωγής πρέπει να ανήκουν στον ίδιο τρόπο αυτοκατανάλωσης και πρέπει να κοινοποιούν ατομικά στην εταιρεία διανομής ως υπεύθυνος για την ανάγνωση, απευθείας ή μέσω της εταιρείας εμπορίας, την ίδια συμφωνία που υπογράφεται από όλους τους συμμετέχοντες και περιλαμβάνει τα κριτήρια διανομής, δυνάμει των όσων περιλαμβάνονται στο παράρτημα Ι.

4. Το σημείο παροχής ή η εγκατάσταση ενός καταναλωτή πρέπει να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις που καθορίζονται στους ισχύοντες κανονισμούς.

5. Τα μέρη που καλύπτονται από οποιονδήποτε από τους ρυθμιζόμενους τρόπους αυτοκατανάλωσης μπορούν να υποβάλουν αίτηση για οποιονδήποτε άλλο διαφορετικό τρόπο, προσαρμόζοντας τις εγκαταστάσεις τους και προσαρμοζόμενα στις διατάξεις των νομικών, τεχνικών και οικονομικών καθεστώτων που ρυθμίζονται στο παρόν βασιλικό διάταγμα και στους υπόλοιπους κανονισμούς που μπορεί να εφαρμόζονται σε αυτά.

Παρά τα ανωτέρω:

i. Στην περίπτωση συλλογικής αυτοκατανάλωσης, η εν λόγω αλλαγή πραγματοποιείται ταυτόχρονα από όλους τους καταναλωτές που συμμετέχουν σε αυτήν και συνδέονται με την ίδια εγκατάσταση παραγωγής.

ii. Σε καμία περίπτωση ένας καταναλωτής δεν μπορεί να συνδέεται ταυτόχρονα με περισσότερες από μία από τις μορφές αυτοκατανάλωσης που ρυθμίζονται στο παρόν άρθρο.

iii. Στις περιπτώσεις στις οποίες η αυτοκατανάλωση πραγματοποιείται μέσω κοντινών εγκαταστάσεων και συνδέεται μέσω του δικτύου, η αυτοκατανάλωση ανήκει στον τρόπο παροχής με αυτοκατανάλωση με πλεόνασμα.

6. Για τα υποκείμενα που συμμετέχουν σε κάποιο είδος συλλογικής αυτοκατανάλωσης ή καταναλωτή που συνδέεται με μια κοντινή εγκατάσταση μέσω του δικτύου, οι αναφορές που γίνονται στο παρόν βασιλικό διάταγμα σε ωριαία ενέργεια που καταναλώνεται από το δίκτυο θα νοούνται ως αναφορές σε ωριαία ενέργεια που καταναλώνεται από το εξατομικευμένο δίκτυο, οι αναφορές σε ωριαία αυτοκατανάλωση θα νοούνται ως αναφορές σε ωριαία αυτοκατανάλωση εξατομικευμένης αυτοκατανάλωσης, οι αναφορές στην ωριαία ενέργεια που καταναλώνεται από τον συνδεδεμένο καταναλωτή νοούνται ως αναφορές στην εξατομικευμένη ωριαία ενέργεια που καταναλώνεται, οι αναφορές στην καθαρή ωριαία ενέργεια που παράγεται νοούνται ως αναφορές στην εξατομικευμένη καθαρή ωριαία ενέργεια που παράγεται και οι αναφορές στην πλεονάζουσα ωριαία ενέργεια νοούνται ως αναφορές στην εξατομικευμένη πλεονάζουσα ωριαία ενέργεια.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ III
Νομικό καθεστώς για τους τρόπους αυτοκατανάλωσης
Άρθρο 5. Γενικές προϋποθέσεις για την αξιοποίηση μιας μορφής αυτοκατανάλωσης.
1. Οι συναφείς εγκαταστάσεις παραγωγής και τα σημεία τροφοδοσίας συμμορφώνονται με τις τεχνικές απαιτήσεις, τις απαιτήσεις λειτουργίας και τις απαιτήσεις ανταλλαγής πληροφοριών που περιέχονται στους κανονισμούς του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και στους ισχύοντες εθνικούς και ευρωπαϊκούς βιομηχανικούς, εθνικούς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς ποιότητας και ασφάλειας.

Η εταιρεία διανομής ή, κατά περίπτωση, η εταιρεία μεταφοράς δεν έχει καμία νομική υποχρέωση όσον αφορά τις εγκαταστάσεις σύνδεσης με το δίκτυο που δεν της ανήκουν.

2. Σε κάθε τύπο αυτοκατανάλωσης, ανεξάρτητα από την ιδιοκτησία των εγκαταστάσεων κατανάλωσης και παραγωγής, ο καταναλωτής και ο ιδιοκτήτης της εγκατάστασης παραγωγής μπορεί να είναι διαφορετικά φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

3. Στον τρόπο αυτοκατανάλωσης χωρίς πλεόνασμα, ο ιδιοκτήτης του σημείου παροχής θα είναι ο καταναλωτής, ο οποίος θα είναι επίσης ο ιδιοκτήτης των εγκαταστάσεων παραγωγής που είναι συνδεδεμένες με το δίκτυό του. Στην περίπτωση συλλογικής αυτοκατανάλωσης χωρίς πλεόνασμα, η κυριότητα της εν λόγω εγκατάστασης παραγωγής και ο μηχανισμός κατά του πλεονάσματος θα μοιράζονται από κοινού και εις ολόκληρον από όλους τους καταναλωτές που συνδέονται με την εν λόγω εγκατάσταση παραγωγής.

Στις περιπτώσεις αυτές, με την επιφύλαξη των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί μεταξύ των μερών, ο καταναλωτής ή, κατά περίπτωση, οι καταναλωτές, θα είναι υπεύθυνοι για τη μη τήρηση των κανόνων που περιλαμβάνονται στο παρόν βασιλικό διάταγμα, αποδεχόμενοι τις συνέπειες που θα μπορούσε να επιφέρει η αποσύνδεση του προαναφερθέντος σημείου, κατ' εφαρμογή των ισχυουσών κανονισμών, για οποιοδήποτε από τα μέρη. Σε περίπτωση αυτοκατανάλωσης χωρίς συλλογικό πλεόνασμα, οι καταναλωτές που συνδέονται με την εγκατάσταση παραγωγής ευθύνονται έναντι του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας για την εν λόγω εγκατάσταση παραγωγής από κοινού και εις ολόκληρον.

4. Στις μορφές εφοδιασμού με αυτοκατανάλωση με πλεονάσματα, όταν οι εγκαταστάσεις παραγωγής κοντά στην κατανάλωση και συνδεδεμένες με αυτήν μοιράζονται υποδομές σύνδεσης με το δίκτυο μεταφοράς ή διανομής ή συνδέονται με το εσωτερικό δίκτυο ενός καταναλωτή, οι καταναλωτές και οι παραγωγοί ευθύνονται από κοινού και εις ολόκληρον για τη μη τήρηση των κανόνων που περιλαμβάνονται στο παρόν βασιλικό διάταγμα, αποδεχόμενοι τις συνέπειες που έχει η αποσύνδεση του προαναφερθέντος σημείου, Η σύμβαση πρόσβασης που μπορεί να συνάψει ο καταναλωτής, κατ' εφαρμογή των ισχυόντων κανονισμών, με οποιοδήποτε από τα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας του παραγωγού να πωλήσει ενέργεια και να λάβει την αμοιβή που θα του αντιστοιχούσε ή της αδυναμίας του καταναλωτή να αγοράσει ενέργεια. Η σύμβαση πρόσβασης που υπογράφει ο καταναλωτής και, κατά περίπτωση, ο παραγωγός, είτε απευθείας είτε μέσω της εταιρείας εμπορίας, με την εταιρεία διανομής, περιλαμβάνει τις διατάξεις του παρόντος τμήματος.

5. Στους τρόπους εφοδιασμού με αυτοκατανάλωση με πλεονάσματα, οι ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων παραγωγής που βρίσκονται κοντά στις εγκαταστάσεις κατανάλωσης και συνδέονται με αυτές αποκλειστικά για την κατανάλωση των βοηθητικών υπηρεσιών παραγωγής τους θα θεωρούνται καταναλωτές.

6. Όταν, λόγω μη συμμόρφωσης με τις τεχνικές απαιτήσεις, υπάρχουν επικίνδυνες εγκαταστάσεις ή όταν έχει παραβιαστεί ο εξοπλισμός μέτρησης ή ο μηχανισμός προστασίας από διαρροές, η εταιρεία διανομής ή, κατά περίπτωση, η εταιρεία μεταφοράς μπορεί να προβεί σε διακοπή της παροχής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 87 του βασιλικού διατάγματος 1955/2000 της 1ης Δεκεμβρίου.

7. Τα στοιχεία αποθήκευσης μπορούν να εγκατασταθούν στις εγκαταστάσεις αυτοκατανάλωσης που ρυθμίζονται στο παρόν βασιλικό διάταγμα, όταν διαθέτουν την προστασία που προβλέπεται στους ισχύοντες κανονισμούς ασφάλειας και βιομηχανικής ποιότητας.

Τα στοιχεία αποθήκευσης εγκαθίστανται κατά τρόπο ώστε να μοιράζονται τον εξοπλισμό μέτρησης που καταγράφει την καθαρή παραγωγή, τον εξοπλισμό μέτρησης στο συνοριακό σημείο ή τον εξοπλισμό μέτρησης του συνδεδεμένου καταναλωτή.

Άρθρο 6. Ποιότητα των υπηρεσιών.
1. Σε σχέση με τα συμβάντα που προκαλούνται στο δίκτυο μεταφοράς ή διανομής από τις εγκαταστάσεις που καλύπτονται από οποιονδήποτε από τους τρόπους αυτοκατανάλωσης που ορίζονται στο παρόν βασιλικό διάταγμα, εφαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου 24/2013, της 26ης Δεκεμβρίου, και των εκτελεστικών κανονισμών του και ιδίως οι διατάξεις του βασιλικού διατάγματος 1699/2011, της 18ης Νοεμβρίου, το οποίο ρυθμίζει τη σύνδεση στο δίκτυο των εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μικρής ισχύος, για τις εγκαταστάσεις που περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής του και του βασιλικού διατάγματος 1955/2000, της 1ης Δεκεμβρίου.

2. Η εταιρεία διανομής ή, κατά περίπτωση, η εταιρεία μεταφοράς δεν έχει καμία νομική υποχρέωση σχετικά με την ποιότητα της υπηρεσίας λόγω περιστατικών που οφείλονται σε σφάλματα στις εγκαταστάσεις σύνδεσης που μοιράζονται ο παραγωγός και ο καταναλωτής.

3. Η σύμβαση πρόσβασης που υπογράφει ο καταναλωτής, είτε απευθείας είτε μέσω της εταιρείας εμπορίας, με την εταιρεία διανομής ή, κατά περίπτωση, με την εταιρεία μεταφοράς, περιλαμβάνει ρητά τις διατάξεις της παραγράφου 1.

Άρθρο 7. Πρόσβαση και σύνδεση με το δίκτυο στις μορφές αυτοκατανάλωσης.
1. Όσον αφορά τις άδειες πρόσβασης και σύνδεσης, για να συμπεριληφθούν σε οποιαδήποτε από τις μορφές αυτοκατανάλωσης, τα μέρη που περιλαμβάνονται σε αυτές πρέπει:

α) Σε σχέση με τις εγκαταστάσεις κατανάλωσης, τόσο στις μορφές αυτοκατανάλωσης χωρίς πλεονάσματα, όσο και στις μορφές αυτοκατανάλωσης με πλεονάσματα, οι καταναλωτές πρέπει να διαθέτουν άδειες πρόσβασης και σύνδεσης για τις εγκαταστάσεις κατανάλωσής τους, κατά περίπτωση.

β) Σε σχέση με τις εγκαταστάσεις παραγωγής, σύμφωνα με τις διατάξεις της δεύτερης συμπληρωματικής διάταξης του βασιλικού διατάγματος-νόμου 15/2018, της 5ης Οκτωβρίου, σχετικά με επείγοντα μέτρα για την ενεργειακή μετάβαση και την προστασία των καταναλωτών:

i. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής των καταναλωτών που καλύπτονται από τον τρόπο αυτοκατανάλωσης χωρίς πλεόνασμα, θα απαλλάσσονται από τη λήψη αδειών πρόσβασης και σύνδεσης.

ii. Στην αυτοκατανάλωση με πλεόνασμα, οι εγκαταστάσεις παραγωγής με ισχύ ίση ή μικρότερη των 15 kW που βρίσκονται σε ανεπτυγμένες εκτάσεις που διαθέτουν τις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες που απαιτούνται από την πολεοδομική νομοθεσία, θα απαλλάσσονται από τη λήψη αδειών πρόσβασης και σύνδεσης.
iii. Στην περίπτωση αυτοκατανάλωσης με πλεονάσματα, οι παραγωγοί για τους οποίους δεν ισχύουν οι διατάξεις του τμήματος ii. ανωτέρω, πρέπει να διαθέτουν τις αντίστοιχες άδειες πρόσβασης και σύνδεσης για κάθε μία από τις εγκαταστάσεις παραγωγής που βρίσκονται κοντά και συνδέονται με τις εγκαταστάσεις κατανάλωσης των οποίων είναι ιδιοκτήτες.

2. Για τους σκοπούς της σύναψης συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, εφαρμόζονται οι ειδικοί κανονισμοί του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας για το θέμα αυτό.

Άρθρο 8. Συμβάσεις πρόσβασης στις μορφές αυτοκατανάλωσης.

1. Γενικά, προκειμένου να επωφεληθούν από οποιονδήποτε από τους τρόπους αυτοκατανάλωσης, ή σε περίπτωση που έχουν ήδη επωφεληθεί από έναν ρυθμιζόμενο τρόπο αυτοκατανάλωσης, όταν τροποποιείται η εγκατεστημένη ισχύς της εγκατάστασης παραγωγής, κάθε ένας από τους καταναλωτές που έχουν σύμβαση πρόσβασης για τις εγκαταστάσεις κατανάλωσής τους πρέπει να γνωστοποιήσει την περίσταση αυτή στην εταιρεία διανομής ή, κατά περίπτωση, στην εταιρεία μεταφοράς, απευθείας ή μέσω της εταιρείας εμπορίας. Η εταιρεία διανομής ή, κατά περίπτωση, η εταιρεία μεταφοράς, θα έχει προθεσμία δέκα ημερών από την παραλαβή αυτής της κοινοποίησης για να τροποποιήσει την αντίστοιχη υφιστάμενη σύμβαση πρόσβασης, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, ώστε να αντικατοπτρίζει το γεγονός αυτό και να το αποστείλει στον καταναλωτή. Ο καταναλωτής έχει προθεσμία δέκα ημερών από την παραλαβή για να γνωστοποιήσει στην εταιρεία μεταφοράς ή διανομής τυχόν διαφωνία. Η παράλειψη αυτή θεωρείται σιωπηρή αποδοχή των όρων που περιέχονται στη σύμβαση.

Με την επιφύλαξη των ανωτέρω, για τους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι σε χαμηλή τάση, στους οποίους η εγκατάσταση παραγωγής είναι χαμηλής τάσης και η εγκατεστημένη ισχύς παραγωγής είναι μικρότερη από 100 kW και οι οποίοι πραγματοποιούν αυτοκατανάλωση, η τροποποίηση της σύμβασης πρόσβασης θα πραγματοποιείται από την εταιρεία διανομής με βάση τα έγγραφα που αποστέλλουν οι Αυτόνομες Κοινότητες και οι πόλεις Θέουτα και Μελίλια στην εν λόγω εταιρεία ως αποτέλεσμα των υποχρεώσεων που περιέχονται στους ηλεκτροτεχνικούς κανονισμούς χαμηλής τάσης. Οι αυτόνομες κοινότητες και οι πόλεις Θέουτα και Μελίλια πρέπει να αποστέλλουν τις πληροφορίες αυτές στις εταιρείες διανομής εντός προθεσμίας που δεν υπερβαίνει τις δέκα ημέρες από την παραλαβή τους. Η εν λόγω τροποποίηση της σύμβασης αποστέλλεται από την εταιρεία διανομής στις εταιρείες εμπορίας και στους αντίστοιχους καταναλωτές εντός πέντε ημερών από την παραλαβή των εγγράφων που αποστέλλονται από την αυτόνομη κοινότητα ή την πόλη. Ο καταναλωτής έχει προθεσμία δέκα ημερών από την παραλαβή για να γνωστοποιήσει στην εταιρεία μεταφοράς ή διανομής τυχόν διαφωνία. Η παράλειψη αυτή θεωρείται σιωπηρή αποδοχή των όρων που περιέχονται στη σύμβαση.

2. Προκειμένου να επωφεληθούν από οποιαδήποτε από τις μορφές αυτοκατανάλωσης, οι καταναλωτές που δεν έχουν σύμβαση πρόσβασης για τις εγκαταστάσεις κατανάλωσής τους πρέπει να υπογράψουν σύμβαση πρόσβασης με την εταιρεία διανομής απευθείας ή μέσω της εταιρείας εμπορίας, η οποία να αντικατοπτρίζει την κατάσταση αυτή.

3. Επιπλέον, στην περίπτωση αυτοκατανάλωσης με πλεονάσματα που δεν υπόκεινται σε αντιστάθμιση και για τα οποία απαιτείται σύμβαση προμήθειας για βοηθητικές υπηρεσίες παραγωγής, ο ιδιοκτήτης κάθε εγκατάστασης παραγωγής που βρίσκεται κοντά στις εγκαταστάσεις κατανάλωσης και συνδέεται με αυτές πρέπει να υπογράψει σύμβαση πρόσβασης με την εταιρεία διανομής για τις βοηθητικές υπηρεσίες παραγωγής τους απευθείας ή μέσω της εταιρείας προμηθευτή ή να τροποποιήσει την υφιστάμενη σύμβαση, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, ώστε να αντικατοπτρίζει την περίσταση αυτή.

Η ημερομηνία καταχώρισης ή τροποποίησης της σύμβασης πρόσβασης του καταναλωτή και, κατά περίπτωση, των συμπληρωματικών υπηρεσιών παραγωγής είναι η ίδια.

4. Κατά παρέκκλιση των ανωτέρω, τα μέρη μπορούν να συνάψουν ενιαία κοινή σύμβαση πρόσβασης για τις βοηθητικές υπηρεσίες παραγωγής και τη συναφή κατανάλωση, εφόσον πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Οι εγκαταστάσεις παραγωγής συνδέονται με το εσωτερικό δίκτυο του καταναλωτή.

β) Ο καταναλωτής και οι ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων παραγωγής είναι το ίδιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

5. Ο χρόνος μονιμότητας στην επιλεγμένη μορφή αυτοκατανάλωσης θα είναι τουλάχιστον ένα έτος από την ημερομηνία καταχώρισης ή τροποποίησης της σύμβασης πρόσβασης ή των συμβάσεων που έχουν συναφθεί σύμφωνα με τις διατάξεις των προηγούμενων τμημάτων, η οποία μπορεί να παραταθεί αυτόματα.

Άρθρο 9. Συμβάσεις προμήθειας ενέργειας στο πλαίσιο της αυτοκατανάλωσης.
1. Ο καταναλωτής που είναι μέλος ενός τρόπου αυτοκατανάλωσης και ο συνδεδεμένος παραγωγός, στον τρόπο αυτοκατανάλωσης με πλεονάσματα για τις βοηθητικές υπηρεσίες παραγωγής τους, μπορούν να αποκτούν την ενέργεια είτε ως άμεσοι καταναλωτές στην αγορά παραγωγής είτε μέσω εταιρείας εμπορίας. Στην τελευταία περίπτωση, η σύμβαση προμήθειας μπορεί να γίνει στην ελεύθερη αγορά ή με οποιονδήποτε από τους τρόπους που προβλέπονται στο βασιλικό διάταγμα 216/2014, της 28ης Μαρτίου, το οποίο καθορίζει τη μεθοδολογία υπολογισμού των προαιρετικών τιμών για τους μικρούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και το νόμιμο σύστημα σύναψης συμβολαίων τους.

Οι συμβάσεις που υπογράφουν, κατά περίπτωση, με μια εταιρεία εμπορίας πρέπει να αντικατοπτρίζουν ρητά το είδος της αυτοκατανάλωσης στην οποία έχουν εγγραφεί και να πληρούν τους ελάχιστους όρους που καθορίζονται στους ισχύοντες κανονισμούς, ακόμη και όταν δεν διοχετεύεται ενέργεια στα δίκτυα σε καμία στιγμή.

Σε καμία περίπτωση οι εταιρείες παροχής αναφοράς δεν μπορούν να απορρίψουν τις τροποποιήσεις συμβάσεων των καταναλωτών που έχουν δικαίωμα προαιρετικών τιμών για τους μικρούς καταναλωτές οι οποίοι πραγματοποιούν αυτοκατανάλωση και συμμορφώνονται με όλες τις απαιτήσεις που περιέχονται στους ισχύοντες κανονισμούς.

2. Κατά παρέκκλιση των ανωτέρω, εάν πληρούνται οι απαιτήσεις που ορίζονται στο άρθρο 8.4 και έχει υπογραφεί ενιαία σύμβαση κοινής πρόσβασης για τις βοηθητικές υπηρεσίες παραγωγής και τη συναφή κατανάλωση, ο κάτοχος της σύμβασης αυτής μπορεί να υπογράψει ενιαία σύμβαση προμήθειας.

3. Όταν ένας καταναλωτής επωφελείται από οποιαδήποτε από τις μορφές αυτοκατανάλωσης που ρυθμίζονται στο παρόν βασιλικό διάταγμα, η εταιρεία διανομής στην οποία είναι συνδεδεμένος ο καταναλωτής, αφού λάβει την αντίστοιχη τεκμηρίωση από όλα τα συμμετέχοντα μέρη, ενημερώνει τον αντίστοιχο έμπορο από ποια ημερομηνία τίθεται σε ισχύ η μορφή αυτοκατανάλωσης την οποία επωφελείται ο καταναλωτής και, κατά περίπτωση, τους όρους συμφωνίας των συντελεστών διανομής και τους όρους του απλουστευμένου μηχανισμού αποζημίωσης, εκτός εάν αυτό έχει κοινοποιηθεί από τον ίδιο τον έμπορο. Για το σκοπό αυτό, η εταιρεία διανομής διαθέτει περίοδο όχι μεγαλύτερη από 5 εργάσιμες ημέρες για την επικοινωνία αυτή.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV
Απαιτήσεις μέτρησης και διαχείρισης ενέργειας
Άρθρο 10. Εξοπλισμός μέτρησης για τις εγκαταστάσεις που περιλαμβάνονται στους διάφορους τύπους αυτοκατανάλωσης.
1. Τα μέρη που συμμετέχουν σε οποιαδήποτε από τις μορφές αυτοκατανάλωσης πρέπει να διαθέτουν τον απαραίτητο μετρητικό εξοπλισμό για την ορθή τιμολόγηση των τιμών, των τιμολογίων, των χρεώσεων, των διοδίων πρόσβασης και των λοιπών δαπανών και υπηρεσιών του συστήματος που τους αφορούν.

Ο αναγνώστης του μετρητή εφαρμόζει, κατά περίπτωση, τους αντίστοιχους συντελεστές απωλειών που καθορίζονται στους κανονισμούς.

2. Γενικά, οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν οποιοδήποτε είδος αυτοκατανάλωσης πρέπει να διαθέτουν εξοπλισμό μέτρησης διπλής κατεύθυνσης στο συνοριακό σημείο ή, κατά περίπτωση, εξοπλισμό μέτρησης σε καθένα από τα συνοριακά σημεία.

3. Επιπλέον, οι εγκαταστάσεις παραγωγής πρέπει να διαθέτουν εξοπλισμό μέτρησης που καταγράφει την καθαρή παραγωγή σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

i. Πραγματοποιείται συλλογική αυτοκατανάλωση.

ii. Η εγκατάσταση παραγωγής είναι μια κοντινή εγκατάσταση συνδεδεμένη στο δίκτυο.

iii. Η τεχνολογία παραγωγής δεν είναι ανανεώσιμη, συμπαραγωγή ή απόβλητα.

iv. Στην αυτοκατανάλωση με πλεονάσματα που δεν καλύπτονται από αντιστάθμιση, εάν δεν υπάρχει ενιαία σύμβαση προμήθειας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9.2.

v. Εγκαταστάσεις παραγωγής με ονομαστική φαινόμενη ισχύ ίση ή μεγαλύτερη από 12 MVA.

4. Με την επιφύλαξη των όσων ορίζονται στα τμήματα 2 και 3, τα υποκείμενα που εγγράφονται στον τρόπο ατομικής αυτοκατανάλωσης με πλεονάσματα που δεν υπόκεινται σε αντιστάθμιση, μπορούν να χρησιμοποιούν την ακόλουθη διαμόρφωση μέτρησης, εφόσον εγγυάται τα όσα ορίζονται στο τμήμα 1 και επιτρέπει την πρόσβαση στον εξοπλισμό μέτρησης από τον υπεύθυνο για την ανάγνωση:

α) Ένας αμφίδρομος εξοπλισμός μέτρησης που μετρά την καθαρή ωριαία παραγόμενη ενέργεια.

β) Μια συσκευή μέτρησης που καταγράφει τη συνολική ενέργεια που καταναλώνεται από τον συνδεδεμένο καταναλωτή.

5. Σε οποιαδήποτε από τις διαμορφώσεις που προβλέπονται στα τμήματα 3 και 4 του παρόντος άρθρου, στις περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν περισσότερες από μία εγκαταστάσεις παραγωγής και οι ιδιοκτήτες τους είναι διαφορετικά φυσικά ή νομικά πρόσωπα, η απαίτηση για εξοπλισμό μέτρησης που καταγράφει την καθαρή παραγωγή επεκτείνεται σε κάθε μία από τις εγκαταστάσεις. Η ανωτέρω υποχρέωση είναι προαιρετική στις περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν περισσότερες από μία εγκαταστάσεις παραγωγής και ο ιδιοκτήτης τους είναι το ίδιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

6. Ομοίως, σε προαιρετική βάση, ο εξοπλισμός αμφίδρομης μέτρησης που μετρά την καθαρή ωριαία παραγόμενη ενέργεια μπορεί να αντικατασταθεί από εξοπλισμό που μετρά την ακαθάριστη παραγωγή και εξοπλισμό που μετρά την κατανάλωση επικουρικών υπηρεσιών.

Άρθρο 11. Γενικές απαιτήσεις μέτρησης για τις εγκαταστάσεις που περιλαμβάνονται στις διάφορες μορφές αυτοκατανάλωσης.
1. Τα σημεία μέτρησης των εγκαταστάσεων που περιλαμβάνονται στις λεπτομέρειες αυτοκατανάλωσης πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις και τους όρους που καθορίζονται στον Ενιαίο Κανονισμό των σημείων μέτρησης του ηλεκτρικού συστήματος που εγκρίθηκε με το βασιλικό διάταγμα 1110/2007, της 24ης Αυγούστου, και με τους ισχύοντες κανονισμούς σχετικά με τη μέτρηση και τη βιομηχανική ασφάλεια και ποιότητα, τηρώντας τις απαραίτητες απαιτήσεις για να επιτρέπουν και να εγγυώνται την ορθή μέτρηση και τιμολόγηση της κυκλοφορούσας ενέργειας.

2. Ο εξοπλισμός μέτρησης εγκαθίσταται στα αντίστοιχα εσωτερικά δίκτυα, στα πλησιέστερα δυνατά σημεία προς το σημείο οριοθέτησης που ελαχιστοποιούν τις απώλειες ενέργειας, και έχει τη δυνατότητα μέτρησης τουλάχιστον ωριαίας ανάλυσης.

Με την επιφύλαξη των κανονιστικών διατάξεων σχετικά με τον πρόσθετο εξοπλισμό μέτρησης για λόγους αμοιβής ή για την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών, τα μέρη που συμμετέχουν σε οποιαδήποτε από τις μορφές αυτοκατανάλωσης διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό μέτρησης για την ορθή τιμολόγηση που ορίζεται στο άρθρο 10.

3. Οι υπεύθυνοι για την ανάγνωση κάθε συνοριακού σημείου είναι αυτοί που καθορίζονται στον Ενιαίο Κανονισμό των σημείων μέτρησης του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας που εγκρίθηκε με το βασιλικό διάταγμα 1110/2007, της 24ης Αυγούστου.

Για τους καταναλωτές που περιλαμβάνονται στον τρόπο αυτοκατανάλωσης χωρίς πλεονάσματα και στον τρόπο αυτοκατανάλωσης με πλεονάσματα που περιλαμβάνονται στην αποζημίωση, ο υπεύθυνος για την ανάγνωση όλου του μετρητικού εξοπλισμού θα είναι ο διανομέας, ως υπεύθυνος για την ανάγνωση των οριακών σημείων των καταναλωτών.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπεύθυνος της ανάγνωσης υποχρεούται να διαβάζει τις ενεργειακές μετρήσεις που αντιστοιχούν σε αυτές και, κατά περίπτωση, να ελέγχει τα πλεονάσματα ισχύος και άεργου ενέργειας, καθώς και τα καθαρά ωριαία ισοζύγια και να τα θέτει στη διάθεση των συμμετεχόντων στη μέτρηση σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.

Ωστόσο, προκειμένου να εκτελεί τα καθήκοντά του, ο υπεύθυνος ανάγνωσης έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα μέτρησης του εξοπλισμού που είναι απαραίτητα για τη διενέργεια των καθαρών ωριαίων ισοζυγίων.

Στις περιπτώσεις στις οποίες δεν υπάρχει σταθερή μέτρηση σε ένα σημείο μέτρησης, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 31 του Ενιαίου Κανονισμού των σημείων μέτρησης του ηλεκτρικού συστήματος που εγκρίθηκε με το βασιλικό διάταγμα 1110/2007, της 24ης Αυγούστου.

Ο υπεύθυνος ανάγνωσης αποστέλλει τις πληροφορίες αναλυτικά σύμφωνα με τους ορισμούς που ορίζονται στο άρθρο 3 του παρόντος βασιλικού διατάγματος για την ορθή τιμολόγηση στους μεταπωλητές των καταναλωτών που έχουν εγγραφεί σε οποιοδήποτε είδος αυτοκατανάλωσης και τους αντίστοιχους διακανονισμούς ενέργειας στις αγορές. Ειδικότερα, αποστέλλει τις πληροφορίες με επαρκείς λεπτομέρειες ώστε να είναι σε θέση να εφαρμόσει, κατά περίπτωση, τον μηχανισμό αντιστάθμισης του πλεονάσματος που προβλέπεται στο άρθρο 14.

Άρθρο 12. Ειδικές απαιτήσεις μέτρησης για τις εγκαταστάσεις που περιλαμβάνονται στις διάφορες μορφές αυτοκατανάλωσης.
1. Ο εξοπλισμός μέτρησης πρέπει να έχει τις απαιτήσεις ακρίβειας και επικοινωνίας που αντιστοιχούν σε αυτές σύμφωνα με τη συμβατική ισχύ του καταναλωτή, την ονομαστική φαινόμενη ισχύ της συνδεδεμένης εγκατάστασης παραγωγής και τα όρια της ανταλλασσόμενης ενέργειας, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Ενιαίου Κανονισμού των σημείων μέτρησης που εγκρίθηκε με το βασιλικό διάταγμα 1110/2007, της 24ης Αυγούστου.

2. Επιπλέον:

i. Στην περίπτωση των σημείων μέτρησης τύπου 5, αυτά πρέπει να είναι ενσωματωμένα στα συστήματα απομακρυσμένης διαχείρισης και απομακρυσμένης μέτρησης του μετρητή-καταμετρητή τους.

ii. Στην περίπτωση των σημείων μέτρησης τύπου 4, ο εξοπλισμός μέτρησης πρέπει να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις που καθορίζονται στον ενιαίο κανονισμό των σημείων μέτρησης του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας που εγκρίθηκε με το βασιλικό διάταγμα 1110/2007, της 24ης Αυγούστου, και με τους κανονισμούς ανάπτυξης για τα σημεία μέτρησης τύπου 4 και 5, όποιος είναι πιο απαιτητικός σε κάθε περίπτωση.

iii. Στην περίπτωση των μετρητικών σημείων τύπου 3, διαθέτουν συσκευές απομακρυσμένης επικοινωνίας με παρόμοια χαρακτηριστικά με εκείνα που καθορίζονται για τα μετρητικά σημεία παραγωγής τύπου 3.

3. Όταν η διάταξη μέτρησης απαιτεί περισσότερες από μία συσκευές μέτρησης, οι υποχρεώσεις μέτρησης, διακανονισμού και χρέωσης που καθορίζονται στον Ενιαίο Κανονισμό των σημείων μέτρησης του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας που εγκρίθηκε με το βασιλικό διάταγμα 1110/2007, της 24ης Αυγούστου, και άλλους ισχύοντες κανονισμούς, είναι οι ίδιες για όλες τις συσκευές μέτρησης και αντιστοιχούν στον πιο απαιτητικό τύπο όλων αυτών.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ V

Διαχείριση της παραγόμενης και καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας
Άρθρο 13. Οικονομικό καθεστώς για το πλεόνασμα και την καταναλισκόμενη ενέργεια.
1. Η ισχύς που αγοράζεται από τον συνδεδεμένο καταναλωτή είναι η ωριαία ισχύς που καταναλώνεται από το δίκτυο στις ακόλουθες περιπτώσεις:

i. i. Καταναλωτές που χρησιμοποιούν τον τρόπο αυτοκατανάλωσης χωρίς πλεονάσματα.

ii. Καταναλωτές στο πλαίσιο της αυτοκατανάλωσης με πλεονάσματα που υπόκεινται σε αποζημίωση.

iii. Καταναλωτές με τη μέθοδο της αυτοκατανάλωσης με πλεονάσματα που δεν υπόκεινται σε αποζημίωση, οι οποίοι έχουν ενιαία σύμβαση προμήθειας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9.2.

2. Ο συνδεδεμένος καταναλωτής που είναι μέλος της αυτοκατανάλωσης με πλεόνασμα που δεν εμπίπτει στις περιπτώσεις που περιλαμβάνονται στις ενότητες 1.ii και 1.iii του παρόντος άρθρου αγοράζει την ενέργεια που αντιστοιχεί στην ωριαία ενέργεια που καταναλώνεται από το δίκτυο και η οποία δεν προορίζεται για κατανάλωση από τις επικουρικές υπηρεσίες παραγωγής.

3. Το υποκείμενο που έχει εγγραφεί σε οποιονδήποτε τύπο αυτοκατανάλωσης θα υπόκειται στην εφαρμογή των τελών πρόσβασης στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής και των χρεώσεων του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ορίζεται στο κεφάλαιο VI του παρόντος βασιλικού διατάγματος.

4. Ο παραγωγός που είναι μέλος του τρόπου αυτοκατανάλωσης με πλεονάσματα που δεν υπόκεινται σε αποζημίωση θα λάβει τα αντίστοιχα οικονομικά ανταλλάγματα για το πλεόνασμα ωριαίας ενέργειας που διοχετεύεται, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς. Στην περίπτωση εγκαταστάσεων με ειδικό σύστημα αποζημίωσης που υπάγονται στον τρόπο αυτοκατανάλωσης με πλεονάσματα που δεν υπόκεινται σε αποζημίωση, αυτό εφαρμόζεται, κατά περίπτωση, στην εν λόγω πλεονάζουσα ωριαία ενέργεια που έχει εκφορτιστεί.

5. Ο συντελεστής ισχύος ρυθμίζεται, γενικά, στο συνοριακό σημείο, χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό μέτρησης που βρίσκεται στο συνοριακό σημείο και καταγράφει την ωριαία ισχύ που καταναλώνεται από το δίκτυο και, κατά περίπτωση, τον εξοπλισμό μέτρησης της καθαρής παραγωγής.

6. Ωστόσο, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του σημείου παροχής που καλύπτεται από τρόπο αυτοκατανάλωσης, προσωρινά, δεν έχει σύμβαση προμήθειας σε ισχύ με προμηθευτή της ελεύθερης αγοράς και δεν είναι άμεσος καταναλωτής στην αγορά, θα προμηθεύεται από τον προμηθευτή αναφοράς με το τιμολόγιο τελευταίας καταφυγής που αντιστοιχεί στην ωριαία ενέργεια που καταναλώνεται από το δίκτυο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15.1.β) του βασιλικού διατάγματος 216/2014, της 28ης Μαρτίου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εάν υπάρχει πλεόνασμα ωριαίας ενέργειας από τη συνδεδεμένη εγκατάσταση παραγωγής, αυτό θα μεταφέρεται στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς κανένα είδος οικονομικού ανταλλάγματος που να συνδέεται με την εν λόγω μεταφορά.

7. Οι περιορισμοί που προβλέπονται στα άρθρα 53.5 και 53.6 του βασιλικού διατάγματος 413/2014, της 6ης Ιουνίου, δεν εφαρμόζονται στη διαχείριση και πώληση ενέργειας από εγκαταστάσεις παραγωγής που βρίσκονται κοντά στις εγκαταστάσεις κατανάλωσης και συνδέονται με αυτές σε περιπτώσεις εφοδιασμού με αυτοκατανάλωση με πλεονάσματα που πραγματοποιούνται με τεχνολογίες παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές.

Άρθρο 14. Απλοποιημένος μηχανισμός αποζημίωσης.
1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9.5 και του άρθρου 24.4 του νόμου 24/2013, της 26ης Δεκεμβρίου, ως σύμβαση αντιστάθμισης πλεονάσματος ορίζεται η σύμβαση που υπογράφεται μεταξύ του παραγωγού και του συνδεδεμένου καταναλωτή στο πλαίσιο του καθεστώτος αυτοκατανάλωσης με πλεόνασμα που υπόκειται σε αντιστάθμιση, για τη δημιουργία απλουστευμένου μηχανισμού αντιστάθμισης μεταξύ των ελλειμμάτων της κατανάλωσής τους και των συνολικών πλεονασμάτων των συνδεδεμένων εγκαταστάσεων παραγωγής τους. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 25.4 του νόμου 24/2013, της 26ης Δεκεμβρίου, ο τύπος αυτός της σύμβασης θα αποκλειστεί από το σύστημα υποβολής προσφορών.

Η σύμβαση αντιστάθμισης πλεονάσματος των υποκειμένων που πραγματοποιούν συλλογική αυτοκατανάλωση θα χρησιμοποιεί τα κριτήρια διανομής, κατά περίπτωση, που συμπίπτουν με εκείνα που κοινοποιούνται στην εταιρεία διανομής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4.3.

2. Οι καταναλωτές που πραγματοποιούν συλλογική αυτοκατανάλωση χωρίς πλεονάσματα μπορούν επίσης να κάνουν οικειοθελώς χρήση ενός απλουστευμένου μηχανισμού αποζημίωσης. Στην περίπτωση αυτή δεν είναι απαραίτητη η σύναψη σύμβασης αποζημίωσης πλεονάσματος, δεδομένου ότι δεν υπάρχει παραγωγός, και αρκεί μια συμφωνία μεταξύ όλων των καταναλωτών με χρήση των κριτηρίων διανομής, κατά περίπτωση, που συμπίπτουν με εκείνα που κοινοποιούνται στην εταιρεία διανομής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4.3.

3. Ο απλουστευμένος μηχανισμός αντιστάθμισης συνίσταται σε οικονομικό ισοζύγιο της ενέργειας που καταναλώθηκε κατά την περίοδο χρέωσης με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

i. Σε περίπτωση που ο πελάτης έχει σύμβαση προμήθειας με ελεύθερο προμηθευτή:

a. Η ωριαία ενέργεια που καταναλώνεται από το δίκτυο θα αποτιμάται στην ωριαία τιμή που συμφωνήθηκε μεταξύ των μερών.

b. Η πλεονάζουσα ωριαία ενέργεια θα αποτιμάται στην ωριαία τιμή που συμφωνήθηκε μεταξύ των μερών.

ii. Σε περίπτωση που υπάρχει σύμβαση προμήθειας στην προαιρετική τιμή για τον μικρό καταναλωτή με έναν έμπορο αναφοράς:

a. Η ωριαία ενέργεια που καταναλώνεται από το δίκτυο θα αποτιμάται στο ωριαίο ενεργειακό κόστος της προαιρετικής τιμής για τον μικρό καταναλωτή σε κάθε ώρα, TCUh, που ορίζεται στο άρθρο 7 του βασιλικού διατάγματος 216/2014, της 28ης Μαρτίου.

b. Το πλεόνασμα της ωριαίας ενέργειας αποτιμάται στη μέση ωριαία τιμή, Pmh, που προκύπτει από τα αποτελέσματα της ημερήσιας και ενδοημερήσιας αγοράς της ώρας h, μείον το κόστος των αποκλίσεων CDSVh, που ορίζονται στα άρθρα 10 και 11 αντίστοιχα του βασιλικού διατάγματος 216/2014, της 28ης Μαρτίου.

Σε καμία περίπτωση η οικονομική αξία της πλεονάζουσας ωριαίας ενέργειας δεν μπορεί να υπερβαίνει την οικονομική αξία της ωριαίας ενέργειας που καταναλώνεται από το δίκτυο κατά την περίοδο χρέωσης, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα μήνα.

Ομοίως, σε περίπτωση που οι καταναλωτές και οι συνδεδεμένοι παραγωγοί επιλέξουν να επωφεληθούν από αυτόν τον μηχανισμό αντιστάθμισης, ο παραγωγός δεν μπορεί να συμμετάσχει σε κανέναν άλλο μηχανισμό πώλησης ενέργειας.

4. Η πλεονάζουσα ωριαία ενέργεια των καταναλωτών που επωφελούνται από τον απλουστευμένο μηχανισμό αντιστάθμισης δεν θα θεωρείται ως ενέργεια που ενσωματώνεται στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και, κατά συνέπεια, θα απαλλάσσεται από την καταβολή των διοδίων πρόσβασης που καθορίζονται στο βασιλικό διάταγμα 1544/2011, της 31ης Οκτωβρίου, το οποίο καθορίζει τα διόδια πρόσβασης στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής που πρέπει να καταβάλλονται από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, αν και ο έμπορος θα είναι υπεύθυνος για την εξισορρόπηση της εν λόγω ενέργειας.

5. Για την εφαρμογή του απλουστευμένου μηχανισμού αποζημίωσης, οι καταναλωτές που καλύπτονται από τον εν λόγω μηχανισμό πρέπει να αποστείλουν απευθείας στην εταιρεία διανομής ή μέσω του εμπόρου τους, την ίδια σύμβαση αποζημίωσης πλεονάσματος ή συμφωνία, κατά περίπτωση, μεταξύ όλων των συμμετεχόντων μερών, ζητώντας την εφαρμογή του, σύμφωνα με τις διατάξεις του τμήματος 1. Στην περίπτωση συλλογικής αυτοκατανάλωσης χωρίς πλεονάσματα, η ίδια συμφωνία πρέπει να αποσταλεί μεταξύ όλων των επηρεαζόμενων καταναλωτών, σύμφωνα με τις διατάξεις του τμήματος 2.

6. Στις περιπτώσεις καταναλωτών που κάνουν χρήση του απλουστευμένου μηχανισμού αντιστάθμισης και προμηθεύονται από έμπορο αναφοράς, ο τελευταίος τιμολογεί σύμφωνα με τους ακόλουθους όρους:

i. Πραγματοποιεί την τιμολόγηση σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στο βασιλικό διάταγμα 216/2014 της 28ης Μαρτίου.

ii. Από τα ποσά που πρέπει να τιμολογούνται προ φόρων, αφαιρείται η υπερβάλλουσα ωριαία ενεργειακή διάρκεια, η οποία αποτιμάται σύμφωνα με τις διατάξεις του τμήματος 2.ii.β του παρόντος άρθρου. Σύμφωνα με τις διατάξεις του εν λόγω τμήματος, το ποσό που αφαιρείται είναι τέτοιο ώστε σε καμία περίπτωση η οικονομική αξία της πλεονάζουσας ωριαίας ενέργειας να μην υπερβαίνει την οικονομική αξία της ωριαίας ενέργειας που καταναλώθηκε από το δίκτυο κατά την περίοδο χρέωσης.

iii. Για τους ευάλωτους καταναλωτές που καλύπτονται από το κοινωνικό επίδομα, η διαφορά μεταξύ των δύο προηγούμενων ποσών υπόκειται στις διατάξεις του άρθρου 6.3 του βασιλικού διατάγματος 897/2017, της 6ης Οκτωβρίου, το οποίο ρυθμίζει τον αριθμό του ευάλωτου καταναλωτή, το κοινωνικό επίδομα και άλλα μέτρα προστασίας για τους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.

iv. Μόλις ληφθεί το τελικό ποσό, θα επιβληθούν οι αντίστοιχοι φόροι.

Άρθρο 15. Διακανονισμός και τιμολόγηση στον τρόπο αυτοκατανάλωσης.
1. Τα μέρη που καλύπτονται από κάθε είδους αυτοκατανάλωση και αποκτούν την ωριαία ισχύ που καταναλώνουν από το δίκτυο απευθείας στην αγορά παραγωγής, διακανονίζουν την ισχύ τους σύμφωνα με τις διατάξεις των κανονισμών διακανονισμού της αγοράς παραγωγής.

Τα μέρη που αγοράζουν την ωριαία ισχύ που καταναλώνουν από το δίκτυο μέσω μιας εταιρείας εμπορίας θα διακανονίζουν την ισχύ τους σύμφωνα με τις μηνιαίες συμφωνίες μεταξύ των μερών, με βάση τις πραγματικές ωριαίες μετρήσεις και τους ισχύοντες κανονισμούς τους, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 14.

2. Η εταιρεία διανομής είναι υπεύθυνη για την τιμολόγηση των διοδίων πρόσβασης στο δίκτυο και των αντίστοιχων χρεώσεων του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 9 παράγραφος 5 του νόμου 24/2013 της 26ης Δεκεμβρίου.

Σε περίπτωση που ο καταναλωτής έχει συνάψει σύμβαση πρόσβασης στα δίκτυα μέσω ενός έμπορου, ο έμπορος θα τιμολογεί τον καταναλωτή για τα αντίστοιχα τέλη πρόσβασης στο δίκτυο και τα τέλη του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, αναλύοντας τα στοιχεία αυτά στο λογαριασμό. Η εταιρεία εμπορίας θα δίνει τα ποσά που εισπράττονται στον προορισμό που προβλέπεται στους κανονισμούς.

Στην περίπτωση των άμεσων καταναλωτών στην αγορά, οι καταναλωτές αυτοί αναλαμβάνουν τις χρεώσεις που, κατά περίπτωση, τους αντιστοιχούν σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.

3. Για την εκκαθάριση της πλεονάζουσας ωριαίας ενέργειας που απορρίπτεται από τις εγκαταστάσεις παραγωγής, η οποία καλύπτεται από την αυτοκατανάλωση με πλεονάζουσα λειτουργία και δεν καλύπτεται από αντιστάθμιση, εφαρμόζονται οι γενικοί κανονισμοί για την παραγωγική δραστηριότητα.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI
Εφαρμογή διοδίων πρόσβασης στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής και χρεώσεις για μεθόδους αυτοκατανάλωσης
Άρθρο 16. Τέλη πρόσβασης στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής που εφαρμόζονται στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.
Στον τρόπο αυτοκατανάλωσης με πλεονάσματα που δεν υπόκεινται σε αντιστάθμιση, οι ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων παραγωγής καταβάλλουν τα διόδια πρόσβασης που καθορίζονται στο βασιλικό διάταγμα 1544/2011, της 31ης Οκτωβρίου, για την πλεονάζουσα ωριαία ενέργεια που απορρίπτεται.

Άρθρο 17. Τέλη πρόσβασης στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής που ισχύουν για την κατανάλωση με αυτοκατανάλωση.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9.5 του νόμου 24/2013, της 26ης Δεκεμβρίου, η αυτοκατανεμόμενη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, συμπαραγωγή ή απόβλητα θα απαλλάσσεται από όλους τους τύπους διοδίων.

Οι όροι για τη σύναψη συμβάσεων πρόσβασης στα δίκτυα και οι όροι για την εφαρμογή των τελών πρόσβασης στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής είναι αυτοί που ισχύουν σύμφωνα με τις διατάξεις του βασιλικού διατάγματος 1164/2001, της 26ης Οκτωβρίου, το οποίο καθορίζει τα τιμολόγια πρόσβασης στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, με την επιφύλαξη των ιδιαιτεροτήτων που καθορίζονται στο παρόν άρθρο.

2. Τα ακόλουθα κριτήρια εφαρμόζονται για τον προσδιορισμό των στοιχείων χρέωσης των διοδίων πρόσβασης στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής για τα μέρη που χρησιμοποιούν τον τρόπο αυτοκατανάλωσης χωρίς πλεονάσματα, εκείνα που χρησιμοποιούν τον τρόπο αυτοκατανάλωσης με πλεονάσματα που λαμβάνουν αποζημίωση και εκείνα που χρησιμοποιούν τον τρόπο αυτοκατανάλωσης με πλεονάσματα που δεν λαμβάνουν αποζημίωση και έχουν ενιαία σύμβαση προμήθειας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9.2:

α) Για τον προσδιορισμό της διάρκειας χρέωσης ισχύος των διοδίων πρόσβασης στο δίκτυο, ο έλεγχος ισχύος πραγματοποιείται με τη χρήση του εξοπλισμού μέτρησης που βρίσκεται στο συνοριακό σημείο.

β) Για τον προσδιορισμό του όρου χρέωσης ενεργού ενέργειας, η ενέργεια που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι η ωριαία ενέργεια που καταναλώνεται από το δίκτυο.

γ) Για τον προσδιορισμό, κατά περίπτωση, του όρου χρέωσης της άεργου ενέργειας, χρησιμοποιείται ο εξοπλισμός μέτρησης που βρίσκεται στο σημείο συνόρων και, κατά περίπτωση, ο εξοπλισμός μέτρησης της καθαρής παραγωγής.

3. Τα ακόλουθα κριτήρια εφαρμόζονται για τον προσδιορισμό των στοιχείων χρέωσης των τελών πρόσβασης στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής για τα μέρη που καλύπτονται από τη μέθοδο της αυτοκατανάλωσης με πλεονάσματα που δεν καλύπτονται από αντιστάθμιση και τα οποία δεν έχουν ενιαία σύμβαση προμήθειας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9.2, καθώς και για τον συνδεδεμένο παραγωγό για τις επικουρικές υπηρεσίες παραγωγής του:

α) Για τον προσδιορισμό της διάρκειας χρέωσης ισχύος των διοδίων πρόσβασης, ο έλεγχος ισχύος διενεργείται λαμβάνοντας υπόψη τα ακόλουθα:

1ον Όταν η ωριαία ισχύς που καταναλώνεται από τις βοηθητικές υπηρεσίες παραγωγής είναι μεγαλύτερη του μηδενός:

i. Όταν η ωριαία ισχύς που καταναλώνεται από τις βοηθητικές υπηρεσίες παραγωγής είναι μεγαλύτερη του μηδενός: i. Για τον έλεγχο της ισχύος του συνδεδεμένου καταναλωτή:

a. Εάν η εγκατάσταση έχει τη διαμόρφωση που προβλέπεται στα άρθρα 10.2 και 10.3, χρησιμοποιείται ο εξοπλισμός μέτρησης που βρίσκεται στο συνοριακό σημείο.

b. Εάν η εγκατάσταση διαθέτει τη διαμόρφωση μέτρησης που περιλαμβάνεται στο τμήμα 10.4, χρησιμοποιείται ο εξοπλισμός μέτρησης του συνδεδεμένου καταναλωτή.

ii. Ο έλεγχος ισχύος της κατανάλωσης των βοηθητικών υπηρεσιών παραγωγής πραγματοποιείται με τη χρήση εξοπλισμού που καταγράφει την καθαρή ωριαία ισχύ που παράγεται για το σκοπό αυτό.

2. Όταν η καθαρή ωριαία παραγόμενη ισχύς είναι μεγαλύτερη του μηδενός, για τον έλεγχο της ισχύος του συνδεδεμένου καταναλωτή:

a. Εάν η εγκατάσταση έχει τη διαμόρφωση που προβλέπεται στα άρθρα 10.2 και 10.3, χρησιμοποιείται ο εξοπλισμός μέτρησης που βρίσκεται στο συνοριακό σημείο.

b. Εάν η εγκατάσταση διαθέτει τη διαμόρφωση μέτρησης που περιλαμβάνεται στο τμήμα 10.4, χρησιμοποιείται ο εξοπλισμός μέτρησης του συνδεδεμένου καταναλωτή.

β) Για τον προσδιορισμό του όρου χρέωσης ενεργού ενέργειας, η ενέργεια που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι:

1ον Όταν η ωριαία ενέργεια που καταναλώνεται από τις βοηθητικές υπηρεσίες παραγωγής είναι μεγαλύτερη του μηδενός:

i. Η τιμολόγηση της ενεργού ενέργειας του συνδεδεμένου καταναλωτή:

a. Εάν η εγκατάσταση έχει τη διαμόρφωση που προβλέπεται στα άρθρα 10.2 και 10.3, βασίζεται στην ενέργεια που αντιστοιχεί στην ωριαία ενέργεια που καταναλώνεται από το δίκτυο μείον την ωριαία ενέργεια που καταναλώνεται από τις αντίστοιχες βοηθητικές υπηρεσίες παραγωγής.

b. Εάν η εγκατάσταση διαθέτει τη διαμόρφωση μέτρησης που περιλαμβάνεται στο τμήμα 10.4, η μέτρηση πραγματοποιείται για την ωριαία ενέργεια που καταναλώνεται από τον συνδεδεμένο καταναλωτή.

ii. Η τιμολόγηση της ενεργού ενέργειας για την κατανάλωση των βοηθητικών υπηρεσιών παραγωγής βασίζεται στην ωριαία ενέργεια που καταναλώνεται από τις βοηθητικές υπηρεσίες παραγωγής, χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό που καταγράφει την καθαρή ωριαία ενέργεια που παράγεται για το σκοπό αυτό.

2. Όταν η καθαρή ωριαία παραγόμενη ενέργεια είναι μεγαλύτερη του μηδενός, η χρέωση της ενεργού ενέργειας του σχετικού καταναλωτή γίνεται με:

a. Εάν η εγκατάσταση έχει τη διαμόρφωση που προβλέπεται στα άρθρα 10.2 και 10.3, τιμολογείται η ωριαία ισχύς που καταναλώνεται από το δίκτυο.

b. Εάν η εγκατάσταση διαθέτει τη διαμόρφωση μέτρησης που περιλαμβάνεται στο τμήμα 10.4, υπολογίζεται ως η διαφορά μεταξύ της ωριαίας ενέργειας που καταναλώνει ο συνδεδεμένος καταναλωτής και της ωριαίας ενέργειας που ιδιοκαταναλώνεται, χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό τον εξοπλισμό μέτρησης του συνδεδεμένου καταναλωτή και τον εξοπλισμό που καταγράφει την καθαρή ωριαία ενέργεια που παράγεται.

γ) Για τον προσδιορισμό, κατά περίπτωση, του όρου χρέωσης της άεργου ενέργειας, χρησιμοποιούνται τα ακόλουθα:

i. Θα πραγματοποιηθεί η τιμολόγηση του σχετικού καταναλωτή:

a. Εάν η εγκατάσταση έχει τη διαμόρφωση που προβλέπεται στα άρθρα 10.2 και 10.3, θα πραγματοποιείται με τη χρήση του εξοπλισμού μέτρησης που βρίσκεται στο συνοριακό σημείο.

b. Εάν η εγκατάσταση διαθέτει τη διαμόρφωση μέτρησης που περιλαμβάνεται στο τμήμα 10.4, η μέτρηση πραγματοποιείται με τη χρήση του εξοπλισμού μέτρησης του συνδεδεμένου καταναλωτή.

ii. Η τιμολόγηση της άεργου ενέργειας της κατανάλωσης των βοηθητικών υπηρεσιών παραγωγής πραγματοποιείται με τη χρήση του εξοπλισμού που καταγράφει την καθαρή ωριαία παραγόμενη ενέργεια.

4. Για τον καθορισμό των στοιχείων της χρέωσης των διοδίων πρόσβασης στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής για το μέρος που καλύπτεται από τον τρόπο συλλογικής αυτοκατανάλωσης και το μέρος του οποίου οι συναφείς εγκαταστάσεις παραγωγής είναι κοντινές εγκαταστάσεις μέσω του δικτύου, εφαρμόζονται οι διατάξεις των προηγούμενων τμημάτων με τις ακόλουθες ιδιαιτερότητες:

α) Ο έλεγχος της ισχύος κάθε καταναλωτή πραγματοποιείται στην ισχύ κάθε ενός από τους καταναλωτές, χρησιμοποιώντας για τους σκοπούς αυτούς τον εξοπλισμό μέτρησης που βρίσκεται σε κάθε συνοριακό σημείο.

β) Για τον προσδιορισμό του όρου χρέωσης ενεργού ενέργειας, η ενέργεια που θα λαμβάνεται υπόψη θα είναι η ωριαία ενέργεια που καταναλώνεται από το εξατομικευμένο δίκτυο.

γ) Για τον προσδιορισμό, κατά περίπτωση, του όρου χρέωσης της άεργου ενέργειας του συνδεδεμένου καταναλωτή, χρησιμοποιείται ο εξοπλισμός μέτρησης που βρίσκεται σε κάθε συνοριακό σημείο.

5. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9.5 του νόμου 24/2013, της 26ης Δεκεμβρίου, σε περίπτωση που η ενέργεια μεταφέρεται μέσω του δικτύου διανομής σε κοντινές εγκαταστάσεις για σκοπούς αυτοκατανάλωσης, επιπλέον, οι συνδεδεμένοι καταναλωτές καταβάλλουν ένα ποσό για τη χρήση του εν λόγω δικτύου. Το ποσό αυτό καθορίζεται από την Εθνική Επιτροπή Αγορών και Ανταγωνισμού.

Άρθρο 18. Χρεώσεις του ηλεκτρικού συστήματος που ισχύουν για τους τρόπους αυτοκατανάλωσης.
1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9.5 του νόμου 24/2013, της 26ης Δεκεμβρίου, η αυτοκατανεμόμενη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, συμπαραγωγή ή απόβλητα θα απαλλάσσεται από κάθε είδους χρεώσεις.

Οι καταναλωτές που εντάσσονται σε οποιονδήποτε από τους τρόπους αυτοκατανάλωσης θα υπόκεινται στις χρεώσεις του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας που αντιστοιχούν στο σημείο προμήθειας και οι οποίες καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικολογικής Μετάβασης, μετά από σύμφωνη γνώμη της Κυβερνητικής Εντεταλμένης Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του νόμου 24/2013, της 26ης Δεκεμβρίου, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες που προβλέπονται στο παρόν άρθρο.

Οι εν λόγω χρεώσεις θεωρούνται έσοδα του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του νόμου 24/2013, της 26ης Δεκεμβρίου.

2. Για τον προσδιορισμό των στοιχείων χρέωσης των χρεώσεων του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές με καθεστώς αυτοκατανάλωσης χωρίς πλεόνασμα, στους καταναλωτές με καθεστώς αυτοκατανάλωσης με πλεόνασμα υπό αντιστάθμιση και στους καταναλωτές με καθεστώς αυτοκατανάλωσης με πλεόνασμα χωρίς αντιστάθμιση που έχουν ενιαία σύμβαση προμήθειας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9.2, θα εφαρμόζονται τα ακόλουθα κριτήρια:

Α) Στην περίπτωση τεχνολογιών παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές, συμπαραγωγή ή απόβλητα:

α) Η εφαρμογή των πάγιων χρεώσεων ισχύος γίνεται επί της ισχύος που θα χρεωθεί στον καταναλωτή.

β) Η εφαρμογή των μεταβλητών χρεώσεων βασίζεται στην ωριαία ενέργεια που καταναλώνεται από το δίκτυο.

Β) Στην περίπτωση τεχνολογιών παραγωγής που δεν προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές, συμπαραγωγή ή απόβλητα:

α) Η εφαρμογή των πάγιων χρεώσεων ισχύος γίνεται επί της ισχύος που απαιτείται από την κατανάλωση.

β) Η εφαρμογή των μεταβλητών χρεώσεων βασίζεται στην ωριαία καταναλισκόμενη ισχύ.

Για τους σκοπούς αυτούς, χρησιμοποιείται ο εξοπλισμός μέτρησης που βρίσκεται στο συνοριακό σημείο και, κατά περίπτωση, ο εξοπλισμός που καταγράφει την καθαρή ωριαία παραγόμενη ισχύ.

3. Τα ακόλουθα κριτήρια εφαρμόζονται για τον καθορισμό των στοιχείων χρέωσης των χρεώσεων του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές που καλύπτονται από την αυτοκατανάλωση με πλεονασματικό τρόπο που δεν καλύπτεται από αποζημίωση και οι οποίοι δεν έχουν ενιαία σύμβαση προμήθειας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9.2:

1ον Όταν η ωριαία ενέργεια που καταναλώνεται από τις βοηθητικές υπηρεσίες παραγωγής είναι μεγαλύτερη του μηδενός:

i. Σε σχέση με τον συνδεδεμένο καταναλωτή:

- Η εφαρμογή των πάγιων χρεώσεων για την ισχύ στον συνδεδεμένο καταναλωτή βασίζεται στην ισχύ που θα χρεωθεί στον συνδεδεμένο καταναλωτή.

- Η εφαρμογή των μεταβλητών χρεώσεων βασίζεται στην ωριαία ισχύ που καταναλώνεται από το δίκτυο μείον την ωριαία ισχύ που καταναλώνεται από τις αντίστοιχες βοηθητικές υπηρεσίες παραγωγής.

Για το σκοπό αυτό:

a. Εάν η εγκατάσταση έχει τη διαμόρφωση που προβλέπεται στα άρθρα 10.2 και 10.3, χρησιμοποιείται ο εξοπλισμός μέτρησης που βρίσκεται στο συνοριακό σημείο και καταγράφει την ωριαία ενέργεια που καταναλώνεται από το δίκτυο και ο εξοπλισμός που καταγράφει την καθαρή ωριαία παραγόμενη ενέργεια.

b. Εάν η εγκατάσταση διαθέτει τη διαμόρφωση μέτρησης του τμήματος 10.4, χρησιμοποιείται ο εξοπλισμός μέτρησης του συνδεδεμένου καταναλωτή.

ii. Σε σχέση με τις βοηθητικές υπηρεσίες παραγωγής:

- Η εφαρμογή των πάγιων χρεώσεων για την ισχύ στις βοηθητικές υπηρεσίες γίνεται για την ισχύ που θα χρεωθεί στις βοηθητικές υπηρεσίες παραγωγής.

- Οι μεταβλητές χρεώσεις θα εφαρμόζονται στην ωριαία ισχύ που καταναλώνεται από τις βοηθητικές υπηρεσίες παραγωγής.

Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιείται ο εξοπλισμός που καταγράφει την καθαρή ωριαία παραγόμενη ισχύ.

2. Όταν η καθαρή ωριαία παραγόμενη ισχύς είναι μεγαλύτερη του μηδενός, η εφαρμογή των πάγιων χρεώσεων στον συνδεδεμένο καταναλωτή βασίζεται στα εξής

Α) Στην περίπτωση τεχνολογιών παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές, συμπαραγωγή ή απόβλητα:

i. Σε σχέση με τον συνδεδεμένο καταναλωτή:

- Η εφαρμογή των πάγιων χρεώσεων για την ενέργεια στον συνδεδεμένο καταναλωτή γίνεται επί της ενέργειας που θα τιμολογηθεί στον συνδεδεμένο καταναλωτή.

- Η εφαρμογή των μεταβλητών χρεώσεων θα γίνεται επί της ωριαίας ενέργειας που καταναλώνει από το δίκτυο ο σχετικός καταναλωτής.

Για το σκοπό αυτό:

a. Εάν η εγκατάσταση έχει τη διαμόρφωση που προβλέπεται στα άρθρα 10.2 και 10.3, χρησιμοποιείται ο μετρητικός εξοπλισμός που βρίσκεται στο συνοριακό σημείο και καταγράφει την ωριαία ισχύ που καταναλώνεται από το δίκτυο.

b. Εάν η εγκατάσταση διαθέτει τη διαμόρφωση μέτρησης που περιλαμβάνεται στο τμήμα 10.4, χρησιμοποιείται ο εξοπλισμός μέτρησης του συνδεδεμένου καταναλωτή και ο εξοπλισμός μέτρησης που καταγράφει την καθαρή παραγωγή.

ii. Σε σχέση με τις βοηθητικές υπηρεσίες παραγωγής:

- Οι σταθερές χρεώσεις ισχύος για βοηθητικές υπηρεσίες παραγωγής είναι μηδενικές.

- Οι μεταβλητές χρεώσεις για βοηθητικές υπηρεσίες παραγωγής είναι μηδενικές.

Β) Στην περίπτωση τεχνολογιών παραγωγής που δεν προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές, συμπαραγωγή ή απόβλητα:

i. Σε σχέση με τον συνδεδεμένο καταναλωτή:

- Η εφαρμογή των πάγιων χρεώσεων ισχύος στον συνδεδεμένο καταναλωτή γίνεται επί της ισχύος που απαιτείται από την κατανάλωση.

- Η εφαρμογή των μεταβλητών χρεώσεων θα γίνεται επί της ωριαίας ενέργειας που καταναλώνει ο σχετικός καταναλωτής.

Για το σκοπό αυτό:

a. Εάν η εγκατάσταση έχει τη διαμόρφωση που προβλέπεται στα άρθρα 10.2 και 10.3, χρησιμοποιείται ο εξοπλισμός μέτρησης που βρίσκεται στο σημείο ορίου και καταγράφει την ωριαία ισχύ που καταναλώνεται από το δίκτυο και ο εξοπλισμός μέτρησης που καταγράφει την καθαρή παραγωγή.

b. Εάν η εγκατάσταση διαθέτει τη διαμόρφωση μέτρησης του τμήματος 10.4, χρησιμοποιείται ο εξοπλισμός μέτρησης του συνδεδεμένου καταναλωτή.

ii. Σε σχέση με τις βοηθητικές υπηρεσίες παραγωγής:

- Οι σταθερές χρεώσεις ισχύος για βοηθητικές υπηρεσίες παραγωγής είναι μηδενικές.

- Οι μεταβλητές χρεώσεις για βοηθητικές υπηρεσίες παραγωγής είναι μηδενικές.

4. Προκειμένου να καθοριστούν οι συνιστώσες χρέωσης των χρεώσεων του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας στο μέρος που καλύπτεται από τον τρόπο συλλογικής αυτοκατανάλωσης και στο μέρος του οποίου οι συνδεδεμένες εγκαταστάσεις παραγωγής είναι κοντινές εγκαταστάσεις μέσω του δικτύου, εφαρμόζονται οι διατάξεις των προηγούμενων τμημάτων με τις ακόλουθες ιδιαιτερότητες:

Α) Στην περίπτωση τεχνολογιών παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές, συμπαραγωγή ή απόβλητα:

α) Η εφαρμογή των πάγιων χρεώσεων ισχύος γίνεται επί της ισχύος που θα χρεωθεί στον συνδεδεμένο καταναλωτή- για τους σκοπούς αυτούς, χρησιμοποιείται ο μετρητικός εξοπλισμός που βρίσκεται στο συνοριακό σημείο κάθε συνδεδεμένου καταναλωτή.

β) Η εφαρμογή των μεταβλητών χρεώσεων θα γίνεται επί της ωριαίας ενέργειας που καταναλώνεται από το εξατομικευμένο δίκτυο.

Β) Στην περίπτωση τεχνολογιών παραγωγής που δεν προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές, συμπαραγωγή ή απόβλητα:

α) Η εφαρμογή των πάγιων χρεώσεων ισχύος γίνεται επί της ισχύος που θα χρεωθεί σε κάθε καταναλωτή, για τους σκοπούς αυτούς χρησιμοποιείται ο μετρητικός εξοπλισμός που βρίσκεται στο συνοριακό σημείο κάθε συνδεδεμένου καταναλωτή.

β) Η εφαρμογή των μεταβλητών χρεώσεων θα γίνεται με βάση την εξατομικευμένη ωριαία ενέργεια που καταναλώνεται.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII
Εγγραφή, επιθεώρηση και κυρώσεις
Άρθρο 19. Διοικητικό μητρώο αυτοκατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

1. Το διοικητικό μητρώο αυτοκατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που προβλέπεται στο άρθρο 9 παράγραφος 4 του νόμου 24/2013, της 26ης Δεκεμβρίου, διέπεται ως προς την οργάνωση και τη λειτουργία του από τις διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου.

Το μητρώο αυτό θα είναι τηλεματικό, δηλωτικό και δωρεάν και σκοπός του θα είναι η παρακολούθηση της δραστηριότητας αυτοκατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, από οικονομικής άποψης και των επιπτώσεών της στην οικονομική βιωσιμότητα του ηλεκτρικού συστήματος, καθώς και των επιπτώσεών της στην εκπλήρωση των στόχων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στη λειτουργία του συστήματος.

2. Η Γενική Κρατική Διοίκηση, μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Ενεργειακής Πολιτικής και Ορυχείων του Υπουργείου Οικολογικής Μετάβασης, είναι αρμόδια για

α) Η καταγραφή στο εν λόγω μητρώο των στοιχείων που αποστέλλονται από τις αυτόνομες κοινότητες και τις πόλεις της Θέουτα και της Μελίλια σχετικά με τους καταναλωτές που καλύπτονται από οποιονδήποτε από τους ρυθμιζόμενους τρόπους παροχής αυτοκατανάλωσης.

β) τη συγκέντρωση και ανάλυση των πληροφοριών που συλλέγονται σε αυτές, και μπορεί να ζητήσει από τις Αυτόνομες Κοινότητες και τις πόλεις Θέουτα και Μελίλια, κατά περίπτωση, τη διόρθωση των πληροφοριών που υποβάλλονται.

3. Το μητρώο περιλαμβάνει δύο τμήματα:

α) Στο πρώτο τμήμα καταγράφονται οι καταναλωτές που καλύπτονται από τους τρόπους παροχής με ιδιοκατανάλωση χωρίς πλεόνασμα.

β) Στο δεύτερο τμήμα εγγράφονται οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν τις μεθόδους προμήθειας με αυτοκατανάλωση με πλεονάσματα.

Το δεύτερο τμήμα διαιρείται με τη σειρά του σε τρία υποτμήματα:

i. Υποτμήμα α: Το υποτμήμα αυτό θα περιλαμβάνει τους καταναλωτές που καλύπτονται από τον τρόπο αυτοκατανάλωσης με πλεονάζουσα παροχή που καλύπτεται από αντιστάθμιση.

ii. Υποενότητα β1: Η υποενότητα αυτή θα περιλαμβάνει τους καταναλωτές που είναι συνδρομητές στον τρόπο προμήθειας με αυτοκατανάλωση με πλεόνασμα που δεν υπόκειται σε αποζημίωση και οι οποίοι έχουν ενιαία σύμβαση προμήθειας σύμφωνα με το άρθρο 9.2.

iii. Υποενότητα β2: Η παρούσα υποενότητα περιλαμβάνει τους καταναλωτές με ιδιοκατανάλωση με πλεόνασμα που δεν υπόκειται σε αποζημίωση και οι οποίοι δεν έχουν ενιαία σύμβαση προμήθειας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9.2.

Η δομή του διοικητικού μητρώου περιγράφεται λεπτομερώς στο παράρτημα ΙΙ. Εκτός από τη δομή που καθορίζεται στα εν λόγω παραρτήματα, το μητρώο μπορεί να περιλαμβάνει πεδία που επιτρέπουν τη διάκριση σε επίπεδο αυτόνομης κοινότητας ή επαρχίας.

Άρθρο 20. Εγγραφή στο διοικητικό μητρώο αυτοκατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
1. Όσοι καταναλωτές πραγματοποιούν αυτοκατανάλωση, συνδεδεμένοι σε χαμηλή τάση, στην οποία η εγκατάσταση παραγωγής είναι χαμηλής τάσης και η εγκατεστημένη ισχύς παραγωγής είναι μικρότερη από 100 kW, η εγγραφή στο μητρώο αυτοκατανάλωσης θα πραγματοποιείται αυτεπάγγελτα από τις αυτόνομες κοινότητες και τις πόλεις της Θέουτα και της Μελίλια στα αντίστοιχα μητρώα τους με βάση τις πληροφορίες που τους αποστέλλονται δυνάμει των ηλεκτροτεχνικών κανονισμών χαμηλής τάσης.

2. Οι αυτόνομες κοινότητες και οι πόλεις Θέουτα και Μελίλια πρέπει να αποστέλλουν στη Γενική Διεύθυνση Ενεργειακής Πολιτικής και Ορυχείων τα στοιχεία που αντιστοιχούν στην εγγραφή στο μητρώο αυτοκατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμη και αν δεν διαθέτουν δικό τους μητρώο αυτοκατανάλωσης.

Για να εξασφαλιστεί η κατάλληλη επεξεργασία και ανάλυση των πληροφοριών που προκύπτουν από τις εγγραφές μεταξύ του διοικητικού μητρώου αυτοκατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας του Υπουργείου Οικολογικής Μετάβασης και των αντίστοιχων μητρώων των αυτόνομων κοινοτήτων που ενδέχεται να δημιουργηθούν, καθώς και για να εξασφαλιστεί η ευελιξία και η ομοιογένεια στη διαβίβαση των δεδομένων μεταξύ της Γενικής Κρατικής Διοίκησης και των αυτόνομων κοινοτήτων και πόλεων της Θέουτα και της Μελίλια, το παράρτημα ΙΙ καθορίζει τις πληροφορίες που πρέπει να αποστέλλουν οι εν λόγω αυτόνομες κοινότητες και πόλεις στη Γενική Διεύθυνση Ενεργειακής Πολιτικής και Μεταλλείων. Η επικοινωνία των δεδομένων του μητρώου μεταξύ των αυτόνομων κοινοτήτων και των πόλεων της Θέουτα και της Μελίλια και του Υπουργείου Οικολογικής Μετάβασης θα πραγματοποιείται αποκλειστικά με τηλεματικά μέσα. Η Γενική Διεύθυνση Ενεργειακής Πολιτικής και Μεταλλείων θα αναπτύξει τις ηλεκτρονικές εφαρμογές που, σύμφωνα με τους μορφότυπους δεδομένων που καθορίζονται στο παράρτημα ΙΙ, θα επιτρέψουν στις αυτόνομες κοινότητες και τις πόλεις της Θέουτα και της Μελίλια να αποστέλλουν πληροφορίες. Με την επιφύλαξη των ανωτέρω, η υποβολή των πληροφοριών που περιέχονται στο παράρτημα ΙΙ από τις αυτόνομες κοινότητες και τις πόλεις της Θέουτα και της Μελίλια μπορεί να γίνει μέσω άλλων τηλεματικών διαύλων και με άλλες μορφές.

Η Γενική Διεύθυνση Ενεργειακής Πολιτικής και Ορυχείων μπορεί να ζητήσει από τις αυτόνομες κοινότητες και τις πόλεις της Θέουτα και της Μελίλια να επικαιροποιήσουν ή να αναθεωρήσουν τα παρεχόμενα στοιχεία.

3. Η Γενική Διεύθυνση Ενεργειακής Πολιτικής και Μεταλλείων θα παρέχει ηλεκτρονική πρόσβαση στο διοικητικό μητρώο του Υπουργείου Οικολογικής Μετάβασης για την αυτοκατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στους αρμόδιους φορείς των αυτόνομων κοινοτήτων και των πόλεων της Θέουτας και της Μελίλιας για τις καταχωρίσεις που επηρεάζουν την εδαφική τους εμβέλεια, καθώς και στην Εθνική Επιτροπή Αγορών και Ανταγωνισμού, στον διαχειριστή του συστήματος και στις εταιρείες διανομής για τις εγκαταστάσεις που συνδέονται στα δίκτυά τους, ώστε να είναι ενήμεροι για τις καταχωρίσεις και τις τροποποιήσεις που πραγματοποιούνται στο μητρώο.

Ομοίως, το Υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης θα παρέχει ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στον ιστότοπό του σε συγκεντρωτικά στοιχεία από το μητρώο αυτοκατανάλωσης.

5. Η Γενική Διεύθυνση Ενεργειακής Πολιτικής και Μεταλλείων του Υπουργείου Οικολογικής Μετάβασης θα ενσωματώσει στο διοικητικό μητρώο εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τις εγκαταστάσεις παραγωγής που δεν υπερβαίνουν τα 100 kW και συνδέονται με τρόπους παροχής με αυτοκατανάλωση με πλεονάσματα με βάση τις πληροφορίες από το διοικητικό μητρώο αυτοκατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Άρθρο 21. Τροποποίηση και διαγραφή εγγραφών στο διοικητικό μητρώο αυτοκατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας του Υπουργείου
Οικολογικής Μετάβασης.
1. Σε μηνιαία βάση, οι αυτόνομες κοινότητες και οι πόλεις Θέουτα και Μελίλια θα ενημερώνουν τη Γενική Διεύθυνση Ενεργειακής Πολιτικής και Ορυχείων για τις εγγραφές, τις διαγραφές και τις τροποποιήσεις που έλαβαν χώρα στην επικράτειά τους, όσον αφορά τα άτομα που χρησιμοποιούν τις μεθόδους εφοδιασμού με αυτοκατανάλωση. Η εν λόγω υποβολή πληροφοριών πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20.2.

2. Εάν οι αυτόνομες κοινότητες και οι πόλεις Θέουτα και Μελίλια διαπιστώσουν ανωμαλίες ή σφάλματα στις πληροφορίες που συλλέγονται στο μητρώο αυτοκατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, αφού τροποποιηθούν από την αντίστοιχη αυτόνομη κοινότητα ή πόλη, αυτές κοινοποιούνται με νέα κοινοποίηση στη Γενική Διεύθυνση Ενεργειακής Πολιτικής και Ορυχείων.

Άρθρο 22. Επιθεώρηση της εφαρμογής των λεπτομερειών αυτοκατανάλωσης.
1. Η Γενική Κρατική Διοίκηση, κατά περίπτωση, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς των αυτόνομων κοινοτήτων και των πόλεων Θέουτα και Μελίλια, μπορεί να εκτελεί σχέδια επιθεώρησης για την εφαρμογή των οικονομικών όρων των προμηθειών στο πλαίσιο του τρόπου αυτοκατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένης, κατά περίπτωση, της ηλεκτρικής ενέργειας που πωλείται στο σύστημα. Ομοίως, μπορούν να διεξαχθούν προγράμματα παρακολούθησης.

2. Σε σχέση με πιθανές περιπτώσεις απάτης και άλλες ανώμαλες καταστάσεις, εφαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου 24/2013, της 26ης Δεκεμβρίου, και οι εκτελεστικοί του κανονισμοί.

Άρθρο 23. Καθεστώς κυρώσεων.
Η μη συμμόρφωση με τις διατάξεις του παρόντος βασιλικού διατάγματος μπορεί να τιμωρηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του τίτλου Χ του νόμου 24/2013, της 26ης Δεκεμβρίου.

Πρώτη πρόσθετη διάταξη. Εντολές προς τον διαχειριστή του συστήματος και την Εθνική Επιτροπή Αγορών και Ανταγωνισμού.
1. Εντός προθεσμίας που δεν υπερβαίνει τον ένα μήνα από την έναρξη ισχύος του παρόντος βασιλικού διατάγματος, ο διαχειριστής του συστήματος αποστέλλει στον Υπουργό Ενέργειας πρόταση τροποποίησης των διαδικασιών λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και, κατά περίπτωση, των τεχνικών οδηγιών που συμπληρώνουν τον Ενιαίο Κανονισμό των σημείων μέτρησης του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος εγκρίθηκε με το βασιλικό διάταγμα 1110/2007, της 24ης Αυγούστου, το περιεχόμενο του οποίου πρέπει να τροποποιηθεί για να προσαρμοστεί στις τροποποιήσεις που εισάγει το παρόν βασιλικό διάταγμα.

2. Εντός περιόδου τριών μηνών το αργότερο από την έναρξη ισχύος του παρόντος βασιλικού διατάγματος, η Εθνική Επιτροπή Αγορών και Ανταγωνισμού θα καθορίσει την προσαρμογή των μορφοτύπων και των πρωτοκόλλων επικοινωνίας μεταξύ των εταιρειών διανομής, των εμπόρων και των αυτόνομων κοινοτήτων και των πόλεων Θέουτα και Μελίλια, σε όλα τα θέματα που αφορούν το παρόν βασιλικό διάταγμα.

3. Οι εταιρείες διανομής και εμπορίας θα έχουν προθεσμία ενός μηνός για να προσαρμόσουν τα συστήματά τους από την έγκριση των κανονισμών που απορρέουν από τα δύο προηγούμενα τμήματα.

4. Ετησίως, πριν από την 1η Μαρτίου, η Εθνική Επιτροπή Αγορών και Ανταγωνισμού θα αποστέλλει ετήσια έκθεση στο Υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης, για τους σκοπούς της παρακολούθησης και εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος βασιλικού διατάγματος και των εγκεκριμένων αναπτυξιακών κανονισμών, όπου παρακολουθείται η ανάπτυξη των διαφόρων τύπων αυτοκατανάλωσης, καθώς και η εποπτεία και ο έλεγχος των οικονομικών επιπτώσεών της.

Σε ετήσια βάση, ο Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης θα υποβάλλει έκθεση στην Κυβερνητική Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων σχετικά με τα συμπεράσματα και, κατά περίπτωση, με τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν ως αποτέλεσμα της ανάλυσης της εν λόγω έκθεσης. 5. Ετησίως, πριν από την 1η Μαρτίου, η Εθνική Επιτροπή Αγορών και Ανταγωνισμού αποστέλλει στον Υπουργό Ενέργειας έκθεση στην οποία αναλύεται ο αντίκτυπος της κατάργησης των περιορισμών στη διαχείριση και την πώληση ενέργειας από εγκαταστάσεις παραγωγής που βρίσκονται κοντά στις εγκαταστάσεις κατανάλωσης και συνδέονται με αυτές σε περιπτώσεις αυτοκατανάλωσης με πλεονάσματα που παράγονται με τεχνολογίες παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές, όπως ορίζεται στο άρθρο 13. 7. Εάν η έκθεση αυτή αποκαλύπτει την ύπαρξη προβλημάτων ανταγωνισμού στην αγορά, ο Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, με την προηγούμενη έγκριση της Κυβερνητικής Εντεταλμένης Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, μπορεί να επιβάλει περιορισμούς στην εκπροσώπηση στην αγορά για τη διαχείριση και πώληση ενέργειας από εγκαταστάσεις παραγωγής κοντά στις εγκαταστάσεις κατανάλωσης και συνδεδεμένες με αυτές σε περιπτώσεις προμήθειας με ιδιοκατανάλωση με πλεόνασμα.

Δεύτερη πρόσθετη διάταξη. Υποβολή πληροφοριών σχετικά με τις εγκαταστάσεις αυτοκατανάλωσης.
1. Πριν από τις 31 Μαρτίου κάθε έτους, οι διαχειριστές δικτύων μεταφοράς και διανομής αποστέλλουν στη Γενική Διεύθυνση Ενεργειακής Πολιτικής και Ορυχείων, αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα, τις ακόλουθες συγκεντρωτικές πληροφορίες σχετικά με τις εγκαταστάσεις αυτοκατανάλωσης που είναι συνδεδεμένες στα δίκτυα που διαχειρίζονται:

α) Αριθμός εγκαταστάσεων.

β) Εγκατεστημένη ισχύς.

γ) Ενέργεια που εκλύεται, κατά περίπτωση.

Οι πληροφορίες αποστέλλονται επίσης αναλυτικά ανά τύπο ιδιοκατανάλωσης που αναφέρεται στο άρθρο 4, ανά τεχνολογία παραγωγής, ανά εύρος εγκατεστημένης ισχύος, ανά επαρχία και ανά επίπεδο τάσης του δικτύου στο οποίο είναι συνδεδεμένος.

2. Για τους σκοπούς της διαίρεσης του προηγούμενου άρθρου, λαμβάνονται τα ακόλουθα εύρη:

(α) Επίπεδα τάσης:

- Χαμηλή τάση: έως 1 kV.

- Μέση τάση: υψηλότερη από 1 kV και χαμηλότερη από 36 kV.

- Υψηλή τάση: υψηλότερη από 36 kV και χαμηλότερη από 220 kV.

- Πολύ υψηλή τάση: ίση ή μεγαλύτερη από 220 kV.

β) Εγκατεστημένα εύρη ισχύος:

- Λιγότερο από 20 kW.

- Μεταξύ 20 kW και 1 MW.

- Πάνω από 1 MW.

3. Η Γενική Διεύθυνση Ενεργειακής Πολιτικής και Μεταλλείων μπορεί να εγκρίνει με απόφασή της τους μορφότυπους για την υποβολή των εν λόγω πληροφοριών, την τροποποίηση των διαστημάτων που καθορίζονται στο προηγούμενο τμήμα, καθώς και να καθορίσει άλλες παραμέτρους διαχωρισμού ή να καθορίσει τις άλλες πτυχές που είναι απαραίτητες για την εξασφάλιση της ομοιογένειας των δεδομένων.

Πρώτη μεταβατική διάταξη. Προσαρμογή των θεμάτων που καλύπτονται από τον τρόπο αυτοκατανάλωσης που υφίσταται υπό την προστασία του που ρυθμίζεται στο βασιλικό διάταγμα 900/2015, της 9ης Οκτωβρίου.
1. Οι καταναλωτές που καλύπτονται από τους τρόπους αυτοκατανάλωσης τύπου 1 και τύπου 2 που ορίζονται στο άρθρο 4 του βασιλικού διατάγματος 900/2015, της 9ης Οκτωβρίου, το οποίο ρυθμίζει τους διοικητικούς, τεχνικούς και οικονομικούς όρους των τρόπων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας με αυτοκατανάλωση και παραγωγής με αυτοκατανάλωση, θα ταξινομούνται σύμφωνα με τα κριτήρια που καθορίζονται στο παρόν βασιλικό διάταγμα:

i. Οι καταναλωτές που καλύπτονταν από τον τρόπο παροχής τύπου 1 που ορίζεται στο άρθρο 4 του βασιλικού διατάγματος 900/2015, της 9ης Οκτωβρίου, οι οποίοι διαθέτουν μηχανισμό κατά του πλεονάσματος, κατατάσσονται στους καταναλωτές που καλύπτονται από τον τρόπο παροχής με αυτοκατανάλωση χωρίς πλεόνασμα.

ii. Οι καταναλωτές που καλύπτονταν από τον τρόπο λειτουργίας τύπου 1 που ορίζεται στο άρθρο 4 του βασιλικού διατάγματος 900/2015, της 9ης Οκτωβρίου, οι οποίοι δεν διαθέτουν μηχανισμό κατά της διαρροής, θα ταξινομηθούν ως καταναλωτές που καλύπτονται από τον τρόπο παροχής με αυτοκατανάλωση με πλεονάσματα που δεν υπόκεινται σε αποζημίωση.

iii. Οι καταναλωτές που καλύπτονται από τον τύπο 2, όπως ορίζεται στο άρθρο 4 του βασιλικού διατάγματος 900/2015, της 9ης Οκτωβρίου, στον οποίο υπάρχει υποκείμενο καταναλωτής και παραγωγός και πρόκειται για το ίδιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, θα κατατάσσονται στους καταναλωτές που καλύπτονται από τον τύπο παροχής με αυτοκατανάλωση με πλεόνασμα που δεν καλύπτεται από αποζημίωση σύμφωνα με το άρθρο 9.2.

iv. Οι καταναλωτές που καλύπτονταν από τον τρόπο προμήθειας τύπου 2 που ορίζεται στο άρθρο 4 του βασιλικού διατάγματος 900/2015, της 9ης Οκτωβρίου, στο οποίο ο καταναλωτής και ο παραγωγός δεν είναι το ίδιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, θα ταξινομηθούν ως καταναλωτές που καλύπτονται από τον τρόπο προμήθειας με αυτοκατανάλωση με πλεόνασμα που δεν καλύπτεται από αποζημίωση, που δεν καλύπτεται από το άρθρο 9.2.

2. Τα υποκείμενα που πραγματοποιούσαν αυτοκατανάλωση πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος βασιλικού διατάγματος, μπορούν να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε από τις νέες μορφές που ορίζονται στο παρόν βασιλικό διάταγμα, εφόσον συμμορφώνονται με όλες τις απαιτήσεις που καθορίζονται στο παρόν βασιλικό διάταγμα, ιδίως όσον αφορά τον μηχανισμό κατά του πλεονάσματος και τη διαμόρφωση του μετρητή. Για το σκοπό αυτό, τροποποιούν, εάν είναι αναγκαίο, τις συμβάσεις πρόσβασης και προμήθειας.

3. Εντός έξι μηνών από την έγκριση του παρόντος βασιλικού διατάγματος, οι καταναλωτές που ανήκουν σε έναν από τους προαναφερθέντες τρόπους πρέπει να γνωστοποιήσουν στον αρμόδιο φορέα για ενεργειακά θέματα της αυτόνομης κοινότητας ή της πόλης τους τον τρόπο αυτοκατανάλωσης στον οποίο έχουν ενταχθεί και τις απαραίτητες πληροφορίες για την εγγραφή τους στο διοικητικό μητρώο αυτοκατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Οι αυτόνομες κοινότητες και οι πόλεις της Θέουτα και της Μελίλια αποστέλλουν τις πληροφορίες αυτές σύμφωνα με τις διατάξεις του κεφαλαίου VII του παρόντος βασιλικού διατάγματος.

4. Κατ' εξαίρεση, κατά τη διάρκεια της περιόδου ενός έτους από την έγκριση του παρόντος βασιλικού διατάγματος, τα υποκείμενα που περιλαμβάνονται σε οποιοδήποτε από τα καθεστώτα αυτοκατανάλωσης δεν θα υπόκεινται στον περιορισμό που θεσπίζεται στο άρθρο 8.5 κατά την πρώτη αλλαγή του καθεστώτος αυτοκατανάλωσης που πραγματοποιούν από την εφαρμογή των διατάξεων του πρώτου τμήματος της παρούσας διάταξης σε οποιοδήποτε άλλο καθεστώς από αυτά που ρυθμίζονται στο άρθρο 4 του παρόντος βασιλικού διατάγματος.

Δεύτερη μεταβατική διάταξη. Μοναδικές διαμορφώσεις μέτρησης των συγγενών γενεών.
Οι μονάδες συμπαραγωγής στις οποίες, σύμφωνα με τις διατάξεις της πρώτης συμπληρωματικής διάταξης του βασιλικού διατάγματος 900/2015, της 9ης Οκτωβρίου, είχε χορηγηθεί μοναδική διαμόρφωση μέτρησης, μπορούν να συνεχίσουν να την εφαρμόζουν υπό την προϋπόθεση ότι:

- Ο υπεύθυνος για την ανάγνωση της παραγωγής ή της κατανάλωσης δεν δηλώνει την ύπαρξη προβλημάτων στη λήψη μετρήσεων που επιτρέπουν την ορθή τιμολόγηση σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.

- Δεν πραγματοποιούν τροποποιήσεις στις εγκαταστάσεις παραγωγής που συνεπάγονται ανακαινίσεις των εγκαταστάσεων ή αυξήσεις ισχύος άνω του 10% της εγκατεστημένης ισχύος κατά το χρόνο χορήγησης της μοναδικής διαμόρφωσης.

2. Εάν ο υπεύθυνος για την ανάγνωση της κατανάλωσης ή, κατά περίπτωση, της παραγωγής διαπιστώσει ότι δεν είναι δυνατόν να τιμολογηθεί ορθά ο καταναλωτής ή ο παραγωγός για τα τέλη πρόσβασης στο δίκτυο και τις χρεώσεις του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, αφού ενημερωθούν τα ενδιαφερόμενα μέρη για την κατάσταση αυτή, ο εν λόγω υπεύθυνος για την ανάγνωση ενημερώνει τη Γενική Διεύθυνση Ενεργειακής Πολιτικής και Ορυχείων για το γεγονός αυτό εντός προθεσμίας ενός μηνός.

3. Εάν προκύψει μία από τις καταστάσεις που αναφέρονται στην πρώτη παράγραφο, ο καταναλωτής και ο παραγωγός προσαρμόζουν τις εγκαταστάσεις τους στις διατάξεις του παρόντος βασιλικού διατάγματος εντός έξι μηνών. Οι προθεσμίες υπολογίζονται από τη θέση σε λειτουργία της τροποποίησης της εγκατάστασης παραγωγής ή, κατά περίπτωση, από τη στιγμή που ο υπεύθυνος για την ανάγνωση ενημέρωσε τα ενδιαφερόμενα μέρη για την αδυναμία ορθής τιμολόγησης.

Τρίτη μεταβατική διάταξη. Εφαρμογή των διοδίων πρόσβασης στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής και των τελών συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας στις μορφές αυτοκατανάλωσης.
1. Οι τιμές των διοδίων πρόσβασης στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής που ισχύουν για την κατανάλωση με τους τρόπους αυτοκατανάλωσης, οι οποίοι ορίζονται στο άρθρο 17 του παρόντος βασιλικού διατάγματος, θα είναι οι τιμές των διοδίων πρόσβασης που καθορίζονται στο διάταγμα TEC/1366/2018, της 20ής Δεκεμβρίου, το οποίο καθορίζει τα διόδια πρόσβασης στην ηλεκτρική ενέργεια για το 2019, ή στον κανονισμό που το αντικαθιστά.

2. Οι χρεώσεις που ορίζονται στο άρθρο 18 του παρόντος βασιλικού διατάγματος δεν εφαρμόζονται έως ότου εγκριθούν οι χρεώσεις που σχετίζονται με το κόστος του συστήματος, σε ανάπτυξη των διατάξεων του άρθρου 16 του νόμου 24/2013, της 26ης Δεκεμβρίου, και σύμφωνα με τις διατάξεις του βασιλικού διατάγματος-νόμου 1/2019, της 11ης Ιανουαρίου, επειγόντων μέτρων για την προσαρμογή των αρμοδιοτήτων της Εθνικής Επιτροπής Αγορών και Ανταγωνισμού στις απαιτήσεις που απορρέουν από το κοινοτικό δίκαιο σε σχέση με τις οδηγίες 2009/72/ΕΚ και 2009/73/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2009, σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Μεταβατική διάταξη τέσσερα. Τιμολόγηση των καταναλωτών με καθεστώς αυτοκατανάλωσης που δεν διαθέτουν αποτελεσματικά ενσωματωμένους μετρητές απομακρυσμένης διαχείρισης. Οι προμήθειες των καταναλωτών που εγγράφονται σε καθεστώς αυτοκατανάλωσης, των οποίων τα σημεία συνόρων κατατάσσονται ως τύπου 4 ή 5 και των οποίων ο εξοπλισμός μέτρησης δεν είναι αποτελεσματικά ενσωματωμένος στο σύστημα τηλεδιαχείρισης του μετρητή τους, θα διαβάζονται και θα τιμολογούνται σε διμηνιαία βάση και τα προφίλ που ισχύουν για τους υπόλοιπους καταναλωτές δεν θα εφαρμόζονται σε αυτούς. Οι ωριαίες μετρήσεις αυτών των καταναλωτών θα λαμβάνονται με ανάγνωση μέσω φορητού τερματικού ανάγνωσης (TPL).

Μεταβατική διάταξη πέντε. Στοιχεία αποθήκευσης.

Για τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης στις οποίες δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις της συμπληρωματικής τεχνικής οδηγίας ITC-BT-52 σχετικά με τις εγκαταστάσεις ειδικού σκοπού και τις υποδομές επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων που εγκρίθηκε με το βασιλικό διάταγμα 1053/2014, της 12ης Δεκεμβρίου, για τις υποδομές επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, ούτε οι διατάξεις της συμπληρωματικής τεχνικής οδηγίας ITC-BT-40 σχετικά με τις εγκαταστάσεις παραγωγής χαμηλής τάσης του βασιλικού διατάγματος 842/2002, της 2ας Αυγούστου, η οποία εγκρίνει τους ηλεκτροτεχνικούς κανονισμούς χαμηλής τάσης, μέχρι την έγκριση του βιομηχανικού προτύπου ασφάλειας και ποιότητας που καθορίζει τους τεχνικούς όρους και τους όρους προστασίας των στοιχείων αποθήκευσης που εγκαθίστανται στις εγκαταστάσεις που καλύπτονται από τους τρόπους αυτοκατανάλωσης που δεν καλύπτονται από τις εν λόγω συμπληρωματικές τεχνικές οδηγίες, τα εν λόγω στοιχεία αποθήκευσης εγκαθίστανται κατά τρόπο ώστε να μοιράζονται τον εξοπλισμό μέτρησης και την προστασία με την εγκατάσταση παραγωγής.

Μεταβατική διάταξη έξι. Όρος χρέωσης αντιδραστικής ενέργειας.
Τα ποσά που έχουν εισπράξει οι διανομείς για την τιμολόγηση της άεργου ενέργειας από την έναρξη ισχύος του βασιλικού διατάγματος-νόμου 15/2018, της 5ης Οκτωβρίου, έως την έναρξη ισχύος του παρόντος βασιλικού διατάγματος υπόκεινται στη διαδικασία διακανονισμού που θεσπίζεται στο βασιλικό διάταγμα 2017/1997, της 26ης Δεκεμβρίου, το οποίο οργανώνει και ρυθμίζει τη διαδικασία διακανονισμού του κόστους μεταφοράς, διανομής και εμπορίας στο τιμολόγιο του μόνιμου κόστους του συστήματος και του κόστους διαφοροποίησης και ασφάλειας του εφοδιασμού.

Έβδομη μεταβατική διάταξη. Προσαρμογή μετρητών τύπου 4.
Τα σημεία μέτρησης τύπου 4 πρέπει να συμμορφώνονται με όλες τις απαιτήσεις που καθορίζονται στο άρθρο 9 του Ενιαίου Κανονισμού για τα σημεία μέτρησης που εγκρίθηκε με το βασιλικό διάταγμα 1110/2007, της 24ης Αυγούστου, εντός 4 ετών από την έγκριση του παρόντος βασιλικού διατάγματος.

Όγδοη μεταβατική διάταξη. Εφαρμογή του διοικητικού μητρώου αυτοκατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της δεύτερης μεταβατικής διάταξης του βασιλικού διατάγματος-νόμου 15/2018, της 5ης Οκτωβρίου, το διοικητικό μητρώο αυτοκατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που ρυθμίζεται στο κεφάλαιο IV θα τεθεί σε λειτουργία εντός 3 μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος βασιλικού διατάγματος.

2. Οι αυτόνομες κοινότητες και οι πόλεις Θέουτα και Μελίλια διαθέτουν μέγιστη προθεσμία τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία έγκρισης του παρόντος βασιλικού διατάγματος για να υποβάλουν τις πληροφορίες που, σύμφωνα με τις διατάξεις του κεφαλαίου IV, πρέπει να συμπεριληφθούν στο διοικητικό μητρώο του Υπουργείου Οικολογικής Μετάβασης για την αυτοκατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ένατη μεταβατική διάταξη. Ειδική θέση του εξοπλισμού μέτρησης.
Κατ' εξαίρεση, μέχρι την έγκριση των συμπληρωματικών τεχνικών οδηγιών οι οποίες, σύμφωνα με το βασιλικό διάταγμα 1110/2007, της 24ης Αυγούστου, καθορίζουν ισοδύναμες διαμορφώσεις μέτρησης, ο φορέας εκμετάλλευσης μετρητών επιτρέπει στον εξοπλισμό μέτρησης να τοποθετηθεί σε τόπο εκτός των συνόρων, υπό την προϋπόθεση ότι η φυσική πρόσβαση και η μέτρηση είναι εγγυημένη για τον φορέα εκμετάλλευσης μετρητών, εφαρμόζοντας, κατά περίπτωση, τους σχετικούς συντελεστές απωλειών.
Οι στέγες ή τα καταστρώματα όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις παραγωγής δεν θεωρούνται έγκυρες θέσεις. Σε κάθε περίπτωση, ο ιδιοκτήτης της εγκατάστασης αυτοκατανάλωσης πρέπει να αποστείλει γραπτό έγγραφο στον υπεύθυνο ανάγνωσης, στο οποίο να επιτρέπεται και να περιγράφεται λεπτομερώς ο τρόπος με τον οποίο εξασφαλίζεται η πρόσβαση για την ανάγνωση, τη συντήρηση και την επιθεώρηση.

Ο εξαιρετικός χαρακτήρας συντρέχει εάν πληρούται τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Η τοποθέτηση του εξοπλισμού μέτρησης συνεπάγεται επένδυση μεγαλύτερη από το 10% της επένδυσης της εγκατάστασης παραγωγής.

β) Ο χώρος όπου βρίσκεται το σημείο οριοθέτησης βρίσκεται σε πρόσοψη ή χώρο που έχει καταγραφεί ως χώρος ειδικής προστασίας.

Μοναδική παρεκκλίνουσα διάταξη. Κατάργηση κανονισμών.
Καταργείται κάθε ισότιμη ή κατώτερη διάταξη που αντιτίθεται στις διατάξεις του παρόντος βασιλικού διατάγματος, και ιδίως:

α) το βασιλικό διάταγμα 900/2015, της 9ης Οκτωβρίου, το οποίο ρυθμίζει τους διοικητικούς, τεχνικούς και οικονομικούς όρους των τρόπων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας με ιδιοκατανάλωση και παραγωγής με ιδιοκατανάλωση, εκτός από τα τμήματα 1 έως 4 και 7 της πρώτης συμπληρωματικής διάταξης και τις δεύτερες, πέμπτες και έκτες συμπληρωματικές διατάξεις και την έβδομη μεταβατική διάταξη.

β) Τις διατάξεις της παραγράφου 4.3.3 και της τρίτης παραγράφου του κεφαλαίου 7 του ITC-BT-40 Βασιλικό διάταγμα 842/2002, της 2ας Αυγούστου, με το οποίο εγκρίνονται οι ηλεκτροτεχνικοί κανονισμοί χαμηλής τάσης.

Πρώτη τελική διάταξη. Τροποποίηση του βασιλικού διατάγματος 1164/2001, της 26ης Οκτωβρίου, το οποίο καθορίζει τα τιμολόγια πρόσβασης στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το άρθρο 9.3 του βασιλικού διατάγματος 1164/2001, της 26ης Οκτωβρίου 2001, το οποίο καθορίζει τα τιμολόγια πρόσβασης στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, τροποποιείται και διαμορφώνεται ως εξής:

"3. Όρος χρέωσης της αντιδραστικής ενέργειας. -Ο όρος χρέωσης για την άεργο ενέργεια θα ισχύει για όλους τους καταναλωτές εκτός από τις προμήθειες που καλύπτονται από τα διόδια 2.0 και 2.1. Οι καταναλωτές που τιμολογούνται για τον όρο άεργος ενέργεια πρέπει να έχουν μόνιμα εγκατεστημένο τον μετρητή άεργου ενέργειας.

Ο όρος αυτός θα εφαρμόζεται σε όλες τις τιμολογιακές περιόδους, εκτός από την περίοδο 3, για τα τιμολόγια 3.0A και 3.1A, και την περίοδο 6, για τα τιμολόγια 6, υπό την προϋπόθεση ότι η κατανάλωση άεργου ενέργειας υπερβαίνει το 33% της ενεργού κατανάλωσης κατά την εξεταζόμενη περίοδο χρέωσης (cos ѱ < 0,95) και θα επηρεάζει μόνο αυτές τις υπερβάσεις. Η τιμή ανά kVArh περίσσειας θα καθορίζεται σε λεπτά του ευρώ/kVArh. Για να προσδιοριστεί το ποσό, πρέπει να εγκατασταθεί ο μετρητής αέργου ενέργειας. Τα τιμολόγια που λαμβάνουν οι εταιρείες διανομής για την περίοδο αυτή θα υπόκεινται στη διαδικασία διακανονισμού που θεσπίστηκε με το βασιλικό διάταγμα 2017/1997, της 26ης Δεκεμβρίου. Οι ιδιαίτερες προϋποθέσεις για την εφαρμογή του όρου αυτού, καθώς και οι υποχρεώσεις σε σχέση με αυτόν, έχουν ως εξής: α) Υποχρεωτική διόρθωση του συντελεστή ισχύος: Όταν ένας καταναλωτής με συμβεβλημένη ισχύ μεγαλύτερη των 15 KW έχει κατανάλωση άεργου ενέργειας μεγαλύτερη από 1,5 φορά της ενεργού ενέργειας σε τρεις ή περισσότερες μετρήσεις, η εταιρεία διανομής που τον προμηθεύει μπορεί να ενημερώσει τον αρμόδιο φορέα της Αυτόνομης Κοινότητας, ο οποίος μπορεί να ορίσει προθεσμία στον καταναλωτή για να βελτιώσει τον συντελεστή ισχύος του και, εάν δεν τηρηθεί η καθορισμένη προθεσμία, μπορεί να προχωρήσει στο σημείο να διατάξει την αναστολή της άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης στα δίκτυα έως ότου βελτιωθεί η εγκατάσταση στον απαιτούμενο βαθμό." Δεύτερη τελική διάταξη. Τροποποίηση του ITC-BT-40 για τις εγκαταστάσεις παραγωγής χαμηλής τάσης των ηλεκτροτεχνικών κανονισμών χαμηλής τάσης, που εγκρίθηκε με το βασιλικό διάταγμα 842/2002, της 2ας Αυγούστου, με το οποίο εγκρίνονται οι ηλεκτροτεχνικοί κανονισμοί χαμηλής τάσης. Η ITC-BT-40 για τις εγκαταστάσεις παραγωγής χαμηλής τάσης του ηλεκτροτεχνικού κανονισμού χαμηλής τάσης για τη χαμηλή τάση, που εγκρίθηκε με το βασιλικό διάταγμα 842/2002, της 2ας Αυγούστου, τροποποιείται ως εξής:
Ένα. Το τμήμα 2.γ) του ITC-BT-40 τροποποιείται και διαμορφώνεται ως εξής: "γ) Διασυνδεδεμένες εγκαταστάσεις παραγωγής: εκείνες που λειτουργούν κανονικά παράλληλα με το Δημόσιο Δίκτυο Διανομής.

Οι διασυνδεδεμένες εγκαταστάσεις παραγωγής για αυτοκατανάλωση, μπορούν να ανήκουν στους τρόπους παροχής με αυτοκατανάλωση χωρίς πλεόνασμα ή στους τρόπους παροχής με αυτοκατανάλωση με πλεόνασμα που ορίζονται στο άρθρο 9 του νόμου 24/2013, της 26ης Δεκεμβρίου, και στο άρθρο 4 του βασιλικού διατάγματος 244/2019, της 5ης Απριλίου, το οποίο ρυθμίζει τους διοικητικούς, τεχνικούς και οικονομικούς όρους για την αυτοκατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας."
Δύο. έξι παράγραφοι προστίθενται στην ενότητα 4.3 του ITC-BT-40, με την ακόλουθη διατύπωση: "Οι προδιαγραφές του ITC-BT-40 εφαρμόζονται σε όλες τις διασυνδεδεμένες εγκαταστάσεις αυτοκατανάλωσης, ανεξαρτήτως ισχύος. Όλες οι εγκαταστάσεις παραγωγής που συνδέονται με το δίκτυο διανομής χαμηλής τάσης πρέπει να διαθέτουν διατάξεις που περιορίζουν την έγχυση συνεχούς ρεύματος και τη δημιουργία υπερτάσεων, καθώς και να αποτρέπουν τη νησιδοποίηση του δικτύου διανομής, έτσι ώστε η σύνδεση της εγκατάστασης παραγωγής να μην επηρεάζει την κανονική λειτουργία του δικτύου ή την ποιότητα εφοδιασμού των πελατών που συνδέονται σε αυτό.

Οι εγκαταστάσεις αυτοκατανάλωσης χωρίς πλεονάσματα, ανεξάρτητα από το αν είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο χαμηλής τάσης ή στο δίκτυο υψηλής τάσης, με παραγωγή και ρύθμιση σε χαμηλή τάση, πρέπει να διαθέτουν σύστημα που αποτρέπει την εκφόρτιση ενέργειας στο δίκτυο διανομής, το οποίο πληροί τις απαιτήσεις και τις δοκιμές του νέου παραρτήματος I του ITC-BT-40. Τα τμήματα 4.3.1, 4.3.4 και καμία από τις απαιτήσεις που αφορούν την εταιρεία διανομής στο τμήμα 9 δεν ισχύουν για τις εγκαταστάσεις αυτοκατανάλωσης χωρίς πλεόνασμα.

Ωστόσο, οι εν λόγω εγκαταστάσεις πρέπει να συμμορφώνονται με τις διατάξεις της ITC-BT-04 όσον αφορά την τεκμηρίωση και τη θέση τους σε λειτουργία και, ανεξάρτητα από τον τρόπο ισχύος και σύνδεσης, πρέπει να διαθέτουν την τεκμηρίωση που απαιτείται για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης σύμφωνα με το παράρτημα Ι, τμήμα Ι.4 της ITC-BT-40. Η τεκμηρίωση αυτή θα παραδοθεί από τον εγκαταστάτη μαζί με το πιστοποιητικό εγκατάστασης.

Όταν η σύνδεση με την ηλεκτρική εγκατάσταση μιας γεννήτριας για αυτοκατανάλωση χωρίς πλεονάσματα δεν γίνεται μέσω ανεξάρτητου κυκλώματος και, ως εκ τούτου, δεν απαιτείται τροποποίηση της υπάρχουσας εσωτερικής εγκατάστασης, η υποχρέωση παράδοσης της εν λόγω τεκμηρίωσης βαρύνει τον κατασκευαστή, τον εισαγωγέα ή τον υπεύθυνο για την εμπορική διάθεση του κιτ γεννήτριας, ο οποίος θα παραδώσει την τεκμηρίωση απευθείας στον χρήστη.

Σε όλες τις εγκαταστάσεις παραγωγής που βρίσκονται κοντά σε εγκαταστάσεις κατανάλωσης, όπως ορίζονται στο βασιλικό διάταγμα 244/2019, της 5ης Απριλίου, το οποίο ρυθμίζει τους διοικητικούς, τεχνικούς και οικονομικούς όρους για την αυτοκατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, η σύνδεση πρέπει να γίνεται μέσω πίνακα ελέγχου και προστασίας που περιλαμβάνει τις διαφορικές προστασίες τύπου Α που είναι απαραίτητες για να διασφαλίζεται ότι η τάση επαφής δεν είναι επικίνδυνη για τους ανθρώπους. Όταν οι εν λόγω εγκαταστάσεις παραγωγής είναι προσβάσιμες στο ευρύ κοινό ή βρίσκονται σε κατοικημένες ή παρόμοιες περιοχές, η διαφορική προστασία των κυκλωμάτων παραγωγής πρέπει να είναι 30 mA. Η σύνδεση της εγκατάστασης παραγωγής μπορεί να γίνει στη γενική μπάρα του συγκεντρωτικού μετρητή κατανάλωσης, στο γενικό κιβώτιο προστασίας από το οποίο ξεκινούν οι καταναλώσεις ή μέσω ανεξάρτητου γενικού κιβωτίου προστασίας που συνδέεται με το δίκτυο διανομής. Σε περιπτώσεις συλλογικής αυτοκατανάλωσης σε κτίρια υπό καθεστώς οριζόντιας ιδιοκτησίας, η εγκατάσταση παραγωγής δεν μπορεί να συνδεθεί απευθείας με την εσωτερική εγκατάσταση οποιουδήποτε από τους καταναλωτές που συνδέονται με την εγκατάσταση συλλογικής αυτοκατανάλωσης.

Όλες οι γεννήτριες για παροχή με ιδιοκατανάλωση με πλεονάσματα ανεξάρτητα από την ισχύ τους και οι γεννήτριες για παροχή με ιδιοκατανάλωση χωρίς πλεονάσματα εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης των 800 VA, οι οποίες συνδέονται με τις εσωτερικές εγκαταστάσεις του χρήστη ή τις εγκαταστάσεις λήψης, θα το κάνουν μέσω ανεξάρτητου και αποκλειστικού κυκλώματος από πίνακα ελέγχου και προστασίας που περιλαμβάνει διαφορική προστασία τύπου Α, η οποία θα είναι 30 mA σε οικιστικές εγκαταστάσεις ή εγκαταστάσεις προσβάσιμες στο ευρύ κοινό σε κατοικημένες περιοχές ή παρόμοιες.

Οι γεννήτριες που προορίζονται για εγκατάσταση σε κατοικίες, οι οποίες δεν συνδέονται με την εγκατάσταση μέσω ειδικού κυκλώματος ή μέσω μετασχηματιστή απομόνωσης, πρέπει να έχουν ρεύμα διαρροής γης ίσο ή μικρότερο από 10 mA".

Τρία. Η επικεφαλίδα της τέταρτης παραγράφου του τμήματος 7 τροποποιείται, η οποία θα διατυπωθεί ως εξής:

"Η ελάχιστη προστασία που πρέπει να παρέχεται είναι η ακόλουθη, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα μπορούσαν να τροποποιηθούν από τους κανονισμούς του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας ανάλογα με τη γεννήτρια στην οποία εφαρμόζονται:"

Τέσσερα. Προστίθεται παράρτημα στο ITC-BT-40, με την ακόλουθη διατύπωση:

"ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι
Συστήματα για την αποφυγή διαρροής ενέργειας στο δίκτυο
Τα συστήματα για την αποφυγή διαρροής ενέργειας στο δίκτυο μπορούν να βασίζονται σε δύο διαφορετικές αρχές λειτουργίας:

1. Αποτροπή της διαρροής του πλέγματος μέσω ενός στοιχείου διακοπής ή περιορισμού του ρεύματος. Η επιλογή αποκοπής επιτρέπει τη χρήση συστημάτων παραγωγής χωρίς τη δυνατότητα ρύθμισης της παραγόμενης ενέργειας μόνο στην περίπτωση εγκαταστάσεων παραγωγής πλην των φωτοβολταϊκών.

Προκειμένου να αποφεύγεται η διαρροή ενέργειας στο δίκτυο, πρέπει να διαθέτουν συστήματα μέτρησης της ισχύος που ανταλλάσσεται με το δίκτυο, τα οποία βρίσκονται ανάντη της εγκατάστασης παραγωγής και των φορτίων, και τα οποία επιτρέπουν την αποσύνδεση της παραγωγής από το δίκτυο ή τη ρύθμιση των συστημάτων παραγωγής.

2. Ρύθμιση της ανταλλαγής ισχύος που ενεργεί στο σύστημα παραγωγής-κατανάλωσης.

Αυτός ο τύπος συστήματος βασίζεται σε ένα στοιχείο ελέγχου που ρυθμίζει το ισοζύγιο παραγωγής-κατανάλωσης, αποφεύγοντας την απόρριψη ενέργειας στο δίκτυο. Αυτό μπορεί να γίνει με έλεγχο του φορτίου, έλεγχο της παραγωγής, αποθήκευση ενέργειας ή άλλα μέσα.

Δύο τύποι συστημάτων παραγωγής θα πρέπει να εξεταστούν για τον καθορισμό των απαιτήσεων των συστημάτων για την αποφυγή της διαρροής:

- Εγκαταστάσεις παραγωγής που βασίζονται σε σύγχρονες γεννήτριες συνδεδεμένες απευθείας στο δίκτυο.

- Αιολικές και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και, γενικά, όλες εκείνες οι εγκαταστάσεις παραγωγής των οποίων η τεχνολογία δεν χρησιμοποιεί σύγχρονη γεννήτρια συνδεδεμένη απευθείας με το δίκτυο.

I.1 Ορισμοί:

Σημείο σύνδεσης με το δίκτυο: σημείο του δημόσιου δικτύου διανομής στο οποίο συνδέεται η εγκατάσταση.

Σημείο διασύνδεσης μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης: σημείο του εσωτερικού δικτύου του καταναλωτή στο οποίο η παραγωγή συνδέεται με τα φορτία.

I.2 Απαιτήσεις:

Εξετάζονται δύο τύποι εγκαταστάσεων. Μία στην οποία μετράται η ανταλλαγή ενέργειας με το δίκτυο (σχήματα 1 και 2) και μία άλλη στην οποία μετράται η κατανάλωση όλων ή μέρους των φορτίων (σχήματα 3 και 4). Για κάθε μία από αυτές ορίζονται οι μέγιστες αποδεκτές παράμετροι.

I.2.1 Εγκαταστάσεις με εξοπλισμό μέτρησης ανταλλαγής ενέργειας με το δίκτυο:

Στα σχήματα 1 και 2 παρουσιάζονται τα διαγράμματα αυτού του τύπου εγκαταστάσεων ανάλογα με το αν συνδέονται στα δίκτυα χαμηλής ή υψηλής τάσης, αντίστοιχα.

Η ισχύς στο σημείο σύνδεσης με το δίκτυο πρέπει να διατηρείται σε ισορροπία με τον καταναλωτή, όποτε υπάρχει εσωτερική κατανάλωση μεγαλύτερη από την τιμή ανοχής του συστήματος μέτρησης, η οποία υπολογίζεται ως το άθροισμα της κλάσης ακρίβειας του εξοπλισμού μέτρησης ισχύος και της κλάσης των μετασχηματιστών μέτρησης ρεύματος ή των ανιχνευτών. Κάθε τιμή που δεν συμμορφώνεται με την προηγούμενη απαίτηση πρέπει να διορθώνεται σε λιγότερο από 2 δευτερόλεπτα, μέσω περιορισμού της παραγωγής ή ενεργοποίησης. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχει εξοπλισμός ή σύνολο εξοπλισμού που εκτελεί τις λειτουργίες ρύθμισης, αν και δεν απεικονίζεται στα σχήματα. Το στοιχείο ρύθμισης μπορεί να είναι ανεξάρτητο ή ενσωματωμένο σε άλλες συσκευές της εγκατάστασης, όπως ο εξοπλισμός μέτρησης ισχύος ή η γεννήτρια.

Σχήμα 1: Διάγραμμα με τον εξοπλισμό μέτρησης για την ανταλλαγή ενέργειας με το δίκτυο σε εγκαταστάσεις που συνδέονται σε δίκτυα χαμηλής τάσης.

1

Σχήμα 2: Διάγραμμα με τον εξοπλισμό μέτρησης ανταλλαγής ενέργειας με το δίκτυο σε εγκαταστάσεις που συνδέονται σε δίκτυα υψηλής τάσης. Πιθανές θέσεις του σημείου μέτρησης ενέργειας

1

I.2.2 Εγκαταστάσεις με εξοπλισμό μέτρησης κατανάλωσης:

Στα σχήματα 3 και 4 παρουσιάζονται τα διαγράμματα αυτού του τύπου εγκαταστάσεων ανάλογα με το αν συνδέονται σε δίκτυα χαμηλής ή υψηλής τάσης, αντίστοιχα. Η μέτρηση της κατανάλωσης μπορεί να αντιστοιχεί στη συνολική κατανάλωση της εγκατάστασης ή σε μέρος της κατανάλωσής της. Το στοιχείο ελέγχου μπορεί να είναι ανεξάρτητο ή να περιλαμβάνεται σε άλλες συσκευές της εγκατάστασης, όπως ο εξοπλισμός μέτρησης ισχύος, η γεννήτρια ή τα φορτία.

Ανά πάσα στιγμή, η ισχύς που μετράται στο σημείο κατανάλωσης πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την παραγόμενη ισχύ. Το περιθώριο διαφοράς μεταξύ κατανάλωσης και παραγωγής πρέπει να υπερβαίνει την τιμή ανοχής του συστήματος μέτρησης, η οποία υπολογίζεται ως το άθροισμα των κλάσεων ακρίβειας του εξοπλισμού μέτρησης ισχύος και των κλάσεων ακρίβειας των μετασχηματιστών ή των ανιχνευτών μέτρησης ρεύματος, τόσο στο φορτίο όσο και στην παραγωγή. Κάθε τιμή που δεν συμμορφώνεται με την προηγούμενη απαίτηση πρέπει να διορθώνεται σε λιγότερο από 2 δευτερόλεπτα με τον έλεγχο των φορτίων, της παραγωγής, με αποθήκευση ενέργειας ή με άλλα μέσα.

Σχήμα 3: Σχηματική απεικόνιση της μέτρησης της κατανάλωσης ενέργειας σε εγκαταστάσεις που συνδέονται σε δίκτυα χαμηλής τάσης.

1

Σχήμα 4: Σχηματική απεικόνιση της μέτρησης της κατανάλωσης ενέργειας σε εγκαταστάσεις που συνδέονται σε δίκτυα υψηλής τάσης

1

I.3 Δοκιμές:

Οι δοκιμές που πρέπει να διεξαχθούν για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης του συστήματος που αποφεύγει την απόρριψη ενέργειας στο δίκτυο είναι οι ακόλουθες:

I.3.1 Ανοχή σε μόνιμο καθεστώς:

Το σύστημα περιορισμού ισχύος εγγυάται ότι σε μόνιμο καθεστώς η παραγωγή ενέργειας συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του τμήματος Ι.2 ανάλογα με τον τύπο της δοκιμασμένης εγκατάστασης.

Η δοκιμή επαναλαμβάνεται με τις γεννήτριες διαφόρων τύπων που πρόκειται να αξιολογηθούν για το σύστημα, με δυνατότητα δοκιμής καθεμιάς χωριστά.

Για την επαλήθευση αυτής της κατάστασης, η δοκιμή πραγματοποιείται με την ακόλουθη ακολουθία λειτουργιών:

1. Συνδέστε τη γεννήτρια που πρόκειται να δοκιμαστεί σε μια πηγή ισχύος που τροφοδοτεί τη γεννήτρια και η οποία είναι ικανή να παρέχει ισχύ ίση ή μεγαλύτερη από την ισχύ της γεννήτριας που πρόκειται να δοκιμαστεί.

2. Συνδέστε τη γεννήτρια στο δίκτυο προς δοκιμή.

3. Ρυθμίστε την τιμή του φορτίου σύμφωνα με τις τιμές που αναφέρονται στον πίνακα 1.

4. Περιμένετε τουλάχιστον δύο δευτερόλεπτα πριν ξεκινήσετε τη μέτρηση.

5. Μετρήστε την ισχύ που ανταλλάσσεται στο σημείο δοκιμής, με αβεβαιότητα καλύτερη ή ίση με 0,5 %, λαμβάνοντας μετρήσεις κάθε 50 ms.

Πίνακας 1. Ορισμός των φορτίων. Τιμές σε % επί της ονομαστικής ισχύος της προς δοκιμή γεννήτριας.

Καθεστώς σύνδεσης

Φάση R

Φάση S

Φάση T

Μονοφασικό.

90÷100%

10÷20% 0 Τριφασικό.

90÷100% 90÷100% 90÷100% 10÷20% 10÷20% 10÷20% 0 0 0 90÷100% 60÷70% 60÷70% 60÷70% 60÷70% 60÷70% 30÷40% 60÷70% 60÷70% 0 60÷70% 60÷70%

Η δοκιμή θεωρείται έγκυρη εάν, σε μια δοκιμή διάρκειας 2 λεπτών, οι τιμές της εγχυόμενης ισχύος που μετρώνται ανά 50 ms ανάντη του σημείου διασύνδεσης μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης, σε κάθε μια από τις φάσεις, συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις που αναφέρονται στα σημεία I.2.1 ή I.2.2, ανάλογα με την περίπτωση.

I.3.2 Απόκριση σε αποσυνδέσεις φορτίου:

Το σύστημα περιορισμού ισχύος πρέπει να εγγυάται ότι, κατά την αποσύνδεση του φορτίου, η γεννήτρια επαναφέρει την παραγωγή της στη σταθερή κατάσταση σε λιγότερο από 2 δευτερόλεπτα.

Η δοκιμή πρέπει να επαναληφθεί με τις γεννήτριες διαφορετικού τύπου που πρόκειται να αξιολογηθούν για το σύστημα, με δυνατότητα δοκιμής καθεμιάς από αυτές ξεχωριστά.

Για την επαλήθευση αυτής της κατάστασης, η δοκιμή εκτελείται με την ακόλουθη ακολουθία λειτουργιών:

1. Συνδέστε τη γεννήτρια που πρόκειται να δοκιμαστεί σε μια πηγή ισχύος που παρέχει ισχύ στη γεννήτρια και η οποία είναι σε θέση να παρέχει ισχύ ίση ή μεγαλύτερη από την ισχύ της γεννήτριας που πρόκειται να δοκιμαστεί.

2. Συνδέστε τη γεννήτρια στο δίκτυο προς δοκιμή.

3. Πραγματοποιήστε τις αποσυνδέσεις φορτίου που προτείνονται στον πίνακα 2.

4. Μετρήστε την ισχύ που ανταλλάσσεται με το δίκτυο, με ακρίβεια τουλάχιστον 0,5 %, λαμβάνοντας μετρήσεις κάθε 50 ms σε χρονικό παράθυρο 2 λεπτών, συμπεριλαμβανομένου τουλάχιστον ενός λεπτού πριν και μετά την αποσύνδεση του φορτίου.

Πίνακας 2. Ορισμός της αποσύνδεσης φορτίου. Τιμές σε % της ονομαστικής ισχύος της προς δοκιμή γεννήτριας.

Δοκιμή

Αρχικό φορτίο

Τελικό φορτίο

1

90÷100% 60÷70% 2 90÷100% 30÷40% 3 90÷100% 0% 4 60÷70% 30÷40% 5 60÷70% 0% 6 30÷40% 0%

Επαναλάβετε κάθε δοκιμή τρεις φορές.

Η δοκιμή θεωρείται έγκυρη εάν για κάθε βήμα φορτίου η γεννήτρια αναπροσαρμόζει την παραγόμενη ισχύ, φθάνοντας στη σταθερή κατάσταση, έτσι ώστε η ισχύς που εγχέεται ανάντη του σημείου διασύνδεσης μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης να πληροί τις απαιτήσεις που αναφέρονται στα σημεία I.2.1 ή I.2.2, ανάλογα με την περίπτωση. Η κατάσταση αυτή επαληθεύεται για τις τιμές της ισχύος που ανταλλάσσεται με το δίκτυο, οι οποίες μετρώνται κάθε 50 ms κατά τη διάρκεια των 2 λεπτών της δοκιμής.

I.3.3 Απόκριση σε υπερτάσεις ισχύος παραγωγής:

Το σύστημα περιορισμού της ισχύος εξασφαλίζει ότι, μετά από αύξηση της ισχύος της πρωτογενούς πηγής ενέργειας, π.χ. αύξηση της ακτινοβολίας σε φωτοβολταϊκή εγκατάσταση, που οδηγεί σε κατάσταση όπου η διαθέσιμη ενέργεια είναι μεγαλύτερη από την κατανάλωση, η γεννήτρια επαναφέρει την παραγωγή της στη σταθερή κατάσταση σε λιγότερο από 2 δευτερόλεπτα.

Η δοκιμή πρέπει να επαναληφθεί με τις γεννήτριες διαφορετικού τύπου που πρόκειται να εγκριθούν για το σύστημα, κάθε μία από αυτές μπορεί να δοκιμαστεί ξεχωριστά.

Για την επαλήθευση αυτής της κατάστασης, η δοκιμή πραγματοποιείται με την ακόλουθη ακολουθία λειτουργιών:

1. Συνδέστε τη γεννήτρια που πρόκειται να δοκιμαστεί με μια πηγή ισχύος που τροφοδοτεί τη γεννήτρια και η οποία είναι ικανή να παρέχει μεταξύ 40 % και 50 % της ισχύος της γεννήτριας που πρόκειται να δοκιμαστεί.

2. Συνδέστε τη γεννήτρια στο δίκτυο προς δοκιμή.

3. Συνδέστε ένα φορτίο που καταναλώνει μεταξύ 60 % και 70 % της ισχύος της προς δοκιμή γεννήτριας.

4. Αύξηση με βήμα της διαθέσιμης ισχύος στην πηγή ενέργειας πάνω από το 90 % της ονομαστικής ισχύος της προς δοκιμή γεννήτριας.

5. Μετρήστε την ισχύ που ανταλλάσσεται με το δίκτυο, με ακρίβεια τουλάχιστον 0,5 %, λαμβάνοντας μετρήσεις κάθε 50 ms σε χρονικό παράθυρο 2 λεπτών που περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα λεπτό πριν και μετά την αύξηση της ισχύος της γεννήτριας.

Επαναλάβετε κάθε δοκιμή τρεις φορές.

Η δοκιμή θεωρείται έγκυρη εάν για κάθε ένα από τα στάδια η γεννήτρια αναπροσαρμόζει την παραγόμενη ισχύ φθάνοντας στο μόνιμο καθεστώς, έτσι ώστε η ενέργεια που εγχέεται ανάντη του σημείου διασύνδεσης μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις που αναφέρονται στα σημεία I.2.1 ή I.2.2, ανάλογα με την περίπτωση. Η κατάσταση αυτή επαληθεύεται για τις τιμές της ισχύος που ανταλλάσσεται με το δίκτυο, οι οποίες μετρώνται κάθε 50 ms κατά τη διάρκεια των 2 λεπτών της δοκιμής.

I.3.4 Επιδόσεις σε περίπτωση απώλειας επικοινωνιών:

Η γεννήτρια πρέπει να διακόπτει την παραγωγή σε περίπτωση απώλειας της επικοινωνίας μεταξύ των διαφόρων στοιχείων του συστήματος σε λιγότερο από 2 δευτερόλεπτα. Σε περίπτωση που το στοιχείο ελέγχου είναι ενσωματωμένο σε μία από τις απαιτούμενες συσκευές (εξοπλισμός μέτρησης ισχύος ή γεννήτρια), δεν είναι απαραίτητο να ελέγχεται η επικοινωνία μεταξύ των στοιχείων που είναι ενσωματωμένα στην ίδια συσκευή.

Για την επαλήθευση αυτής της κατάστασης, η δοκιμή πραγματοποιείται με την ακόλουθη ακολουθία λειτουργιών:

1. Συνδέστε τη γεννήτρια που πρόκειται να δοκιμαστεί με μια πηγή ισχύος που τροφοδοτεί τη γεννήτρια και η οποία είναι σε θέση να παρέχει ισχύ ίση ή μεγαλύτερη από την ισχύ της γεννήτριας που πρόκειται να δοκιμαστεί.

2. Συνδέστε τη γεννήτρια στο εσωτερικό δίκτυο προς δοκιμή.

3. Δημιουργήστε φορτίο 60 % και 70 % της ονομαστικής ισχύος της γεννήτριας.

4. Διακόψτε την επικοινωνία μεταξύ του στοιχείου ελέγχου και του εξοπλισμού μέτρησης ισχύος.

5. Μετρήστε το χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ της διακοπής της επικοινωνίας και της αποσύνδεσης της γεννήτριας ή του πλήρους περιορισμού της ισχύος της γεννήτριας (0 %).

6. Μετρήστε την ισχύ που παράγεται από τη γεννήτρια, με ακρίβεια τουλάχιστον 0,5 %, λαμβάνοντας μετρήσεις κάθε 50 ms.

Η δοκιμή επαναλαμβάνεται 3 φορές.

Η δοκιμή θεωρείται έγκυρη εάν η γεννήτρια αποσυνδέει ή μηδενίζει την παραγόμενη ισχύ σε λιγότερο από 2 δευτερόλεπτα.

Επαναλάβετε τη δοκιμή διακόπτοντας την επικοινωνία μεταξύ του στοιχείου ελέγχου και της γεννήτριας.

I.3.5 Καθορισμός του μέγιστου αριθμού γεννητριών:

Σε περίπτωση που το σύστημα μείωσης της ισχύος μπορεί να χρησιμοποιηθεί με περισσότερες από μία γεννήτριες, οι ακόλουθες δοκιμές επαναλαμβάνονται με δύο γεννήτριες που λειτουργούν παράλληλα, καθεμία από τις οποίες παρέχει μεταξύ 40 % και 60 % της συνολικής ισχύος των φορτίων, έτσι ώστε να καλύπτουν μεταξύ τους το 100 % της κατανάλωσης.

1. Ανοχή σε μόνιμο καθεστώς.

2. Ανταπόκριση στις αποσυνδέσεις φορτίου.

Σε αυτή την περίπτωση θα μετρηθούν οι χρόνοι απόκρισης του συστήματος και θα συγκριθούν με τους χρόνους που προκύπτουν στην περίπτωση μίας μόνο γεννήτριας. Η προκύπτουσα διαφορά χρόνου θα επιτρέψει τον προσδιορισμό του μέγιστου αριθμού γεννητριών που μπορούν να συνδεθούν στην εγκατάσταση σύμφωνα με τα ακόλουθα:

1

Όντας:

N: Μέγιστος αριθμός γεννητριών που είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν στο σύστημα.

t1: Χρόνος απόκρισης με μία μόνο γεννήτρια. Θα λαμβάνεται ο μέγιστος χρόνος απόκρισης που επιτυγχάνεται.

tr: Διαφορά μεταξύ του μέγιστου χρόνου απόκρισης με μία και δύο γεννήτριες.

Σχήμα 5: Παράδειγμα των χρόνων απόκρισης του συστήματος σε αποσύνδεση φορτίου από 100 % έως 33 % με μία ή δύο γεννήτριες (μπλε-ισχύς που καταναλώνεται από το φορτίο, κόκκινο-ισχύς που παράγεται σε εγκατάσταση με μία γεννήτρια, πράσινο-ισχύς που παράγεται σε εγκαταστάσεις με δύο γεννήτριες).

1

I.4 Αξιολόγηση της συμμόρφωσης:

Η αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του παρόντος παραρτήματος των συστημάτων αποτροπής της απόρριψης ενέργειας στο δίκτυο, είτε είναι ενσωματωμένα στη γεννήτρια είτε είναι εξωτερικά, πραγματοποιείται με την ακόλουθη τεκμηρίωση:

1. Βασικό σχήμα του συστήματος, που περιλαμβάνει τον τρόπο σύνδεσης της γεννήτριας, τις προστασίες που πρέπει να υπάρχουν ή να τοποθετηθούν στην εγκατάσταση και τις ισχύουσες προφυλάξεις σχετικά με την ισχύ των φορτίων και τους τύπους των δεκτών που μπορούν να συνδεθούν στα κυκλώματα που τροφοδοτούνται ταυτόχρονα από το δίκτυο και τη γεννήτρια, ανάλογα με τη σύνδεσή τους στην εγκατάσταση αυτοκατανάλωσης.

2. Εξοπλισμός μέτρησης ισχύος και κατηγορία μετασχηματιστών μέτρησης για τη μέτρηση ισχύος.

3. Στοιχείο ελέγχου. Σε περίπτωση που περιλαμβάνεται σε κάποια από τις συσκευές του συστήματος, για παράδειγμα στον εξοπλισμό μέτρησης ισχύος ή στη γεννήτρια, πρέπει να αντικατοπτρίζεται.

4. Τύπος επικοινωνίας που χρησιμοποιείται μεταξύ των διαφόρων στοιχείων.

5. Γεννήτριες τύπου για τις οποίες ισχύει το σύστημα.

6. Ισχύς του εξεταζόμενου τύπου γεννήτριας και παρόμοιων γεννητριών/εξοπλισμού μέτρησης.

7. Αλγόριθμος ελέγχου.

8. Ηλεκτρικά χαρακτηριστικά της γεννήτριας.

9. Μέγιστος αριθμός γεννητριών που πρέπει να συνδεθούν.

10. Έκθεση δοκιμών των δοκιμών που ορίζονται στο τμήμα Ι.3, η οποία διενεργήθηκε από εργαστήριο δοκιμών διαπιστευμένο σύμφωνα με το πρότυπο UNE-EN ISO/IEC 17025".

Τρίτη τελική διάταξη. Τροποποίηση του ενιαίου κανονισμού των σημείων μέτρησης του ηλεκτρικού συστήματος, που εγκρίθηκε με το βασιλικό διάταγμα 1110/2007, της 24ης Αυγούστου, το οποίο εγκρίνει τον ενιαίο κανονισμό των σημείων μέτρησης του ηλεκτρικού συστήματος.
Ο Ενιαίος κανονισμός των σημείων μέτρησης του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, που εγκρίθηκε με το βασιλικό διάταγμα 1110/2007, της 24ης Αυγούστου, τροποποιείται ως εξής:

Ένα. Τροποποιείται το τμήμα 12 του άρθρου 3, το οποίο διαμορφώνεται ως εξής:

"12. Διαχειριστής ανάγνωσης: η οντότητα που είναι υπεύθυνη για τη λήψη μετρήσεων (είτε εξ αποστάσεως, είτε τοπικά, είτε οπτικά), τη διάθεση των πληροφοριών στον διαχειριστή του συστήματος και στους υπόλοιπους συμμετέχοντες στη μέτρηση, καθώς και για άλλες συναφείς λειτουργίες, για τα σημεία μέτρησης με το πεδίο εφαρμογής και τους όρους που καθορίζονται κάθε φορά στους παρόντες κανονισμούς και τις διατάξεις που τους αναπτύσσουν.

Είναι υπεύθυνοι για την ανάγνωση όλων των τύπων σημείων μέτρησης:

1.º Οριακά σημεία πελατών:

α) Η εταιρεία διανομής είναι υπεύθυνη για την ανάγνωση των δεδομένων που απαιτούνται για την τιμολόγηση των διοδίων και των χρεώσεων πρόσβασης και της ενέργειας που πρέπει να διακανονιστεί στην αγορά.

β) Όταν ο πελάτης αγοράζει ενέργεια μέσω προμηθευτή, η εταιρεία διανομής θέτει στη διάθεση του προμηθευτή και του διαχειριστή του συστήματος, με τον τρόπο που θα καθοριστεί, τα δεδομένα που απαιτούνται για τη διευθέτηση της ενέργειας στην αγορά.

Συνοριακά σημεία τύπου 3, 4 και 5 γενιάς:

Η εταιρεία διανομής είναι υπεύθυνη για την ανάγνωση των εγκαταστάσεων παραγωγής οι οποίες, λόγω της τιμής της ονομαστικής τους ισχύος, πρέπει να κατατάσσονται στο σύνολό τους στον τύπο 3, 4 ή 5, σύμφωνα με την ταξινόμηση που καθορίζεται στο άρθρο 6.

3. Άλλα συνοριακά σημεία:

Για τα υπόλοιπα συνοριακά σημεία, ο διαχειριστής του συστήματος είναι υπεύθυνος για την ανάγνωσή τους.

Δύο. Το τμήμα 4 του άρθρου 7 τροποποιείται, το οποίο διαμορφώνεται ως εξής:

"(4) Τα σημεία μέτρησης τύπου 4 είναι:

α) Σημεία που βρίσκονται στα όρια των πελατών, των οποίων η συμβατική ισχύς σε οποιαδήποτε περίοδο είναι ίση ή μικρότερη από 50 kW και μεγαλύτερη από 15 kW.

β) Σημεία που βρίσκονται στα όρια εγκαταστάσεων παραγωγής, των οποίων η ονομαστική φαινόμενη ισχύς είναι ίση ή μικρότερη από 50 kVA και μεγαλύτερη από 15 kVA.

Τρία. Η παράγραφος 3 του άρθρου 9 τροποποιείται και διαμορφώνεται ως εξής:

"3. Συσκευές επικοινωνίας για απομακρυσμένη ανάγνωση πρέπει να είναι διαθέσιμες για όλο τον εξοπλισμό μέτρησης τύπου 1 και 2, καθώς και για τον εξοπλισμό μέτρησης τύπου 3 και 4 που δεν αντιστοιχεί σε όρια πελατών. Η απομακρυσμένη ανάγνωση είναι προαιρετική για τα σημεία μέτρησης τύπου 3 και 4 στα όρια του πελάτη. Τα σημεία μέτρησης τύπου 4 και τύπου 3 που δεν διαθέτουν επικοινωνίες για απομακρυσμένη ανάγνωση πρέπει να είναι προετοιμασμένα ώστε να είναι σε θέση να συνδέσουν τις συσκευές μετάδοσης, μόντεμ και γραμμής που τους επιτρέπουν την απομακρυσμένη ανάγνωση. Για τα σημεία μέτρησης τύπου 5 εφαρμόζονται οι διατάξεις του τμήματος 7 του παρόντος άρθρου.

Τέσσερα. Το άρθρο 9.7 τροποποιείται ως εξής:

"7. Οι καταγραφείς εγκαθίστανται γενικά στα σημεία μέτρησης τύπου 1, 2, 3 και 4 και μπορούν να ενσωματωθούν σε ένα συνδυασμένο μετρητή ή να αποτελούν ανεξάρτητη από τους μετρητές συσκευή. Κάθε καταγραφέας μπορεί να αποθηκεύει πληροφορίες από έναν ή περισσότερους εξοπλισμούς μέτρησης, υπό τους όρους που καθορίζονται στις συμπληρωματικές τεχνικές οδηγίες.

Ο καταγραφέας σημείων μέτρησης τύπου 1, 2 και 3 πρέπει να έχει τη δυνατότητα να παραμετροποιεί περιόδους ολοκλήρωσης έως και 5 λεπτών, καθώς και να καταγράφει και να αποθηκεύει τις παραμέτρους που απαιτούνται για τον υπολογισμό των τιμολογίων πρόσβασης ή προμήθειας (τιμές ενεργού και άεργου ενέργειας και ισχύος), με την περιοδικότητα και τη συνάθροιση που απαιτείται από τους αντίστοιχους κανονισμούς τιμολόγησης. Όταν αυτό δεν απαιτεί μικρότερη περίοδο ολοκλήρωσης, το μητρώο ενεργού ενέργειας θα είναι ωριαίο.

Ο εξοπλισμός σημείων μέτρησης τύπου 4 διαθέτει έξι μητρώα ενεργού ενέργειας, έξι μητρώα άεργου ενέργειας και άλλα έξι μητρώα ισχύος. Ομοίως, ο εξοπλισμός πρέπει να έχει τη δυνατότητα προγραμματισμού των απαραίτητων παραμέτρων για την ολοκληρωμένη τιμολόγηση και τα τιμολόγια πρόσβασης. Με την επιφύλαξη των ανωτέρω, ο εξοπλισμός πρέπει να έχει τη δυνατότητα παραμετροποίησης περιόδων ολοκλήρωσης έως μία ώρα, καθώς και καταγραφής και αποθήκευσης ωριαίων καμπυλών ενεργού και άεργου ενέργειας για τουλάχιστον 3 μήνες.

Ο βασικός εξοπλισμός τύπου 5 επιτρέπει την ωριαία διάκριση των μετρήσεων, με δυνατότητα διαχείρισης τουλάχιστον έξι προγραμματιζόμενων περιόδων. Για κάθε περίοδο, καταγράφονται και αποθηκεύονται η ενεργός και η άεργος ενέργεια (στις κατευθύνσεις και τα τεταρτημόρια στα οποία είναι δυνατή η κυκλοφορία ενέργειας), η μέγιστη ωριαία τριμηνιαία ισχύς και η ημερομηνία και η ώρα του μέγιστου. Παρά τα ανωτέρω, ο εξοπλισμός πρέπει να έχει τη δυνατότητα να παραμετροποιεί περιόδους ολοκλήρωσης έως μία ώρα, καθώς και να καταγράφει και να αποθηκεύει τις ωριαίες καμπύλες ενεργού και άεργου ενέργειας για τουλάχιστον 3 μήνες".

Πέντε. Τροποποιείται το άρθρο 9.9 του Ενιαίου Κανονισμού για τα σημεία μέτρησης, το οποίο διαμορφώνεται ως εξής:

"9. Ο εξοπλισμός που βρίσκεται σε χαμηλή τάση στα όρια τύπου 3 και 4 μπορεί να ενσωματωθεί στα συστήματα τηλεδιαχείρισης και τηλεμέτρησης που προβλέπονται στο προηγούμενο σημείο, υπό την προϋπόθεση ότι ο εν λόγω εξοπλισμός συμμορφώνεται, εκτός από τις προδιαγραφές του συστήματος τηλεδιαχείρισης και τηλεμέτρησης, με όλες τις απαιτήσεις που καθορίζονται στους παρόντες κανονισμούς και τα πρότυπα ανάπτυξης για τα σημεία μέτρησης τύπου 3, 4 και 5, όποιο είναι πιο απαιτητικό σε κάθε περίπτωση- με εξαίρεση τα πρωτόκολλα επικοινωνίας, τα οποία μπορεί να είναι ειδικά, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 20 των παρόντων κανονισμών".

Τέταρτη τελική διάταξη. Τροποποίηση του βασιλικού διατάγματος 1699/2011, της 18ης Νοεμβρίου, το οποίο ρυθμίζει τη σύνδεση στο δίκτυο των μικρών εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Το άρθρο 12.2 του βασιλικού διατάγματος 1699/2011, της 18ης Νοεμβρίου, το οποίο ρυθμίζει τη σύνδεση στο δίκτυο μικρών εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τροποποιείται και διαμορφώνεται ως εξής:

Ένα. Το άρθρο 12.2 τροποποιείται ως εξής:

"2. Εάν η ονομαστική ισχύς της εγκατάστασης παραγωγής που πρόκειται να συνδεθεί στο δίκτυο διανομής είναι μεγαλύτερη από 15 kW, η σύνδεση της εγκατάστασης με το δίκτυο πρέπει να είναι τριφασική με ανισορροπία μεταξύ των φάσεων μικρότερη από 5 kW.

Ομοίως, στις περιπτώσεις αυτοκατανάλωσης στις οποίες οι κοντινές και συναφείς εγκαταστάσεις παραγωγής είναι μέσω του εσωτερικού δικτύου, εάν η κατανάλωση είναι τριφασική, η σύνδεση της εγκατάστασης παραγωγής πρέπει επίσης να είναι τριφασική.

Δύο. Τροποποιείται το άρθρο 13.1, το οποίο διαμορφώνεται ως εξής:

Sales Curriculum

"1. Η σύνδεση πραγματοποιείται στο σημείο του δικτύου του ιδιοκτήτη που βρίσκεται πλησιέστερα στην προέλευση της εγκατάστασής του και επιτρέπει την απομόνωση της εγκατάστασης παραγωγής από το ηλεκτρικό σύστημα, όταν αυτό απαιτείται.

Η σύνδεση της παραγωγής που συνδέεται σε χαμηλή τάση πρέπει να είναι σύμφωνη με τα διαγράμματα σύνδεσης και τους τρόπους που επιτρέπονται στο βασιλικό διάταγμα 842/2002, της 2ας Αυγούστου, το οποίο εγκρίνει τους ηλεκτροτεχνικούς κανονισμούς χαμηλής τάσης, ανάλογα με τον τύπο της εγκατάστασης και την ισχύ της. Η παραγωγή που συνδέεται σε υψηλή τάση πρέπει να συμμορφώνεται με τα διαγράμματα σύνδεσης και τους τρόπους σύνδεσης του βασιλικού διατάγματος 337/2014, της 9ης Μαΐου, το οποίο εγκρίνει τον κανονισμό των εγκαταστάσεων υψηλής τάσης."

Πέμπτη τελική διάταξη. Ρυθμιστική ανάπτυξη.
1. Εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, με την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της Κυβερνητικής Εντεταλμένης Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, να εκδίδει όσες διατάξεις είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη του παρόντος βασιλικού διατάγματος, καθώς και να τροποποιεί, με υπουργική απόφαση, τα παραρτήματά του.

2. Ειδικότερα, με απόφαση του Υπουργού Οικολογικής Μετάβασης, μετά από συμφωνία της Κυβερνητικής Εντεταλμένης Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, τροποποιείται το Παράρτημα Ι, ώστε να αναπτυχθούν οι μηχανισμοί και οι απαιτήσεις που είναι αναγκαίοι για να καταστεί δυνατή η εφαρμογή δυναμικών συντελεστών διανομής για συλλογική αυτοκατανάλωση ή αυτοκατανάλωση που συνδέεται με εγκατάσταση μέσω του δικτύου.

Έκτη τελική διάταξη. Αρμόδιος τίτλος.
Το παρόν βασιλικό διάταγμα εκδίδεται υπό την προστασία των διατάξεων του άρθρου 149.1.13 και 25 του ισπανικού Συντάγματος, το οποίο αποδίδει στο κράτος την αποκλειστική αρμοδιότητα να καθορίζει τις βάσεις και τον συντονισμό του γενικού σχεδιασμού της οικονομικής δραστηριότητας και τις βάσεις του καθεστώτος εξόρυξης και ενέργειας, αντίστοιχα.

Έβδομη τελική διάταξη. Έναρξη ισχύος.
Το παρόν βασιλικό διάταγμα τίθεται σε ισχύ την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Έγινε στη Μαδρίτη, την 5η Απριλίου 2019.

FELIPE R.

Ο Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης,

TERESA RIBERA RODRÍGUEZ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι
Υπολογισμός της ενέργειας και της ισχύος για σκοπούς τιμολόγησης και διακανονισμού για συλλογική αυτοκατανάλωση ή αυτοκατανάλωση που συνδέεται με μια εγκατάσταση μέσω του δικτύου.
Οι ενέργειες και οι δυνάμεις για σκοπούς χρέωσης και διακανονισμού που ορίζονται στο άρθρο 3 του παρόντος βασιλικού διατάγματος υπολογίζονται σύμφωνα με τις ακόλουθες διατάξεις:

1. Η καθαρή ωριαία ενέργεια που παράγεται ατομικά για τα υποκείμενα i που πραγματοποιούν συλλογική αυτοκατανάλωση ή κατανάλωση που σχετίζεται με μια κοντινή εγκατάσταση μέσω του δικτύου, ENGh,i, θα είναι:

ENGh,i = βi - ENGh.

Πού:

ENGh: Συνολική ωριαία καθαρή ενέργεια που παράγεται από τη γεννήτρια ή τις γεννήτριες.

βi: Είναι ο συντελεστής κατανομής της παραγόμενης ενέργειας μεταξύ των καταναλωτών που συμμετέχουν στη συλλογική αυτοκατανάλωση. Για κάθε καταναλωτή i που συμμετέχει στη συλλογική αυτοκατανάλωση, ο συντελεστής αυτός λαμβάνει την τιμή που αναγράφεται σε συμφωνία που υπογράφεται από όλους τους καταναλωτές που συμμετέχουν στη συλλογική αυτοκατανάλωση και κοινοποιείται στην εταιρεία διανομής που είναι υπεύθυνη για την ανάγνωση της κατανάλωσης. Η τιμή αυτών των συντελεστών μπορεί να καθορίζεται σύμφωνα με την ισχύ που θα χρεώνεται από κάθε έναν από τους συμμετέχοντες συνδεδεμένους καταναλωτές, την οικονομική συνεισφορά κάθε καταναλωτή για την εγκατάσταση παραγωγής ή οποιοδήποτε άλλο κριτήριο, εφόσον υπάρχει συμφωνία υπογεγραμμένη από όλους τους συμμετέχοντες και εφόσον το άθροισμα αυτών των συντελεστών βi όλων των καταναλωτών που συμμετέχουν στη συλλογική αυτοκατανάλωση είναι μονάδα. Σε κάθε περίπτωση, η τιμή αυτών των συντελεστών πρέπει να είναι σταθερή. Ο συντελεστής παίρνει την τιμή 1 στις περιπτώσεις όπου υπάρχει μόνο ένας καταναλωτής που συνδέεται με μια κοντινή εγκατάσταση μέσω του δικτύου.

Η επιχείρηση διανομής ως αναγνώστης μετρητών εφαρμόζει τους συντελεστές διανομής βi που περιέχονται στην υπογεγραμμένη συμφωνία που της κοινοποιείται. Σε κάθε περίπτωση, οι συντελεστές αυτοί πρέπει να έχουν σταθερές τιμές για όλες τις ώρες μιας περιόδου χρέωσης. Ελλείψει κοινοποίησης της συμφωνίας του συντελεστή διανομής στον υπεύθυνο για την ανάγνωση της κατανάλωσης, οι συντελεστές αυτοί υπολογίζονται σύμφωνα με την ακόλουθη διατύπωση:

1

Πού:

Pci: Μέγιστη συμβατική ισχύς στον σχετικό καταναλωτή i.

∑Pcj: Άθροισμα της μέγιστης συμβατικής ισχύος όλων των καταναλωτών που συμμετέχουν στη συλλογική αυτοκατανάλωση.

2. Η εξατομικευμένη ωριαία αυτοκατανάλωση ενέργειας των υποκειμένων που πραγματοποιούν συλλογική αυτοκατανάλωση ή των καταναλωτών που συνδέονται με μια κοντινή εγκατάσταση μέσω του δικτύου, Eauth,i, για κάθε έναν από τους καταναλωτές i θα υπολογίζεται ως εξής:

α) Εάν η εξατομικευμένη ωριαία ενέργεια που καταναλώνεται από τον καταναλωτή είναι μεγαλύτερη σε απόλυτη τιμή από την εξατομικευμένη καθαρή ωριαία ενέργεια που παράγεται, η εξατομικευμένη ωριαία ιδιοκατανάλωση θα είναι η αξία της εξατομικευμένης καθαρής ωριαίας ενέργειας που παράγεται:

Eauth,i = ENGh,i

β) Εάν είναι χαμηλότερη, η εξατομικευμένη ωριαία αυτοκατανάλωση, Eauth,i, θα είναι η τιμή της εξατομικευμένης ωριαίας ενέργειας που καταναλώνει κάθε καταναλωτής.

3. Κατά περίπτωση, για εγκαταστάσεις αυτοκατανάλωσης με πλεονάσματα, στις οποίες υπάρχουν πολλές εγκαταστάσεις παραγωγής με ενιαίο εξοπλισμό μέτρησης καθαρής παραγωγής, η κατανομή της πλεονάζουσας ωριαίας ενέργειας παραγωγής που εκφορτίζεται μεταξύ καθεμιάς από τις k εγκαταστάσεις παραγωγής που συμμετέχουν στην εν λόγω συλλογική αυτοκατανάλωση ή σε κοντινές εγκαταστάσεις μέσω του δικτύου είναι:

Vh,k = αk * (ENGh,k - ∑iEauth,i).

Πού:

Vh,k: Είναι η ωριαία καθαρή απόρριψη της εγκατάστασης k.

ENGh,k: Η ωριαία καθαρή ενέργεια που παράγεται από την εγκατάσταση k.

αk: Είναι ο συντελεστής διανομής της καθαρής ωριαίας ενέργειας που παράγεται από την εγκατάσταση k, ο οποίος θα χρησιμοποιείται ελλείψει ορισμού συντελεστών διανομής με συμφωνία που υπογράφεται από όλα τα υποκείμενα που συμμετέχουν στη συλλογική αυτοκατανάλωση και κοινοποιείται στον διανομέα ως υπεύθυνο για την ανάγνωση της παραγωγής, εφόσον το άθροισμα των συντελεστών αυτών όλων των καταναλωτών που συμμετέχουν στη συλλογική αυτοκατανάλωση είναι η μονάδα.

Οι συντελεστές αυτοί θα υπολογιστούν σύμφωνα με την ακόλουθη διατύπωση:

1

Πού:

PIk: η εγκατεστημένη ισχύς της εγκατάστασης k.

∑jPIj: άθροισμα της εγκατεστημένης ισχύος των εγκαταστάσεων παραγωγής.

4. Σε κάθε περίπτωση, το άθροισμα της πλεονάζουσας ωριαίας ενέργειας και της αυτοκαταναλισκόμενης ωριαίας ενέργειας όλων των συνδεδεμένων καταναλωτών πρέπει να είναι ίσο με τη συνολική καθαρή ωριαία ενέργεια που παράγεται από τη γεννήτρια (τις γεννήτριες).

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ
Δομή του διοικητικού μητρώου αυτοκατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και των στοιχείων που πρέπει να υποβάλλουν οι αυτόνομες κοινότητες και οι πόλεις Θέουτα και Μελίλια Η δομή του διοικητικού μητρώου και του αρχείου ανταλλαγής πληροφοριών έχει ως εξής:

Τμήμα πρώτο

Στοιχεία σχετικά με τον ιδιοκτήτη του σημείου εφοδιασμού

Ιδιοκτήτης του σημείου εφοδιασμού.

Αριθμός φορολογικού μητρώου του κατόχου του σημείου εφοδιασμού.

Διεύθυνση του ιδιοκτήτη (καταχωρισμένη διεύθυνση).

Δήμος/Ταχυδρομικός κώδικας του ιδιοκτήτη.

Επαρχία του ιδιοκτήτη.

Χώρα.

Αριθμός τηλεφώνου επικοινωνίας του κατόχου.

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επικοινωνίας του κατόχου.

Δεδομένα σημείου εφοδιασμού

CUPS της προμήθειας.

Συμβατική ισχύς.

Τάση του σημείου σύνδεσης.

Διεύθυνση.

Δήμος/Ταχυδρομικός κώδικας.

Επαρχία.

Κτηματολογική αναφορά οικοπέδου/κατασκευής.

Εταιρεία διανομής ή, κατά περίπτωση, εταιρεία μεταφοράς, με την οποία συνδέεται.

Δεδομένα της εγκατάστασης παραγωγής

Τεχνολογία γεννήτριας σύμφωνα με το άρθρο 2 του RD 413/2014, της 6ης Ιουνίου και, κατά περίπτωση, το χρησιμοποιούμενο καύσιμο.

Εγκατεστημένη ισχύς του εξοπλισμού παραγωγής (KW).

Στοιχεία σχετικά με την εγκατάσταση αποθήκευσης (μόνο εάν είναι διαθέσιμα).

Εγκατεστημένη ισχύς εξόδου (kW).

Μέγιστη αποθηκευμένη ενέργεια (kWh)

Στοιχεία του αντιπροσώπου που υποβάλλει την ανακοίνωση (μόνο εάν η ανακοίνωση υποβάλλεται από αντιπρόσωπο)

Αντιπροσωπευτική εταιρεία (εάν υπάρχει)

Αριθμός ΦΠΑ της αντιπροσωπευτικής εταιρείας.

Αντιπροσωπευτικός χρήστης της εταιρείας ή του φορέα εκμετάλλευσης.

Αριθμός ΦΠΑ του αντιπροσωπευτικού χρήστη.

Διεύθυνση (συμπεριλαμβανομένου του ταχυδρομικού κώδικα).

Αριθμός τηλεφώνου.

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ηλεκτρικό πιστοποιητικό της εγκατάστασης αυτοκατανάλωσης

Αριθμός αναγνώρισης/αριθμός εγγραφής της Αυτόνομης Κοινότητας.

Τύπος αυτοκατανάλωσης

Τμήμα

Υποτμήμα

Ατομικό/Συλλογικό

Δεύτερο τμήμα

Στοιχεία του ιδιοκτήτη του σημείου εφοδιασμού

Ιδιοκτήτης του σημείου εφοδιασμού.

NIF του κατόχου του σημείου εφοδιασμού.

Διεύθυνση του ιδιοκτήτη (καταχωρισμένη διεύθυνση).

Δήμος/Ταχυδρομικός κώδικας του ιδιοκτήτη.

Επαρχία του ιδιοκτήτη.

Χώρα.

Αριθμός τηλεφώνου επικοινωνίας του κατόχου.

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επικοινωνίας του κατόχου.

Δεδομένα σημείου εφοδιασμού

CUPS της προμήθειας.

Συμβατική ισχύς.

Τάση του σημείου σύνδεσης.

Διεύθυνση.

Δήμος/Ταχυδρομικός κώδικας.

Επαρχία.

Κτηματολογική αναφορά οικοπέδου/κατασκευής.

Εταιρεία διανομής ή, κατά περίπτωση, εταιρεία μεταφοράς, με την οποία συνδέεται.

Δεδομένα της εγκατάστασης παραγωγής

Ιδιοκτήτης της εγκατάστασης παραγωγής.

NIF του ιδιοκτήτη της εγκατάστασης παραγωγής.

Διεύθυνση του ιδιοκτήτη (καταχωρισμένη διεύθυνση).

Δήμος/Ταχυδρομικός κώδικας του ιδιοκτήτη.

Επαρχία του κατόχου της άδειας.

Χώρα.

Τηλέφωνο επικοινωνίας του ιδιοκτήτη.

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επικοινωνίας.

Λεπτομέρειες της εγκατάστασης παραγωγής

Τεχνολογία γεννήτριας σύμφωνα με το άρθρο 2 του RD 413/2014, της 6ης Ιουνίου και, κατά περίπτωση, το χρησιμοποιούμενο καύσιμο

Εγκατεστημένη ισχύς του εξοπλισμού παραγωγής (KW).

Αριθμός εγγραφής στο διοικητικό μητρώο εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Υπουργείου Οικολογικής Μετάβασης. (κατά περίπτωση)

Κωδικός CIL (κατά περίπτωση).

Στοιχεία της εγκατάστασης αποθήκευσης (μόνο εάν είναι διαθέσιμα).

Εγκατεστημένη ισχύς εξόδου (kW).

Μέγιστη αποθηκεύσιμη ενέργεια (kWh).

Στοιχεία του εκπροσώπου που υποβάλλει την υποβολή (μόνο εάν η υποβολή γίνεται από εκπρόσωπο)

Αντιπροσωπευτική εταιρεία (εάν υπάρχει).

Αριθμός ΦΠΑ της αντιπροσωπευτικής εταιρείας.

Αντιπροσωπευτικός χρήστης της εταιρείας ή του φορέα εκμετάλλευσης.

Αριθμός ΦΠΑ του αντιπροσωπευτικού χρήστη.

Διεύθυνση (συμπεριλαμβανομένου του ταχυδρομικού κώδικα).

Αριθμός τηλεφώνου.

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Πιστοποιητικό ηλεκτρολογίας της εγκατάστασης αυτοκατανάλωσης

Αριθμός αναγνώρισης/αριθμός καταχώρισης του CC.AA.

Τύπος αυτοκατανάλωσης

Τμήμα

Υποτμήμα (α/β1/β2 σύμφωνα με το άρθρο 19)

Ατομικό/Συλλογικό